Sari direct la conținut

Abuzul în serviciu poate fi incriminat fără prag valoric – Iohannis a promulgat modificarea Codului Penal

HotNews.ro
Dezbaterea pragului pentru abuzul în serviciu, Comisia Juridică, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu
Dezbaterea pragului pentru abuzul în serviciu, Comisia Juridică, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal. Noile modificări aduse Codului Penal reglementează abuzul în serviciu. Acesta va putea fi încadrat ca infracțiune, judecătorul fiind cel care poate decide în legătură cu gravitatea faptei. Conform ultimelor modificări ale legi au fost eliminat pragul de la care se poate considera infracțiune pentru abuzul în serviciu.

Pe 28 iunie, Camera Deputaţilor a reexaminat şi readoptat actul normativ, după ce Curtea Constituţională a decis admiterea parţială a unei sesizări privind modificarea Codului penal, prin care infracţiunea de abuz în serviciu poate fi incriminată şi fără să existe un prag valoric, judecătorul fiind cel care poate decide în legătură cu gravitatea faptei.

Parlamentul a pus în consens proiectul de lege cu decizia Curții Constituționale din 17 mai 2023.

„Astfel, chiar dacă legiuitorul nu a reglementat un anume prag valoric al pagubei sau o anumită intensitate a vătămării intereselor legitime ale persoanelor fizice/ juridice pentru reţinerea infracţiunilor de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu, aspect care, în jurisprudenţa anterioară a Curţii Constituţionale nu a atras neconstituţionalitatea normei în cadrul controlului a posteriori de constituţionalitate, acţiunea instanţelor judecătoreşti – concordantă cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale – este de natură să menţină şi să consolideze prezumţia de constituţionalitate a textului, care trebuie să îmbine într-un mod armonios aspectele de tipicitate obiectivă şi subiectivă a infracţiunii”, comunicau judecătorii Curții Constituționale.

Totodată, Curtea a reținut că folosirea sintagmei „un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege” din cuprinsul normelor de incriminare antereferite nu încalcă exigențele de calitate a legii, întrucât infracțiunile de abuz în serviciu sau neglijență în serviciu vizează conduita funcționarului public/funcționarului prin raportare la un act de reglementare primară, neavând importanță dacă acesta a fost adoptat/ emis înainte sau după Constituția din 1991, atât timp cât a fost receptată în sistemul constituțional actual”, se subliniază în comunicatul de presă al CCR.

Modificarea Codului Penal și introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu a creat dispute aprinse în Parlament. Coaliția PSD, PNL și UDMR au evitat să-și asume o decizie politică în acest sens. În procedură parlamentară, Senatul a introdus un amendament care stabilea un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. la 250.000 de lei, adică 50.000 de euro.

Amendamentul care introducea pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu a fost primit pe mail de senatorii puterii după o ședință în cerc restrâns a Coaliției: „Ni s-au pus la dispoziție amendamentele care trebuiau însușite”, a explicat președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Tăgârlaș care, a introdus amendamentul în proiectul de lege care modifică Codul Penal și care a fost adoptat miercuri de Senat.

Proiectul de lege a fost modificat în dezbaterea Camerei Deputaților eliminând pragul pentru abuzul în serviciu, contrar unei alte decizi a Curții Constituționale care recomanda stabilirea unei sume fixe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro