Sari direct la conținut

A.M.R. 10 zile. Ministrul Catalin Baba pune piciorul in prag

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews

In data de 16.02.2012, Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a emis OM 3276 prin care anunta ultimul termen pentru alegerea rectorilor din universitati: 01 Martie 2012.

Art. 6(1) Transmiterea la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a documentelor necesare confirmarii rectorului se face pana la data de 1 martie 2012.

Dupa aceasta data, conform art. 6(2) din ordinal citat, MECTS poate dispune:

a) numirea unui ordonator de credite pentru institutiile de invatamant superior de stat care sa asigure functionarea si buna desfasurare a activitatii institutiei de invatamant superior.

b) Numirea unei comisii care sa verifice modalitatea in care se desfasoara activitatea institutiei de invatamant superior.

c) Sanctionarea institutiei de invatamant superior, conform prevederilor legale.

Temeiul acestor prevederi se regaseste in Legea Educatiei Nationale, art. 216 (2): Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

„c) monitorizează și verifică direct sau prin organismele abilitate în acest sens respectarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea învățământului superior, cercetarea universitară, managementul financiar, etica universitară și asigurarea calității în învățământul superior;”

Art. 364. — (1) Senatele universitare sunt obligate ca, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să definitiveze noua cartă universitară, regulamentele și metodologiile de organizare și funcționare a universităților, în conformitate cu prezenta lege.

(2) La finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale universităților se vor stabili în baza prezentei legi.

Cum pana la 1 martie expira sau au expirat deja mandatele rectorilor acum in functie, legea nu da loc de intors. Trebuiau organizate alegerile de noi rectori.

Citam din OM 3276:

Art.1. In cadrul procesului de desemnare a rectorului, pe lista persoanelor cu drept de

vot nu vor putea fi inscrise cadrele didactice si de cercetare care au implinit varsta de pensionare la data sustinerii alegerilor

Prevederea este de bun simt, cadrele care au implinit varsta de pensionare nu mai au raporturi de munca cu Universitatea si atunci de ce sa mai voteze? Prevederea expresa, aparuta abia in acest ordin, nu poate exonera de eroare pe cei care au gresit si poate fi un motiv de anulare a alegerilor deja facute, cum s-a intamplat la Universitatea Tehnica Iasi.

In art. 2 al Ordinului mentionat se spune:

In procesul de desemnare a rectorului, in comisiile electorale si de numarare a voturilor, trebuie sa fie numit cate un membru agreat de fiecare candidat inscris in competitie, care nu se afla in stare de incompatibilitate sau in conflict de interese cu persoana care candideaza.”

Este o prevedere normala, sa nu se mai aplice strategia „nu conteaza cine-ce voteaza, conteaza cine numara”! Doar ca Ordinul nu se poate aplica retroactiv, la alegerile care au avut loc si astfel apare o discriminare intre procesele electorale care au avut loc si cele care urmeaza in perioada ramasa.

Art. 4 „La deschiderea urnelor si in procesul de numarare a voturilor vor participa si reprezentantii delegati din partea Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Iarasi se creeaza o discriminare fata de universitatile in care au avut loc alegeri, iar acesti reprezentanti ai Ministerului sunt doar observatori sau au drept de decizie? Se vor ivi acuze ca Ministerul se amesteca in procesul electoral de alegere a rectorilor.

Art. 5 „In situatia in care durata mandatului rectorului care este in functie inceteaza de drept, in cazul in care termenul de alegere a rectorului depaseste mandatul rectorului in functie, Senatul universitatilor de stat propune MECTS desemnarea unui ordonator de credite, cu drept de semnatura, pana la data la care este confirmat noul rector”.

S-au ales rectori noi la:

  1. Universitatea din Bucuresti: Prof. Dr. Mircea Dumitru
  2. Universitatea de Medicina din Iasi: Prof. Dr. Vasile Astarastoaie
  3. Universitatea Tehnica Iasi: prof. Dr. Ion Giurma
  4. Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi: Prof. Dr. Vasile Isan
  5. Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”: prof. Dr. Ionel Sinescu
  6. Universitatea  „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu: prof.univ.dr.Adrian Gorun
  7. Universitatea din Oradea: prof. Univ. Dr. Cornel Antal
  8. Universitatea „Dunarea de Jos”: prof.univ. dr. Iulian Barsan
  9. Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu: prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea

10. Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava: Prof. Univ. dr. inginer Valentin Popa (neoficial)

12. Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca: conf. Univ. dr. Alexandru Irimie

Este posibil sa mai fie si alte universitati cu rectori alesi.

La UMF Iasi, rectorul ales, Vasile Astarastoaie, este trimis in judecata de catre DNA, pentru presupuse fraude cu fonduri europene si de catre ANI pentru incompatibilitati in unele dintre cele cinci functii ublice pe care le cumuleaza. Daca trimitereaa in judecata a rectorului se va solda si cu o condamnare, ce se va alege de prestigiul universitatii? Fiecare comunitate academica are optiunea: „cum isi asterne, asa doarme”!

La Universitatea Ovidiu din Constanta, doua doamne, cadre didactice, s-au luat la bataie, cu ocazia unei etape a procesului electoral. Pasiune, nu joaca!

La Universitatea Politehnica din Bucuresti, nu exista un calendar de derulare a alegerilor, cel putin nu unul public afisat pe site. Se pare ca ministrul Funeriu a respins initial Carta Universitara, ca neconforma cu Legea Educatiei, nu se stie in ce stadiu se mai afla validarea Cartei Universitare. Conform Ordinului in discutie, la 1 martie inceteaza mandatul actualului rector. De martisor!

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro