Sari direct la conținut

Alegeri SUA: Republicanii se apropie de controlul Camerei Reprezentanților / Soarta Senatului ar putea fi decisă pe 6 decembrie, în Georgia

HotNews.ro
Alegeri in SUA 2022, Foto: Francis Chung/E&E News/POLITICO / AP / Profimedia
Alegeri in SUA 2022, Foto: Francis Chung/E&E News/POLITICO / AP / Profimedia

Republicanii se apropie, joi, din ce în ce mai mult de asigurarea unei majorități în Camera Reprezentanților a SUA, în timp ce controlul Senatului este încă în joc, la două zile după alegerile interimare în care democrații au obținut rezultate peste așteptări, împiedicând un „val roșu” republican, transmite Reuters.

Republicanii au obținut cel puțin 210 locuri în Camera Reprezentanților, potrivit estimărilor Edison Research, cu opt mai puțin decât cele 218 necesare pentru a smulge controlul Camerei de la democrați și a opri, practic, agenda legislativă a președintelui Joe Biden.

Deși republicanii rămân favoriți, mai sunt 33 de alegeri pentru Camera Reprezentanților care nu au fost încă decise – inclusiv 21 de curse foarte strânse, ceeea ce înseamnă că, probabil, rezultatul final nu va fi cunoscut pentru ceva vreme.

Soarta Senatului ar putea fi decisă pe 6 decembrie, în Georgia

Soarta Senatului este mult mai puțin certă. Oricare dintre cele două partide ar putea prelua controlul prin câștigarea unor curse foarte strânse în Nevada și Arizona, unde oficialii numără metodic mii de buletine de vot necontorizate.

Dacă aceste două curse se vor împărți (una la republicani, una la democrația, asta ar însemna că majoritatea în Senat va fi decisă în Georgia, unde pentru a doua oară în ultimii doi ani va avea loc un tur doi de scrutin.

Senatorul democrat în exercițiu Raphael Warnock și contracandidatul republican Herschel Walker nu au reușit niciunul să obțină 50% dintre voturi marți, ceea ce înseamnă că pe 6 decembrie va avea loc un tur de scrutin decisiv.

Chiar și o mică majoritate în Camera Reprezentanților le va permite republicanilor să modeleze restul mandatului lui Biden, blocând priorități precum dreptul la avort și lansând anchete asupra administrației și familiei sale.

Biden spune că vrea să colaboreze cu republicanii

Biden a recunoscut miercuri această realitate, spunând că este pregătit să lucreze cu republicanii. Un oficial de la Casa Albă a declarat că Biden a vorbit la telefon cu liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, care și-a anunțat mai devreme în cursul zilei intenția de a candida pentru funcția de președinte al Camerei dacă republicanii vor controla camera.

„Poporul american a arătat clar, cred, că se așteaptă ca republicanii să fie pregătiți să lucreze și cu mine”, a declarat Biden la o conferință de presă la Casa Albă.

În cazul în care McCarthy va fi următorul președinte al Camerei, el ar putea întâmpina dificultăți în a-și menține unit fragmentatul său grup parlamentar, cu o aripă de dreapta dură care nu este prea interesată de compromis.

Se așteaptă ca republicanii să ceară reduceri de cheltuieli în schimbul creșterii limitei de împrumut a națiunii anul viitor, o confruntare care ar putea speria piețele financiare.

Pe de altă parte, controlul Senatului le-ar da republicanilor puterea de a bloca candidații lui Biden pentru posturi judiciare și administrative.

Partidul aflat la putere suferă, în mod istoric, pierderi grele în primele alegeri de la mijlocul mandatului unui președinte, iar Biden s-a confruntat cu cote de aprobare scăzute.

Dar democrații au reușit să evite înfrângerea radicală pe care o anticipaseră republicanii.

Rezultatele de marți au sugerat că alegătorii l-au pedepsit pe Biden pentru cea mai abruptă inflație din ultimii 40 de ani, în timp ce, în același timp, au ripostat împotriva eforturilor republicanilor de a interzice avortul și au pus la îndoială procesul de numărare a voturilor din țară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro