„Abuzul nu e niciodată o cruce ce trebuie dusă”. IPS Teodosie s-a ales cu plângere la CNCD după noile declarații controversate referitoare la femei
- Andrei Stan
„I-am făcut plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării lui Teodosie pentru declaraţiile halucinante cum că femeile au nişte cruci de dus în căsătorie.. .printre altele una fiind abuzul pshihologic. Ce faci dacă eşti abuzată psihologic de soţul tău?”, a anunțat Diana Buzoianu, într-un mesaj publicat miercuri pe pagine ei de Facebook.
„Ne spune Teodosie, Arhiepiscolul Tomisului, adică, în caz că nu ştiaţi, ce trebuie făcut, cică. Trebuie «»să-ţi duci crucea (…) soluţia nu este să vă despărţiţi». Adică, să rămâi pasiv. Că tu ai un sacrificiu de dus mai departe în numele căsătoriei. Căsătoria e sacră, dar drepturile tale fundamentale, nu prea”, a mai scris deputata USR.
„Suntem în anul 2024. Şi nu, femeile nu trebuie să-şi ducă nicio cruce ca acum sute de ani în care nu prea aveau niciun drept”, a continuat Diana Buzoianu.
„Abuzul nu trebuie tolerat”
„Sigur că sunt mulţi care şi azi ar vrea ca femeile să fie la fel de lipsite de apărare şi drepturi ca în 1800. Doar că acum suntem milioane, inclusiv de români, care nu mai acceptăm asta. Da. Declaraţiile domnului Teodosie discriminează şi încalcă legea din zilele noastre. Dacă le făcea în 1800, atunci nu era niciun instrument să fie sancţionate. Dar în 2024… dacă cei care trebuie să ne apere drepturile, cu legea în mână, nu sunt orbi… în câteva zile această declaraţie ar trebui amendată”, a completat deputata.
Reprezentanta USR a mai precizat că „abuzul nu e niciodată o cruce ce trebuie dusă”.
„Nu. Abuzatorii nu trebuie scuzaţi pentru că se întâmplă să fie căsătoriţi şi cumva asta îi dezleagă de a mai fi oameni decenţi. Abuzul nu trebuie tolerat în numele a nicio scuză. Abuzul trebuie oprit şi sancţionat. Doar aşa vom ajunge să nu mai fim în topul ruşinos al ţărilor cu privire la violenţa domestică. Că toate aceste probleme au la bază inclusiv ideea că femeia trebuie să îndure, în anumite contexte, anumite abuzuri. Ei bine, nu”, a conchis Diana Buzoianu.
„Să își ducă crucea”, soluția lui Teodosie la abuzurile din căsnicie
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sfătuit, într-o emisiune recentă, o femeie care a spus că a fost abuzată psihologic de soț că aceasta „trebuie să își ducă crucea” și să se roage ca Dumnezeu ”să-i suplinească” bărbatului empatia.
”După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, au fost întrebările adresate de o femeie arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la Radio Dobrogea.
„Trebuie să îți duci crucea”, a fost răspunsul lui Teodosie. „Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a subliniat Arhiepiscopul.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, a declarat, luni, că IPS Teodosie se exprimă faţă de propriii credincioşi în deplin acord cu doctrina, morala şi cultul confesiunii din care face parte.
„Aprecierea unui abuz sau a unei violenţe o face legea statului, prin organele abilitate. Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a oferit o soluţie strict duhovnicească. Dezavuăm interpretările pline de reproş care s-au stârnit pe seama sfaturilor solicitate şi oferite cu bună credinţă”, a precizat reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului.
Mircea Cristian Pricop a mai afirmat că printre atribuţiile unui arhiereu al Bisericii se numără şi aceea de învăţător al comunităţii pe care o păstoreşte. Potrivit legii canonice, dar şi drepturilor garantate de Constituţie, el se exprimă faţă de propriii credincioşi „în deplin acord cu doctrina, morala şi cultul confesiunii din care face parte, beneficiind deplin de libertatea de manifestare religioasă (…) precum şi de autonomia faţă de stat şi faţă de celelalte sisteme religioase ori filosofice”.
„Astfel, în cazul prezentat, o credincioasă a fost încurajată să invoce ajutorul lui Dumnezeu şi să îşi păstreze, prin fidelitate, puterea de a purta Crucea vieţii de familie, pentru ca Dumnezeu să suplinească acea lipsă de empatie a soţului, iar legământul martiric al căsniciei să rămână curat. Acest lucru a fost propovăduit în Creştinism dintotdeauna şi de către toţi. De aceea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop nu s-a exprimat într-o calitate străină – lăsând specialiştilor (medici, psihologi, etc.) rolul lor în societate – ci a oferit un sfat duhovnicesc în deplină armonie cu propria învăţătură religioasă”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
Citiți și:
- Arhiepiscopia Tomisului vine cu precizări după afirmațiile lui ÎPS Teodosie: A oferit o soluţie strict duhovnicească, în deplină armonie cu învăţătura religioasă. Dezavuăm interpretările pline de reproş
- Elena Lasconi: ÎPS Teodosie, o prezenţă toxică în societatea românească / Niciun abuz nu trebuie tolerat