Sari direct la conținut

Administrația Biden, divizată în ceea ce privește calea de urmat pentru Ucraina, în timp ce șeful Statului Major al SUA face lobby pentru diplomație și negocieri

HotNews.ro
Generalul Mark Milley, seful Statului Major american, in vizita la Academia West Point, Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia
Generalul Mark Milley, seful Statului Major american, in vizita la Academia West Point, Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

În timp ce unii oficiali ai administrației Biden sunt mai deschiși să exploreze diplomația în războiul din Ucraina, surse CNN spun că majoritatea oficialilor diplomatici și de securitate națională se feresc să-i ofere președintelui rus Vladimir Putin orice fel de pârghie la masa negocierilor și cred că ucrainenii trebuie să stabilească când să poarte discuții, nu SUA.

În timpul conversațiilor interne despre războiul din Ucraina, generalul Mark Milley, șeful statului major, a condus în ultimele săptămâni un efort puternic pentru a căuta o soluție diplomatică, în timp ce lupta se îndrepta spre o perioadă de acalmie pe timpul iernii.

Dar poziția lui Milley nu este susținută pe scară largă de echipa de securitate națională a președintelui american Joe Biden, inclusiv de șeful diplomației americane, Antony Blinken, și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. Niciunul dintre ei nu crede că este timpul să facă pună presiune asupra Ucrainei pentru negocieri, potrivit a doi oficiali ai administrației familiarizați cu discuția.

Rezultatul este o dezbatere din ce în ce mai mare în interiorul administrației dacă nu cumva câștigurile recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă nu ar trebui să declanșeze un efort reînnoit pentru a căuta un fel de final al luptei prin negociere, potrivit oficialilor.

Insistența lui Milley pentru un acord de pace au ajuns la public în ultimele zile, exact când Ucraina a preluat orașul Herson. În comentariile de la Clubul Economic din New York, miercuri, Milley a lăudat armata ucraineană pentru că a luptat împotriva Rusiei până când aceasta s-a trezit într-un impas, dar a spus că o victorie militară totală este imposibil de atins.

„Când există o oportunitate de a negocia, când poate fi atinsă pacea, profitați de ea. Profitați de moment”, a spus Milley.

Comentariile lui nu i-au surprins pe oficialii administrației – având în vedere susținerea lui Milley pentru această poziție pe plan intern – dar au ridicat și îngrijorarea unora cu privire la faptul că administrația pare divizată în ochii Kremlinului.

„Asta depinde de ucraineni. Nimic despre Ucraina fără Ucraina”, a spus președintele Biden la o conferință de presă de miercuri, întrebat despre potențialul negocierilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro