Sari direct la conținut

Alegeri fără surprize în Rusia, însă rezultat neașteptat în regiunea Bureatia din Siberia

HotNews.ro
Vladimir Putin la televizor, Foto: Alexander Ryumin /TASS / Profimedia Images
Vladimir Putin la televizor, Foto: Alexander Ryumin /TASS / Profimedia Images

​Candidaţii susţinuţi de Kremlin au obţinut victoria, aşa cum era de aşteptat, la primele alegeri locale din Rusia de la începutul invaziei din Ucraina, relatează luni agențiile DPA și TASS, citate de Agerpres.

Toţi cei 14 guvernatori în exerciţiu care candidau pentru un nou mandat şi-au menţinut posturile, iar partidul Rusia Unită şi-a păstrat majoritatea în aproape toate legislativele regionale şi locale. Au fost chemaţi la vot, de vineri până duminică, alegători din peste 80 de regiuni ruse.

Kremlinul a anunțat că președintele Vladimir Putin a votat electronic din biroul său sâmbătă dimineața.

Observatori independenţi ai organizaţiei Golos au denunţat numeroase semne de fraudă, dar autorităţile ruse au raportat că nu au fost înregistrate încălcări majore ale regulilor electorale.

Înainte de scrutin, militanţi ai opoziţiei s-au plâns că nu li s-a permis participarea la cursă unor candidaţi care au luat poziţie împotriva războiului Rusiei din Ucraina.

Rezultat neașteptat la alegerile din Bureatia

Cel mai bun rezultat dintre guvernatori a fost obţinut de liderul republicii siberiene Bureatia, Aleksei Tsidenov, cu 86,23%, iar cel mai modest, din punctul de vedere al Kremlinului, a fost realizat de Aleksandr Brecealov, guvernatorul republicii Udmurtia, pe Volga, cu 64,38% din voturi.

Rezultatul obținut de Tsidenov în Bureatia reprezintă o surpriză în contextul în care soldații trimiși în Ucraina din această regiune au înregistrat printre cele mai ridicate rate ale mortalității în timpul luptelor.

Serghei Gaidai, șeful administrației ucrainene din regiunea Lugansk, a descris probabil cel mai plastic situația, afirmând în luna iunie că soldații buriați „cad ca muștele” și că au fost retrași din luptele duse în jurul orașului Severodonețk.

O amplă investigație publicată de Al Jazeera la începutul lunii martie arăta de asemenea că minoritățile etnice ale Rusiei, inclusiv bureații, sunt tot mai nemulțumite de războiul din Ucraina și că au început să critice tot mai deschis războiul declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 201-a a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro