Activele fondurilor mutuale s-au majorat cu 7,6%, pana la 250 milioane euro, in iunie
Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) s-au majorat cu 7,6% in luna iunie fata de luna anterioara, pana la 781 milioane lei, aproximativ 250 milioane de euro, potrivit NewsIn care citeaza date ale Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Comparativ cu finele anului trecut, cresterea activelor fondurilor mutuale a fost de 23,3%.
Calculate in euro, activele nete ale fondurilor mutuale au avansat in iunie cu 12,8% fata de luna anterioara si cu 33,7% fata de finalul lui 2006, ca efect al aprecierii monedei nationale in intervalul mentionat. In primul semestru din acest an leul s-a apreciat cu 7,3% fata de euro.
La sfarsitul lunii mai, activul net al fondurilor mutuale era de 725,8 milioane lei (221,7 milioane euro).
In functie de cotele de piata, fondurile de actiuni si-au consolidat „suprematia” capatata in industrie inca din luna anterioara, atingand la sfarsitul lunii iunie o cota de 41,9%, comparativ cu cota de 22,2% de la finalul lui iunie 2006.
Fondurile diversificate detineau la finele lunii iunie o cota de piata de 35%, in vreme ce fondurile monetare aveau o cota de 15,1%, iar cota de piata a fondurilor de obligatiuni era de 8,1%.
Conform reprezentantilor UNOPC, evolutia fondurilor de actiuni a fost posibila atat datorita performantelor realizate, cat si nivelului lor de atractivitate, concretizat printr-un flux al intrarilor nete de peste 79 milioane lei (peste 25 milioane euro).
La sfarsitul perioadei analizate, in clasamentul activelor nete, fondurile de actiuni s-au plasat pe primul loc, cu 327,28 milioane lei, urmate de fondurile diversificate cu 273,1 milioane lei, de fondurile monetare cu 117,56 milioane lei, ultima pozitie fiind ocupata de fondurile de obligatiuni, cu active nete de 63,1 milioane lei.
In luna iunie, cea mai mare crestere a activelor a fost inregistrata de fondurile de actiuni, de 12,1%, urmate de fondurile diversificate, cu o apreciere de 8,5% si de fondurile de obligatiuni cu o crestere de 1,3%. Fondurile monetare au fost singurele care si-au diminuat activul net, inregistrand o scadere de 1,9%.