Sari direct la conținut

„Maia Sandu a fost sfătuită prost, probabil din zona serviciilor românești”, spune o importantă voce de dreapta din România. La ce trebuie să fie atentă președinta Republicii Moldova

Maia Sandu, Foto: Gian Ehrenzeller / AP / Profimedia
Maia Sandu, Foto: Gian Ehrenzeller / AP / Profimedia

„Semnalele între două tururi date de politicieni contează foarte mult. Ce ar trebui să facă Maia Sandu ar fi să dea niște semnale și pentru grupul de centru, nu doar pentru grupul ăsta deja mobilizat pentru ea, că s-ar putea să nu ajungă acest grup”, a spus Alina Mungiu-Pippidi, profesoară de Științe Politice pentru HotNews.ro.

  • CE POATE FACE MAIA SANDU: „Nimeni nu poate să câștige alegeri dacă nu există și un fragment de centriști, nu poți câștiga alegerile numai cu radicali”;
  • ERORILE PREȘEDINTEI: Aduși la putere de valul schimbării, PAS și Maia Sandu „au folosit în lupta cu fosta Uniune Sovietică metode adesea sovietice”;
  • CUMPĂRAREA VOTURILOR: Cum să intre în UE o țară în care oamenii își vând votul, în masă? „Vorbim de o țară care vrea în UE și în care se găsesc atât de mulți oameni dornici să își vândă votul. Deci, acolo unde există ofertă apare și cererea. Asta e problematic”.

Convocarea referendumului din Republica Moldova pentru schimbarea Constituției a fost o decizie greșită, însă a fost luată pentru mobilizarea electoratului Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, apreciază Alina Mungiu-Pippidi, într-un dialog cu HotNews.ro. 

Maia Sandu și Guvernul Recean al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) „este mai puțin popular decât ne imaginăm noi”, crede profesoara din Berlin.

Alina Mungiu-Pippidi. Foto: Profimedia

„S-au comportat partizan” 

„Maia Sandu a fost sfătuită prost și probabil cam de aceiași oameni, consultanți români, din zona Băsescu, din zona de servicii secrete din România, din care din păcate prea mulți se ocupă cu politica, în România și Republica Moldova. A fost sfătuită să facă acest referendum că acest lucru o va trage în sus la alegerile prezidențiale”, a spus Pippidi cu referire la referendumul care a trecut la limită, cu o diferență de câteva mii de voturi. 

„Din diferite motive: că oamenii aveau iluzii că sărăcia lor se va rezolva foarte repede și evident că nu s-a rezolvat, dar și din cauză de atitudinea pe care au avut-o cei de la Putere, de faptul că au fost ca Guvernul din Polonia”.

„Au venit aduși de valul întregii națiuni, că lumea a vrut să scape de comuniști și să scape de conservatori și să-i aducă pe liberalii pro-occidentali. Dar, după ce au venit, s-au comportat ca un grup extrem de partizan și care s-a uitat la interesul lui și, trebuie spus, ca un grup care a folosit în lupta cu fosta Uniune Sovietică metode adesea sovietice”, a detaliat profesoara de Științe Politice. 

Ea spune că sondajele care arătau că referendumul va trece cu o majoritate mai mare nu ar fi trebuit crezute și nici încărcate cu încredere publică, pentru că „atât în Republica Moldova, cât și în România, noi nu avem niciun fel de procedură de acreditare a agențiilor care fac sondaje de opinie”.

„Noroc că vin alegeri și referendumuri care ne arată care este situația reală a opiniei publice”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi. 

Alexandr Stoianoglo, martirizat prin arestarea abuzivă

Alina Mungiu-Pippidi spune că regimul Maia Sandu l-a transformat într-un martir pe actualul contracandidat al președintei, Alexandr Stoianoglo. 

„Acest domn Stoianoglo nu a ieșit din neant, el a câștigat un proces la CEDO pentru felul în care a fost înlăturat de la Procuratura Generală. Deci inabilitatea și brutalitatea cu care a operat regimul Maiei Sandu l-a făcut  martir pe acest procuror, despre care înainte nimeni nu cred că avea o părere bună, când conducea Procuratura Generală”, a spus profesoara, care a adăugat că și în România au fost situații de acest tip. 

„Vine un Guvern nou, vrei să scapi de el pentru că nu face politica guvernului. În regulă, dar într-o democrație ai anumite metode, nu te poți amesteca în justiție cu orice metode, devine riscant. Când au văzut că nu pleacă, l-au arestat. Evident că această arestare s-a dovedit a fi abuzivă. Eu am spus de atunci că nu trebuie făcut așa ceva”, a detaliat ea. 

Maia Sandu și PAS sunt de vină pentru rezultate: „Cine era pro-Rusia nu a votat cu ei nici data trecută”

După ce au venit rezultatele votului, chiar președinta Maia Sandu a descris alegerile ca fiind o „luptă nedreaptă” și a acuzat tentativele de cumpărare de voturi atribuite Rusiei

Alina Mungiu-Pippidi spune totuși că președinta Republicii Moldova și PAS nu pot da vina pe nimeni pentru rezultatele alegerilor. 

„PAS nu are pe cine să dea vina pentru că au pierdut majoritatea, pentru că cine era pro-Rusia nu a votat cu ei nici data trecută. Cine era cumpărat de Ilan Șor, Ilan Șor a cumpărat și data trecută. Este adevărat că este o categorie mare de votanți în Republica Moldova care votează pentru bani (…). Mie mi se pare mai puțin important cine a cumpărat votul, evident știm cine e Șor, nu e nimeni care să nu știe, ce e important pentru UE și Republica Moldova este faptul că există această masă de votanți”, a declarat profesoara. 

„Vorbim de o țară care vrea în UE și în care se găsesc atât de mulți oameni dornici să își vândă votul. Deci, acolo unde există ofertă apare și cererea. Asta e problematic. E o foarte proastă apărare să spui că și-au vândut voturile. Păi nu trebuie să ai în țara ta, ca Guvern responsabil, atâția oameni pentru care cel mai bun lucru pe care pot să îl facă ei economic este să își vândă votul, că altă alternativă nu au”, a explicat Mungiu-Pippidi. 

Ea spune că Republica Moldova are probleme care nu pot fi rezolvate prin simpla aderare la UE: „Ce să negociezi, ce să închei? Că problemele fundamentale pe care trebuie să le rezolvi sunt că ai sute de mii de votanți care își vând votul, care sunt de limbă rusă și sunt speriați de atitudinile astea radicale”. 

Discuția cu alt tip de electorat pentru a câștiga un nou mandat în fruntea Republicii Moldova 

Profesoara de Științe Politice spune că pentru ca Maia Sandu să câștige un nou mandat de președintă este nevoie de o mai mare mobilizare a electoratului.

„Suntem în situația în care mai mult nu avem nimic de câștigat, apărăm ceva care nu trebuie pierdut. La fel a fost și cu referendumul, care mai bine nu era făcut. Dar acum trebuie o mare mobilizare pentru a fi aleasă în turul II”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi. 

„Maia Sandu ar trebui să învețe ceva din toate astea. Ea a fost atât de lăudată de occident, este așa carismatică, drăguță și vorbește perfect engleză și vine de la Harvard. Dar este o lipsă de realism în ceea ce cu adevărat oamenii știu că sunt probleme care trebuie rezolvate, care ar trebui să o pună pe gânduri”, spune ea. 

Alina Mungiu-Pippidi explică faptul că „nimeni nu poate să câștige alegeri dacă nu există și un fragment de centriști, nu poți câștiga alegerile numai cu radicali”. 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro