Afla cauzele caderii parului, inainte sa apelezi la peruca
Oamenii care se confrunta cu caderea parului se simt in general jenati, daca nu chiar complexati. Unii isi mascheaza problema cu ajutorul perucii, altii apeleaza la tratamente medicale sau alte tipuri de proceduri precum transplantul de par. Indiferent de varsta sau de sex, ei pot trece prin aceasta experienta ale carei cauze sunt diverse si numeroase.
Una din impresiile gresite pe care le avem este aceea ca pierderea parului este o consecinta naturala a varstei. Este adevarat ca varsta este principala cauza, dar sunt si multi alti factori care merita luati in considerare. Sa nu uitam in primul rand de factorul ereditar. Daca o mare parte din membrii familiei se confrunta cu pierderea podoabei capilare, este foarte probabil sa patesti si tu acelasi lucru. De asemenea, poate veni ca efect secundar al anumitor tratamente medicamentoase.
Caderea parului poate aparea si ca efect al unei alimentatii neadecvate si dezechilibrate sau la persoanele care aleg coafurile complicate, care traumatizeaza scalpul.
Caderea temporara a parului poate fi provocata chiar de stres. De exemplu, la trei–patru luni dupa o interventie chirurgicala este posibil sa iti cada o cantitate mare de par intr-o perioada foarte scurta. Motivul este stresul la care a fost supus organismul in timpul in care a fost bolnav.
Si problemele hormonale, precum hipertiroidia sau hipotiroidia, pot duce la caderea parului. De regula, in acest caz, problema se rezolva cu tratamentul adecvat afectiunii de care suferi.
Caderea parului la femei
Una din patru femei se confrunta cu aceasta problema cel putin o data in viata. Cum se manifesta:
- in cazul femeilor caderea parului nu este atat de evidenta;
- la femei, parul cade de obicei in mod egal pe toata suprafata scalpului, nu se concentreaza pe anumite zone ca in cazul barbatilor.
Principalele cauze sunt:
Alopecia androgenetica. Multe femei isi pierd podoaba capilara din acelasi motiv ca si barbatii. Ele sufera de alopecie androgenetica, boala care apare ca reactie la hormonii masculini din organism. Aproximativ 95% dintre barbatii care sufera de un grad de cadere a parului au alopecie androgenetica într-o forma tipic masculina. La femei, caderea parului se agraveaza progresiv si, in cele din urma, inceteaza. Atunci, pielea capului este vizibila, dar nu total lipsita de par.
Efluviul telogen este considetat a doua cauza a caderii parului la femei si nu este de mirare, daca luam in considerare natura acestei afectiuni. Efluviul telogen este caracterizat prin subtierea firului de par si apare de obicei ca urmare a unui eveniment stresant sau traumatizant. Mai poate fi asociat si cu starile febrile, consumul unor medicamente, afectiuni endocrinologice, nasterea, anemia sau malnutritia.
Alopecia areata, caracterizata de pierderea parului pe anumite zone ale scalpului, dar se poate extinde si in alte regiuni ale corpului (gene, sprancene, barba, axile, inghinal etc). Pierderea parului nu este insotita de nici un simptom si de aceea este descoperita intamplator, adesea la coafor sau frizer. Nici cauzele bolii nu se cunosc foarte bine. Se presupune ca ar fi provocata de slabirea sistemului imunitar.
Oricare ar fi cauza caderii parului, fii atent la simptome. Numerosi oameni se confrunta cu o cadere abundenta a parului pentru ca nu au acordat atentie simptomelor cand acestea au inceput sa apara. Specialistii spun ca este normal sa iti cada aproximativ 100 de fire de par pe zi, care vor fi inlocuite in timp de altele noi. Daca remarci ca in ultima vreme ai mai mult par in perie dupa ce te piepteni, cel mai indicat este sa consulti un medic specialist. Acesta poate determina cauza caderii parului si iti poate recomanda tratamentul adecvat.
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.