Actorii din “Dupa dealuri” despre Cristian Mungiu: “E unul dintre putinii regizori care isi vede premiera inainte de a da primul motor
In filmul cu care revine in Competitia Oficiala de la Cannes, Cristian Mungiu aduce in rolurile principale doua debutante si un actor cu care lucrase la primul sau lungmetraj, “Occident”. Cristina Flutur, Cosmina Stratan si Valeriu Andriuta au explicat pentru HotNews.ro cat de greu le-a fost sa intre in pielea unor personaje inspirate din persoane reale. Asadar, povestea filmului vazuta prin ochii actorilor.
“Dupa dealuri” e construit pe relatia a doua prietene care si-au petrecut copilaria in acelasi orfelinat si care se regasesc intr-o manastire. Voichita e deja calugarita, Alina a muncit in Germania si acum, vizitandu-si prietena, cocheteaza cu ideea de a renunta si ea la viata lumeasca.
Cele doua tinere sunt interpretate de doua debutante in cinema, Cosmina Stratan si Cristina Flutur.
Cosmina Stratan
Foto: Arhiva personala
Cosmina Stratan (27 de ani) a facut presa scrisa, radio si televiziune inainte sa se indrepte spre actorie (“Lipsea ceva si, pana n-am aflat ce, nu m-am linistit.”). Acum e masteranda la UNATC si spera in sansa ei (“Cristian m-a convins ca lumea e un loc mic unde e usor sa te descurci.”).
Cristina Flutur
Foto: Arhiva personala
Cristina Flutur (34 de ani) a studiat actoria la Cluj-Napoca si e in prezent actrita la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu, unde a jucat printre altele in “Viata cu un idiot”, “Turandot”, “Pescarusul” si “Cumnata lui Pantagruel”. S-a dus cu emotii la castingul care i se parea, in general, “o intalnire destul de stranie”. N-a fost asa cand regizorul s-a purtat “cald, prietenos si firesc”, cerandu-i mai intai sa citeasca scenele Voichitei.
Cand Cosmina Stratan a fost sunata de directorul de casting Catalin Dordea, nu stia decat ca va da probe “pentru un film romanesc”, si a dat patru probe pana l-a convins pe Cristian Mungiu ca e cea mai buna alegere pentru Voichita.
Dupa ce a jucat de la “Occident” (2002) incoace in cateva filme si scurtmetraje, regizand si spectacole de teatru, actorul basarabean (scolit la Tbilisi si Bucuresti) Valeriu Andriuta (45 de ani) revine intr-un film de prima mana. Spre deosebire de colegele sale, se pare ca Mungiu ii pusese deoparte rolul preotului numit in film doar Parintele.
“Acum un an Cristian mi-a aruncat o posibila idee de film, foarte sceptic insa referitor la realizarea ei. Cum la el lucrurile sunt in mare parte clare, banuiesc ca m-a vazut ca posibil interpret. De fapt, sunt si eu curios sa aflu cum a fost”, spune Valeriu Andriuta pentru HotNews.ro.
“Dupa dealuri” s-a realizat intr-un timp record, desi de la succesul mondial cu “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” trecusera patru ani. Intre timp, Mungiu a scris, produs si co-regizat filmul-omnibus “Amintiri din Epoca de Aur”, destinat in mod special romanilor.
Castigand finantare de la Centrul National al Cinematografiei iarna trecuta, cineastul a filmat in mare viteza (prinzand si ninsorile grele de atunci) si a montat un “rough cut” la timp, cat sa prinda preselectia de la Cannes. Cum avea un cec in alb din partea producatorilor europeni dupa Palme d’Or-ul din 2007, se pare ca nu banii au fost motivul amanarii unui nou proiect de autor, ci tocmai dorinta de a gasi cel mai bun subiect.
Iar subiectul l-a gasit intr-un eveniment real, numit de presa Cazul Tanacu si caruia Tatiana Niculescu Bran i-a consacrat doua romane non-fictionale, “Spovedanie la Tanacu” si “Cartea judecatorilor”.
“O, de atatea ori m-am gandit ce bine ar fi fost ca povestea asta sa nu se fi intamplat…”
Desi filmul pleaca de la cazul real, construindu-si propriul esafodaj dramaturgic, e interesant sa vezi cum si-au construit actorii personajele, cu atat mai mult cu cat Cazul Tanacu isi pastreaza inca – cel putin in Romania -, toata rezonanta lui tragica.
Valeriu Andriuta
Foto: Arhiva personala
Valeriu Andriuta a facut pentru HotNews.ro un efort de memorie:
“Mi-a ramas in minte doar o poza din presa acelui moment si imi dau seama ca, probabil la acea vreme – manat de o dispozitie generala, acuzam si eu, ca om, neglijenta de care sufera (si azi, din pacate) o societate intreaga si care poate sa ucida. Nu cred ca filmul trimite doar la acest caz. Ma tem ca acest caz sa nu fie, de fapt, manifestarea unui sindrom”, spune actorul.
“O, de atatea ori m-am gandit ce bine ar fi fost ca povestea asta sa nu se fi intamplat in realitate…”, exclama Cristina Flutur. “Anumite scene nici n-am putut sa le citesc decat o singura data. Dar, desi bazat pe o persoana reala, Alina e totusi un personaj de care ne-am apropiat imaginandu-ne ce a simtit, ce a spus, cum a reactionat. Cine poate sti cu adevarat ce era in sufletul Irinei Cornici?”, spune Cristina Flutur.
In schimb, Cosmina Stratan a descoperit asemanari intre ea si personajul pe care l-a interpretat. “Cristian a vazut in mine ceva din Voichita. Eu simteam aidoma, erau niste coincidente nu foarte uşor de numit intre noi. M-am folosit mult pe mine, de aici am pornit cand am lucrat personajul”, spune actrita care, daca s-ar intalni azi cu Voichita, ar intreba-o daca i se mai face frica.
Cristian Mungiu i-a facut pe actori sa uite de persoanele reale si sa se concentreze pe personaj. “La inceput, rolul a fost ca o supapa pentru mine”, recunoaste Valeriu Andriuta. “Adunasem prea multe si venea la timp, dar pe parcurs i-am descoperit si partea nevazuta, mai dificila. Ghidat de Cristian, am lucrat cu migala pana si la intonatii, la ritm, la semi-ton…
Cristian stie ce vrea sa obtina si e unul dintre putinii regizori care isi vede premiera cu ochiul mintii inainte de a da primul motor”, e de parere Andriuta.
Cu fiecare actor regizorul a construit relatia in mod diferit. “Inca de la casting mi-a explicat ce vrea de la personaj, asa ca am pus si eu cartile pe masa”, recunoaste Cosmina Stratan. “N-am incercat sa mint. Mai departe a fost o fericita si continua negociere. Cand nu eram de aceeasi parte a baricadei, aveam mai multa incredere în el”.
“Dupa dealuri” e aproape gata, afisul e in lucru, iar un site oficial va fi lansat inainte de inceperea festivalului. Pentru ca lista finala a Competitiei Oficiale nu e inca batuta in cuie, nu se stie deocamdata in ce zi va avea iesirea la rampa.
Festivalul de la Cannes se desfasoara in acest an intre 16 si 27 mai. Juriul e prezidat de cineastul italian Nanni Moretti si format din: Hiam Abbas, Andrea Arnold, Emmanuelle Devos, Diane Kruger, Jean-Paul Gaultier, Ewan McGregor, Alexander Payne si Raoul Peck.