Sari direct la conținut

A scăzut finanțarea spitalelor în acest an? Președintele CNAS: Avem 6% din PIB la sănătate. Mi-aș dori 12-14%, ca să nu mai fie această discuție

HotNews.ro
Dr. Valeria Herdea, Foto: AGERPRES
Dr. Valeria Herdea, Foto: AGERPRES

​Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicul Valeria Herdea, a fost întrebată, luni, de jurnaliști, dacă finanțarea spitalelor și cea a programelor de sănătate a scăzut în acest an. „Eu aș putea să spun că au crescut nevoile de sănătate și adresabilitate către servicii medicale, influxul de pacienți a crescut către spital, cheltuielile sunt mai mari. În același timp, cheltuielile cu materiale, cu tot ce înseamnă menținerea actului medical au crescut foarte mult. Să nu uităm că există și inflație, deci creșterea aceasta de costuri probabil că a dus și la scăderea aceasta a finanțării, în anumite segmente”, a fost răspunsul președintelui CNAS.

„Noi avem undeva cam 6% din PIB la sănătate. Mi-aș dori și eu 12-14%, ca să nu mai fie această discuție. Dar mi-aș dori și ca pacientul să fie pro-activ și să vină în întâmpinarea medicilor, să vin la medic preventiv pentru consultație – asta înseamnă schimbarea comportamentului la sănătate. În acest moment, bugetele spitalelor au fost menținute la valorile de contract negociate”, spune medicul Valeria Herdea.

Valeria Herdea spune însă că „există spitale care și-au stabilit foarte clar niște priorități, există și spitale care sunt în excedent – cum este consorțiul de la Oradea, unde 6 spitale s-au unit sub o singură conducere. Și există spitale care au un management problematic și care au nevoie de consultanță”.

Pe de altă parte, „alocările (de buget – n.red.) se fac în funcție de solicitări și în funcție de nota de fundamentare pe care fiecare dintre manageri o emite, pe care CNAS o analizează și, în funcție de bugetul alocat la nivel național, se stabilesc prioritățile pentru fiecare zonă”, a adăugat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Sunt spitale care au probleme cu medicamentele sau cu tratamentele din cauza restanțelor de plată de la CNAS? „În acest moment nu cred că sunt restanțe esențiale, pentru că noi am ajuns la nivelul plăților, inclusiv au fost achitate decembrie și ianuarie. Ce putem noi să facem, să acoperim în acest moment, este să acoperim peste 70% din fiecare lună, iar luna următoare se acoperă restul sumei. Dar nu mai există restanțe de plată de la nivelul anului anterior”, spune Valeria Herdea.

„Eu cred că, dacă se face o evaluare clară a stării de sănătate la nivel regional, peste tot, se poate face și un proiect corect de management, în așa fel încât să putem eficientiza și unitățile de spital”, a mai adăugat președinteșe CNAS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro