Sari direct la conținut

Accidentul din Parcul Pantelimon. Tânărul de pe locul din dreapta al mașinii, acuzat de omor din culpă

HotNews.ro
Masini de politie, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
Masini de politie, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au extins urmărirea penală faţă de tânărul care i-a încredinţat maşina şoferului minor care a produs accidentul din Parcul Pantelimon, soldat cu moartea unui băiat de 9 ani şi rănirea gravă a unei fetiţe, transmite Agerpres.

Tânărul respectiv, pasager în dreapta în momentul producerii accidentului, a fost chemat miercuri la Parchet, unde a fost anunţat că s-a extins urmărirea penală pe numele lui, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Iniţial, el a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de încredinţarea unui vehicul unei persoane despre care se cunoaşte că nu deţine permis de conducere.

„În sarcina acestuia s-a reţinut că, la data de 28.07.2024, la ora 19,30, i-a încredinţat autoturismul inculpatului minor, despre care cunoştea faptul că nu posedă permis de conducere şi că se află sub influenţa protoxidului de azot, în vederea conducerii pe aleea de acces a parcării Parcului Pantelimon, situată paralel cu Şos. Gării Căţelu, din municipiul Bucureşti, sector 3, în proximitatea intrării în parc, într-o zonă circulată şi de pietoni, după care, aflându-se pe scaunul din partea dreapta-faţă, l-a însoţit pe acesta în timp ce a condus autoturismul pe o distanţă de circa 145 de metri, cel din urmă pierzând controlul asupra direcţiei de mers şi astfel lovindu-i pe cei doi minori, cu consecinţa decesului minorului în vârstă de 9 ani şi a vătămării corporale grave a minorei de 7 ani.

Acţionând în acest fel, inculpatul major a prevăzut că acţiunile sale pot avea drept consecinţă uciderea sau rănirea gravă a unor persoane, însă a sperat fără temei că acest rezultat nu se va produce”, anunţă Parchetul într-un comunicat de presă.

Cum s-a produs accidentul

Accidentul a avut loc în seara zilei de 28 iulie în parcul Pantelimon din București. Potrivit anchetei procurorilor, „inculpatul minor în vârstă de 16 ani a condus un autoturism pe aleea de acces a parcării parcului Pantelimon, situată paralel cu șos. Gării Cățelu, din mun. București, în apropierea intrării în parcul respectiv, și a pierdut controlul asupra autoturismului, care a acroșat trei autovehicule parcate, pe ultimul proiectându-l într-un al patrulea autovehicul, iar în aceste împrejurări a lovit doi minori, frate și soră în vârstă de 9, respectiv 7 ani”.

Băiatul de 9 ani a murit pe loc în urma impactului, în timp ce sora lui de 7 ani a ajuns în stare gravă la spital, unde i-a fost amputat un picior.

Cei doi inculpați au fugit de la locul accidentului și s-au predat poliției ulterior.

„Probele au stabilit că, inițial, autoturismul era condus de inculpatul major care, cunoscând faptul că minorul nu deține permis de conducere, a făcut schimb de locuri cu acesta și i-a încredințat autoturismul pentru a-l conduce, majorul rămânând pe locul pasagerului din față”, precizează procurorii.

Minorul a inhalat un gaz care produce efecte euforice

Procurorii spun că minorul era sub influența protoxidului de azot în momentul accidentului. „Minorul a condus autoturismul pe o distanță de cca. 145 de metri, fără a deține permis de conducere și fără a avea vreo abilitate de a manevra autoturismul în condiții de minimă siguranță, iar în timp ce era la volan discuta la telefon prin apel video cu o persoană și inhala protoxid de azot dintr-un balon pe care îl ținea în mână”, se menționează în comunicatul parchetului.

Protoxidul de azot este un gaz utilizat ca amestec pentru anestezic în chirurgie, care însă este utilizat și în scop recreațional, producând efecte euforice/similare cu beția, de scurtă durată, potrivit procurorilor.

INTERVIURILE HotNews.ro