Sari direct la conținut

Adrian Cioroianu, inculpat în dosarul deschis după ce a dezvăluit public că Emilia Șercan analizează doctoratul lui Mircea Geoană

HotNews.ro
Emilia Sercan si Adrian Cioroianu, Foto: Colaj foto / Sursa: Agerpres
Emilia Sercan si Adrian Cioroianu, Foto: Colaj foto / Sursa: Agerpres

Procurorii Parchetului Tribunalului București l-au pus sub acuzare pe Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, pentru divulgare de informații secrete sau nedestinate publicității, a anunțat jurnalista Emilia Șercan într-un mesaj pe Facebook.

„Parchetul Tribunalului București i-a comunicat azi, oficial, calitatea de inculpat lui Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, în dosarul deschis pentru divulgare de informații secrete sau nedestinate publicității, după ce în februarie a divulgat pe Facebook faptul că am cerut verificarea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană.

Până astăzi, Adrian Cioroianu a avut calitatea de suspect în acest dosar. Schimbarea de încadrare juridică indică finalizarea cercetării penale și o potențială trimitere în judecată”, a scris Emilia Șercan în postarea de pe Facebook.

HotNews.ro a încercat să-l contacteze pe Adrian Cioroianu la telefon, însă acesta nu a răspuns apelului.

În aceeași postare făcută pe Facebook, jurnalista de investigații afirmă că nu este încrezătoare în finalizarea dosarului în care este Cioroianu inculpat, întrucât, argumentează ea, „încrederea mea în organele de urmărire penală (polițiști sau procurori) este foarte scăzută, având în vedere experiențele avute până acum”.

Cioroianu, fost ministru de Externe, a fost declarat suspect în același dosar, în luna iulie.

Dosarul a început după ce Șercan a depus plângere pentru că Cioroianu a divulgat în luna februarie subiectul de investigație la care jurnalista lucra. El a scris pe Facebook că Șercan a cerut teza lui Mircea Geoană, după ce aceasta a reclamat că în sălile Bibliotecii Naționale cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la temperaturi de 16,6 grade.

„În zona spaţiilor libere pentru lectură, de la parter, acolo unde mai ales studenţii obişnuiesc să înveţe sau să lucreze pentru diverse proiecte erau 16,6 grade. Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasă special ca să văd câte grade sunt în cea mai importantă bibliotecă din ţara asta”, a scris pe Facebook, în februarie, jurnalista.

Directorul BNaR a făcut publice aceste informații într-un comentariu la o postare a analistului militar Hari Bucur-Marcu despre conflictul dintre cei doi.

„Cât despre doamna pe care o amintiți, e suficient să vă spun că a cerut la sală dupa ce solicitase o lucrare a lui Mircea Geoană, care i s-a dat, desigur cu acordul meu și în normele legii, doar că dânsa nu știu ce o fi citit, dar e clar că a descoperit în geantă și un termometru adus de acasă (premeditare? Lua temperatura candidaturii lui M. Geoană?), prilej cu care face poze de victimă și explică dânsa de ce nu sunt studenți în bibliotecă – asta pe 27 febr a.c, adică în a doua zi după vacanța studenților, răstimp în care tinerii erau în facultăți, să-și afle orarul”, a reacționat fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro