Adrian Cioroianu, declarat suspect de procurori în dosarul plângerii făcute de Emilia Șercan privind divulgarea subiectului investigației jurnalistei
Directorul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, este suspect în dosarul plângerii făcute de Emilia Șercan privind divulgarea subiectului investigației pentru care jurnalista ceruse în februarie, la BNaR, să consulte teza de doctorat a lui Mircea Geoană, au transmis surse judiciare pentru HotNews.ro.
Adrian Cioroianu a fost chemat marți la Parchetul Tribunalului București pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de suspect pentru divulgarea de date care sunt secrete sau nedestinate publicității (art. 304 Cod Penal). Acesta urmează să fie audiat pe 23 iulie, săptămâna viitoare, conform surselor citate.
Contactat de HotNews.ro, Adrian Cioroianu a spus că nu dorește să comenteze subiectul.
Fostul ministru de Externe a divulgat în februarie, printr-o postare pe Facebook, subiectul de investigație la care jurnalista Emilia Șercan lucra, după ce aceasta a reclamat că în sălile Bibliotecii Naționale cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la temperaturi de 16,6 grade.
„În zona spaţiilor libere pentru lectură, de la parter, acolo unde mai ales studenţii obişnuiesc să înveţe sau să lucreze pentru diverse proiecte erau 16,6 grade. Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasă special ca să văd câte grade sunt în cea mai importantă bibliotecă din ţara asta”, a scris pe Facebook, în februarie, jurnalista.
Cioroianu a făcut publice aceste informații într-un comentariu la o postare a analistului militar Hari Bucur-Marcu despre conflictul dintre cei doi.
„Cât despre doamna pe care o amintiți, e suficient să vă spun că a cerut la sală dupa ce solicitase o lucrare a lui Mircea Geoană, care i s-a dat, desigur cu acordul meu și în normele legii, doar că dânsa nu știu ce o fi citit, dar e clar că a descoperit în geantă și un termometru adus de acasă (premeditare? Lua temperatura candidaturii lui M. Geoană?), prilej cu care face poze de victimă și explică dânsa de ce nu sunt studenți în bibliotecă – asta pe 27 febr a.c, adică în a doua zi după vacanța studenților, răstimp în care tinerii erau în facultăți, să-și afle orarul”, a reacționat fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu.
Raluca Turcan: „Ministerul Culturii va organiza concurs pentru managementul BNaR”, dar asta nu înseamnă că îl demite pe Cioroianu
Tot în martie, Comisia de cultură a Camerei Deputaților a organizat o ședință la care au fost prezenți și Adrian Cioroianu, și Raluca Turcan, în care au vorbit despre scandalul dintre șeful Bibliotecii Naționale și jurnalistă.
Directorul BNaR a motivat acțiunea sa publică printr-o „apărare” a sa și a instituției. Despre acuzațiile de divulgare a datelor cu caracter personal și a subiectului de investigație, Adrian Cioroianu spune că fiecare cititor din Biblioteca Națională face o cerere pentru a avea acces la o carte, „deci numele și prenumele devin o marcă a trecerii tale în bibliotecă”, cerere care, mai spune el, este trimisă către niște servicii, apoi „ajunge la secretariat și de la secretariat, în mapa directorului”.
În contextul cererilor din spațiul public de demitere a lui Cioroianu din funcția de director, ministra Culturii a anunțat acum patru luni că va organiza un concurs pentru conducerea Bibliotecii Naționale a României.
Actualul director al Bibliotecii Naționale și-a depus candidatura în acest concurs, spun surse pentru HotNews.ro. Dacă va fi admis, va conduce încă 5 ani BNaR.
Conform calendarulului de concurs publicat pe Ministerul Culturii, candidații, printre care și Cioroianu, vor susține joi, pe 18, proba interviului, iar mai apoi li se va comunica în termen de 24 de ore rezultatul obținut.
Mircea Geoană și-a plagiat teza de doctorat
Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan într-o investigație publicată la începutul lunii în PressOne.
Actualul secretar adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”.
Potrivit anchetei semnate de Emilia Șercan, cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat – text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse.
Într-un răspuns oferit PressOne, Geoană a afirmat că și-a realizat teza de doctorat „onest” și nu simte că a încălcat „regulile din vremea respectivă”.
„Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”, a spus Geoană.