Rusia își asigură cetățenii că nu există o penurie de alimente: „Nu înregistrăm astfel de riscuri”
Parlamentul rus a dat luni asigurări că nu există niciun risc ca țara să rămână fără produse alimentare odată cu sosirea iernii, relatează TASS.
„În ceea ce privește deficitul de produse, nu înregistrăm astfel de riscuri acum. Astăzi, toate grupele de bunuri sunt reprezentate”, a declarat luni senatorul Alexandr Dvoinykh, președintele Comisiei pentru Politică Agrară și Alimentară din cadrul Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului de la Moscova.
„S-a realizat un echilibru destul de bun în producția și consumul intern. În ceea ce privește principalele grupe de [produse] vitale, nu există riscuri”, a mai afirmat el în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit acestuia, sancțiunile istorice impuse de Occident împotriva Rusiei au afectat în primul rând segmentul premium – produse care au fost importate din alte țări, în principal cele europene.
„Există dificultăți cu produsele vinificației europene în ceea ce privește numărul de livrări. Dar, în primul rând, acesta nu este un [tip de produs] vital. În al doilea rând, se deschide o fereastră foarte serioasă de oportunitate pentru producătorii noștri, care au fost în mod tradițional pe segmentul ieftin. Astăzi există o oportunitate de a ocupa aceste rafturi prestigioase”, a mai precizat el.
- Pe același subiect: Ce s-a schimbat în cea mai sancționată țară din lume. Lucrurile pe care rușii nu se așteptau să le piardă
Oficialii ruși spun că țara nu se confruntă cu probleme
Autoritățile ruse au dat asigurări în ultimele luni că țara nu se va confrunta cu lipsuri ale unor produse de bază în contextul în care sancțiunile occidentale au perturbat puternic lanțurile de aprovizionare tradiționale.
În luna mai președintele Vladimir Putin a lăudat personal „recolta record” a Rusiei în ceea ce privește producția de grâu în contextul în care forțele sale au fost acuzate că fură recoltele din teritoriile ucrainene pe care le-au ocupat.
Mai devreme în cursul războiului autoritățile ruse au dat asigurări că țara are și suficiente stocuri de hrișcă, un produs popular în rândul rușilor, însă doar câteva săptămâni mai târziu a avertizat populația să nu cumpere prea multe produse de acest tip.
„La fel ca în 2020, vreau să îi asigur pe oameni: suntem pe deplin autonomi atât în ceea ce privește zahărul, cât și hrișca”, a spus la o ședință de guvern de la sfârșitul lunii martie vicepremierul Viktoria Abramcenko.
„Nu există niciun motiv să cumpărați aceste produse din panică. Există suficient pentru toată lumea”, a subliniat ea.
Urmărește ultimele evoluții din a 292-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.