„Agresorul rus monitorizează activ internetul”. Apelul Ambasadei Ucrainei în România, după atacurile lansate de ruși la Dunăre
Ambasada Ucrainei în România face apel către populație să nu mai filmeze şi să nu mai posteze pe reţelele de socializare imagini cu atacurile cu drone lansate de ruși asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, „pentru a nu spori amenințarea la adresa vieții oamenilor care lucrează și locuiesc în orașele din zonă”.
Într-un mesaj intitulat „Apel” și postat miercuri seară pe Facebook, Ambasada Ucrainei în România arată că Rusia continuă să terorizeze populația pașnică ucraineană și să atace infrastructura civilă a Ucrainei.
Ambasada amintește că în noaptea de marți spre miercuri trupele rusești au atacat din nou regiunea Odesa, vizând infrastructura porturilor de la Dunăre, iar șapte persoane au fost rănite, în timp ce depozite și silozuri de cereale au fost avariate.
- „Aceasta confirmă încă o dată abuzul cinic al dreptului internațional umanitar de către agresorul rus, dorința lui de a submina securitatea alimentară mondială, punând în pericol furnizarea de produse agricole ucrainene celor aflați în nevoie”, spune Ambasada Ucrainei în România.
Imaginile distribuite pe Facebook, „o amenințare directă pentru populația din zonă”
Reprezentanții misiunii diplomatice a Kievului la București spun că filumulețe cu dronele care lovesc infrastructura din porturi au fost distribuite pe rețelele sociale și în presă, iar asta reprezintă o amenințare directă pentru populația din zonă”:
- „Cu regret, astăzi observăm o diseminare pe rețelele de socializare și în unele mass-media a unor filmulețe privind dronele care lovesc infrastructura portuară și funcționarea sistemelor de apărare aeriană ucrainene. În condițiile actuale de agresiune rusă, astfel de filmulețe reprezintă o amenințare nu numai la adresa siguranței funcționării porturilor dunărene, ci și direct pentru populația civilă care locuiește în această regiune.
- Agresorul rus monitorizează activ internetul și, primind informații suplimentare, își ajustează atacurile sale.
- Facem apel la toți să nu filmeze și să nu disemineze astfel de vodeo pe rețelele de socializare și în mass-media, pentru a nu spori amenințarea la adresa vieții oamenilor care lucrează și locuiesc în orașele de pe Dunăre”.
Rusia a atacat cu drone portul Reni de pe Dunăre, aflat pe granița cu România
Depozite de cereale au fost avariate în urma atacurilor cu drone rusești din timpul nopții într-unul dintre porturile ucrainene de pe Dunăre, a declarat miercuri guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, Oleh Kiper, citat de Reuters. „Teroriștii ruși au atacat regiunea Odesa de două ori noaptea trecută cu drone. Ținta principală este infrastructura portuară și a cerealelor din sudul regiunii”, a scris Kiper pe aplicația de mesagerie Telegram.
Loviturile au vizat portul Reni, a scris pe Telegram șeful de cabinet al lui Zelenski, Andryi Yermak.
Forțele aeriene ucrainene au precizat că au distrus 13 drone deasupra regiunilor sudice Odesa și Nikolaev.
Utilizatori de pe rețelele de socializare au spus că au auzit cum au intrat în acțiune sistemele antiaeriene în zona porturilor dunărene Izmail și Reni.
Ce spune Ministerul român al Apărării
Ministerul român al Apărării a transmis miercuri că „nu a identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național”, reacția MApN venind după noul atac cu drone al armatei ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre.
- „În ceea ce privește atacurile cu drone, efectuate în cursul nopții trecute, împotriva infrastructurii porturilor dunărene Ismail și Reni, situate în apropierea granițelor României, structurile Ministerului Apărării Naționale care asigură monitorizarea spațiului aerian nu au identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”, afirmă sursa citată.
De asemenea, MApN „a întărit măsurile de vigilență stabilite conform planurilor naționale și aliate și monitorizează în permanență spațiul național terestru, maritim și aerian, în cooperare cu structurile NATO, acționând pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”.
Ministerul român de Externe a reacționat, de asemenea, la atacurile de peste noapte.
- „Condamn cu fermitate atacurile continue ale Rusiei împotriva oamenilor nevinovați, a infrastructurii civile, inclusiv a silozurilor de cereale din porturile ucrainene din Reni și Ismail. Prin aceste încălcări flagrante ale dreptului internațional, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară globală și siguranța navigației în Marea Neagră”, a scris pe Twitter Luminița Odobescu.
Porturile ucrainene de pe Dunăre reprezentau aproximativ un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul susținut de ONU pentru a asigura o trecere sigură pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. De atunci, acestea au devenit principala rută de ieșire, cerealele fiind transportate cu barje către portul Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.
La începutul acestei luni, Rusia a atacat Izmail – principalul port interior al Ucrainei ceea ce a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente. Atacurile cu drone au distrus clădiri din port și au oprit navele care se pregăteau să sosească acolo pentru a încărca cereale ucrainene, sfidând astfel blocada de-facto pe care Rusia a reimpus-o la mijlocul lunii iulie.