Afacerea Amigo din Bavaria – nepotisme la angajari cu binecuvantarea premierului de land
In scandalul de nepotism al politicienilor bavarezi, majoritatea crestin-sociali, s-a facut primul bilant. Cinci ministri si secretari de stat au platit sotiilor, copiilor si altor rude apropiate angajate in birourile lor, salarii in valoare de peste 1,3 milioane de euro, din bani publici. Informatia a fost transmisa de Cancelaria de stat, la solicitarea Partidului Social Democrat. Cu toate acestea, premierul de land, Horst Seehofer (CSU), n-a dat pe nimeni afara si a facut front comun cu profitorii unei „lacune a legii”.
Social-democratii au facut public comunicatul primit de la Cancelarie miercuri, 11 iunie. Guvernul a tergiversat aproape un an raspunsul la intrebari, pana cand a fost somat de Curtea Constitutionala a Bavariei, care trebuia sa dea o decizie referitoare la solicitarea SPD.
Joi 12 iunie, Seehofer a declarat printr-o purtatoare de cuvant ca „toti cinci se bucura de toata increderea mea”. „Nu se va face nici o schimbare de personal” a mai adaugat el, dupa Conferinta premierilor de land de la Berlin.
In capul listei figureaza ministrul culturii din landul Bavaria, Ludwig Spaenle (CSU), cu o suma bruta de peste 600.000 de euro, platiti sotiei sale intre anii 1997 si 2013. Il urmeaza ministrul agriculturii, Helmut Brunner si secretarii de stat Bernd Sibler (Cultura), Gerhard Eck (Interne) si Franz Josef Pschierer (fost la Finante, actualmente la Economie).
Angajarile nu au fost de facto incalcari ale legii, caci pana in anul 2013 functiona in Germania o reglementare mai veche, ce permitea angajarea de catre deputati in birourile lor, a rudelor de gradul intai. Aceasta mergea paralel cu legea cea noua si prohibitiva a angajarii de membri ai familiilor demnitarilor, pe posturi platite de stat.
Conform Süddeutsche Zeitung, patru din cei cinci acuzati ar fi restituit o parte din sume vistieriei statului. Spaenle ar fi platit 37.000 de euro. Niciunul dintre acestia nu a fost insa solicitat sa isi dea demisia si nici n-a facut-o, din proprie initiativa.
Premierul de land, Horst Seehofer, a facut chiar mai mult. El le-a luat apararea oficialilor vizati, cu totii membrii ai partidului crestin-social, pe care il conduce „ca un rege”, fiind reconfirmat ca presedinte al sau, in noiembrie 2013, cu 95,3% din voturi.
Scandalul nepotismelor bavareze a fost declansat in aprilie 2013. Dupa ce noua „afacere amigo” din Bavaria a iesit la iveala, Horst Seehofer le-a impus amicilor sai de partid restituirea la bugetul public a salariilor platite „in familie”, incepand cu 2008, anul in care Seehofer a ajuns premier de land. Insa din posturi au plecat putini.
Unul dintre ei este Georg Winter, fost presedinte al Comisiei bugetare, care in anul 2000 si-a angajat cei doi fii, in varste de 13 si 14 ani. Pentru angajarile ilegale, Winter a restituit statului 90.000 de euro, insa in prezent se bucura de sprijinul bazei de partid (CSU) si poate candida nestanjenit la alegerile pentru guvernul regional.
Secretarul de stat pentru interne al Bavariei, Gerhard Eck, isi angajase part-time sotia la biroul sau, in septembrie 2000, desi aceasta este proprietara si administratoarea unei firme de constructii, Steigerwald-Bau GmbH. Tot angajari de tip „last-minute”, in septembrie 2000, cu putin inainte ca legea sa fie inasprita, au fost cele ale sotiei si mamei lui Bernd Sibler, secretar de stat pentru cultura. Sarcinile de serviciu ale acestora au fost de secretariat, pregatiri ale serbarii pompierilor si trimiterea de felicitari.
Soti, sotii, fii, fiice, frati si surori ale politicienilor bavarezi au figurat de-a valma pe statele de plata ale guvernului regional. Presedinta acestuia, Barbara Stamm, a dat publicitatii in luna mai 2013 intreaga lista a deputatilor care, profitand de pozitia lor, si-au ajutat si familia la un banut de stat, profitand mai departe de asa-numita „veche reglementare”, care nu interzicea acest lucru.
Este vorba de 79 de persoane. 56 de nume de pe „lista neagra a nepotismelor” sunt ale politicienilor crestin-sociali, 21 sunt de social-democrati, un nume de deputat vine de la Verzi iar altul este al unui independent.
In Germania nu sunt o exceptie aceste reglementari de tranzitie, care fac trecerea de la o lege veche la una noua, acordandu-se un interval de gratie. „Astazi nu mai putem accepta o reglementare tranzitorie atat de lunga”, declara insa Barbara Stamm anul trecut, in luna mai.
Presedinta guvernului bavarez vorbea si despre intentia unei „transparente complete“ in ce priveste veniturile suplimentare ale parlamentarilor.
Conform legii adoptate la finele anului 2000, este interzisa angajarea de catre demnitari pe posturi platite din bani publici a sotilor, sotiilor, copiilor, dar nu si a fratilor sau surorilor acestora.