Sari direct la conținut

Agentia Nationala de Integritate aplica amenzi si ameninta cu sesizari penale din cauza ca deputatii-juristi refuza sa-i revoce mandatul lui Petre Roman

HotNews.ro

Agentia Nationala de Integritate i-a amendat, marti, pe toti cei 22 de membri ai Comisiei Juridice din Camera Deputatilor cu 2000 de lei fiecare din cauza ca nu l-au revocat din functie pe deputatul Petre Roman, dupa ce luni le-a transmis o noua solicitare in acest sens, au declarat pentru HotNews.ro surse parlamentare. ANI a solicitat Camerei pe data de 12 ianuarie revocarea senatorului din functie pe motiv ca a acesta nu a contestat la termen raportul de incompatibilitate. Petre Roman a sustinut atunci ca a depus o contestatie la Curtea de Apel Bucuresti, insa ANI sustine ca a iesit din termenul de 15 zile.

  • ANI i-a solicitat presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, sa constate demiterea de drept din calitatea de deputat a lui Petre Roman, ca urmare a raportului de evaluare ramas definitiv prin necontestare. ANI avertizeaza ca pe seful Camerei ca daca nu va dispune aceste masuri va sesiza Parchetul pentru abuz in serviciu.
  • Potrivit legii de functionare a ANI, „Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 6 de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contraventie şi se sanctionează cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei. Aceeasi sanctiune se aplica si conducătorului entităţii respective, daca acesta nu indeplineste obligatiile prevazute de prezenta lege.”

Agentia Nationala de Integritate a trimis, luni, o noua solicitare Camerei Deputatilor de revocare din functie a deputatului Petre Roman, ca urmare a ramanerii definitive a raportului de evaluare al inspectorilor ANI, prin necontestare, potrivit Mediafax.

Cine sunt deputatii juristi amendati de ANI: Nica Nicolae Ciprian; Nicolescu Theodor Catalin; Schelean Valeria Diana; Andronache Gabriel, Stragea Sorin Constantin; Adam Luminita – Pachel; Cataniciu Steluta Gustica; Culetu Danut; Cupsa Ioan; Fenechiu Catalin; Florea Daniel; Ibram Iusein; Ionescu Aurelian; Manolache Marius; Marocico Ion; Mihailescu Ion Bogdan; Mocioi Niculina; Necula Cosmin; Nicolicea Eugen; Victor Roman; Stefanescu Elena Catalina; Varga Vasile.

„Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare critica procedura de incetare a mandatelor privind membrii Parlamentului, respectiv cazul fostilor senatori Mircea Diaconu si Mora Akos, precum si a fostului deputat Stefan Bucur Stoica.

In acelasi raport se mentioneaza faptul ca „aplicarea de catre Parlament a deciziilor ANI (si anume a celor care au fost confirmate in instanta) este in continuare inegala, in ciuda sperantei ca reformele vor spori gradul de aplicare automata a acestora.

Intr-un caz emblematic solutia n-a fost gasita decat dupa ce senatorul in cauza si-a dat demisia”, arata ANI, intr-un comunicat de presa. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amanat, luni, o decizie in privinta incompatibilitatii deputatului PNL Petre Roman, urmand sa ceara Biroului Permanent sa solicite ANI un punct de vedere privind documentele depuse de Roman, care sustine ca procesul in cazul sau nu s-a incheiat.

Petre Roman i-a anuntat pe membrii comisiei ca nu este de acord cu punctul de vedere al ANI potrivit caruia nu ar fi contestat raportul privind incompatibilitatea sa si sustine ca doua certificate de grefa de la Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti dovedesc ca a solicitat in instanta anularea raportului ANI.

„Atata timp cat am aceasta situatie, acest drept de a-mi cauta dreptatea in justitie, nu se poate confirma ceea ce pretinde ANI”, a spus Roman.

El a precizat ca si „chitanta privind taxa de timbru a fost depusa in timp util”.

Plenul Camerei Deputatilor urma sa ia act, in sedinta de luni, de incetarea mandatului lui Petre Roman, pe baza raportului Comisiei Juridice pe marginea solicitarii Agentiei Nationale de Integritate.

Deputatul PNL Petre Roman a depus o noua contestatie la raportul ANI prin care a fost constatat incompatibil, insa de aceasta data actiunea a fost inaintata la Curtea de Apel Bucuresti, dosarul fiind inregistrat in 16 ianuarie.

Anterior, Petre Roman a contestat raportul ANI la Tribunalul Bucuresti, instanta constatand faptul ca actiunea impotriva raportului ANI a fost depusa la o alta instanta decat cea competenta, care era Curtea de Apel Bucuresti. Mai mult, deputatul PNL nu prezentase dovada achitarii taxei de timbru.

Astfel, Tribunalul Bucuresti a respins definitiv sesizarea lui Petre Roman, precizand ca deputatul nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI pe numele sau.

La jumatatea lunii ianuarie, Agentia Nationala de Integritate a inaintat Camerei Deputatilor o adresa in care solicita sa se constate incetarea mandatului deputatului Petre Roman, prezentand dovada faptului ca la Curtea de Apel Bucuresti nu a fost inregistrata vreo contestatie in termenul prevazut de lege pana la ramanerea definitiva a raportului ANI.

In martie 2014, ANI a constatat ca Petre Roman a fost in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat detinea, simultan, functia de deputat si calitatea de persoana fizica autorizata – Roman V. Petre Persoana Fizica Autorizata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro