Alegerile europarlamentare in cifre: 500 de candidati, 13 partide, doua aliante si 8 independenti – in cursa pentru 32 de mandate la Bruxelles
Liberalii au convingerea ca propun pentru fotoliile de eurodeputati oameni care si-au facut datoria. Lista candidatilor PNL pentru europarlamentare este deschisa de Norica Nicolai, urmata de Adina Valean, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Renate Weber, Eduard Hellvig, Mihai Turcanu, Claudia Benchescu, Romeo Stavarache si Andrei Muraru.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, pe 12 martie, ca obiectivul liberalilor pentru alegerile europarlamentare este obtinerea unui scor de 25% din voturi si a adaugat ca, in situatia in care candidatii partidului vor obtine sub 20%, el isi va da demisia din fruntea partidului.
”Cred ca la nivel european exista mai mult ca oricand o batalie intre optiunile de intarire a UE si tendintele ei de dezagregare si aici ma refer la partide puternic antieuropene, in Marea Britanie, in Franta, in Olanda, scorul lor va creste simtitor si cred ca miza este pentru noi ceilalti, care suntem proeuropeni, de a intari pe cat se va putea sau de a pastra fondul de coeziune, de intarire a UE. Din acest punct de vedere este remarcat faptul ca, din fericire, in Romania toti cei care vor primi mandate dupa toate probabilitatile se vor inscrie in aceasta tabara comuna. In plan intern consecintele sunt extrem de importante in sensul ca aceste alegeri vor arata exact care este forta de mobilizare, forta organizatorica a partidelor in acest moment si probabil mai ales pentru partea dreapta a esichierului politic va aseza niste lucruri in mod evident mai puternic decat orice sondaj falsificat sau nu”, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, Crin Antonescu.
- UDMR: Viitorul comunitatii maghiare din Romania nu se poate gandi in afara UE
Europarlamentarul Iuliu Winkler ocupa prima pozitie pe lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European din data de 25 mai, iar pe locul doi se afla Sogor Csaba, actual europarlamentar.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara la depunerea candidaturilor la BEC ca scopul formatiunii este de a obtine 2-3 mandate in PE: „Consideram ca si in continuare viitorul Romaniei, societatii romanesti si viitorul comunitatii maghiare din Romania nu se poate gandi in afara UE. Anii care urmeaza vor insemna schimbari importante si la nivelul institutiilor europene si este important sa avem oameni competenti, oameni cu pregatire si cu o experienta profesionala in PE. Vocea noastra trebuie sa fie auzita si in institutiile europene”, a declarat Kelemen Hunor, pe 24 martie, la depunerea candidaturilor.
- PMP se declara impotriva oricaror forme de nepotism
Pe primele pozitii pe lista PMP se afla eurodeputatul Cristian Preda, Siegfried Muresan, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu, Daniel Funeriu, Carmen Rosu, Ruxandra Dragomir, Alexandru Lesco, Berca Gabriel, Visan Gelu.
Partidul Miscarea Populara isi propune sa obtina la euroalegeri un scor cu doua cifre: „Noi suntem un partid care creste, dar ne dorim un scor cu doua cifre. (…) Noi speram si credem ca in 2016 vom fi un partid de 30%. Deocamdata, PMP are un scor de doua cifre, peste 10%, stim ca mobilizarea la vot este importanta, asta inseamna ca nu dorim sa pierdem niciun vot”, a subliniat, pe 22 martie, Elena Udrea.
- PDL isi propune sa obtina 7-8 locuri in PE
Pe lista PDL pentru alegerile europarlamentare pe primele pozitii se afla Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu si Marian-Jean Marinescu, actuali eurodeputati ai partidului, Daniel Buda, dar si mai multi primari democrat-liberali de mari orase, Gheorghe Falca (Arad), George Scripcaru (Brasov), Dorin Florea (Targu Mures) si Mircea Hava (Alba Iulia).
„Pot sa va garantez ca acesti oameni se vor bate pentru Romania, se vor bate pentru romani. Vor incerca sa aduca Europa in fiecare casa de romani. Asta inseamna bunastare pentru romani si asa cum au facut-o de fiecare data in momente dificile cum au fost 2012, 2013, acesti oameni vor lupta pentru Romania pentru ca dorim sa fim egali in Europa si egali cu Europa”, a afirmat Vasile Blaga, la Biroul Electoral Central, dupa depunerea listei PDL pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.
- PP-DD spera sa obtina un scor de 15%
PP-DD participa la alegerile europarlamentare cu Dan Diaconescu, care deschide lista, urmat de actualul lider al formatiunii, Simona Man. Pe urmatoarele locuri se afla Diana Voiculescu, Liviu Neagu si Radu Orzata. Presedintele PP-DD crede ca partidul va avea la euroalegeri un scor de 15%.
„Plecam cu siguranta din 15%, dar sunt multi factori care pot influenta pozitiv acest procent. Avem convingerea ca vom avea un scor foarte bun la alegerile europarlamentare”, a spus Man.
- Noua Republica – 5 candidati
Pe lista candidatilor se afla presedintele partidului, Mihail Neamtu, George Mioc, cetatean romano-american, pe locul trei este prim-vicepresedintele partidului, Stefan Bargaoanu, urmat de Corneliu Berari, Victor Ciumac si Andrei Rosetti.
- PRM a inceput lupta electorala cu critici
Europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor a criticat, la depunerea la Biroul Electoral Central (BEC) a listei de candidati din partea Partidului Romania Mare (PRM) pentru alegerile europarlamentare, aripa Gheorghe Funar: „Dupa ce trec toate aceste formalitati, il voi da in judecata. Va avea o ploaie de dosare penale. Se agata cu disperare, nu accepta realitatea si da cu fumigene, dar toate acestea se vor intoarce impotriva lui, pentru ca am vorbit deja cu avocatii mei si punct cu punct il vom lua din urma”, spunea Vadim, sustinand ca el este presedinte al PRM, nu Gheorghe Funar.
Vadim Tudor a afirmat la mijlocul lunii aprilie, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca prezenta sa in Parlamentul European pentru un nou mandat este necesara pentru a reprezenta romanii simpli, pentru a le face auzite nemultumirile referitoare la ceea ce se intampla in Romania si in lume. Corneliu Vadim Tudor apreciaza ca formatiunea sa mizeaza pe obtinerea a cel putin cinci mandate de eurodeputat in urma scrutinului european din 25 mai.
Lista PRM este deschisa de Corneliu Vadim Tudor, urmat de Teodor-Victor Iovici, Cristian Stanescu, Vasile Popa, Adrian Popescu.
- Candidatii Fortei Civice au o medie de varsta de 41 de ani
Lista FC este deschisa de presedintele partidului Mihai-Razvan Ungureanu, urmat de Laura Diana Pavelescu, Mihaela Nicolau, Radu Adriana, Tudor Alexandrescu. Mihai-Razvan Ungureanu, sustinea, intr-un interviu acordat Agerpres, ca formatiunea sa si-a propus sa obtina cel putin doua mandate de europarlamentar la alegerile din 25 mai si spunea ca majoritatea candidatilor FC fac parte din ”generatia decreteilor”, generatia cu cele mai multe varfuri profesionale.
„Oferta noastra este urmatoarea: provocam electoratul Romaniei la o schimbare a clasei politice in integralitate pornind de la acest vot pentru europarlamentare, noi avem drept candidati oameni care stiu ce vorbesc, oameni care sunt perfect indreptatiti sa reprezinte romanii si nu in ultimul rand oameni care apartin in majoritate generatiei din care fac si eu parte, generatia decreteilor, cei care alcatuiesc generatia cea mai numeroasa postbelica din istoria demografica a Romaniei. Noi suntem generatia cu cele mai multe varfuri profesionale, dar, din pacate, si cu cel mai mare numar de exilati”, afirma Ungureanu.
- Candidatii PNTCD vizeaza un loc in PE
Printre partidele care spera sa obtina un loc de europarlamentar se numara si Partidul National Taranesc Crestin Democrat. Primele pozitii ale listei de candidati sunt ocupate de Aurelian Pavelescu, Sebastian Bodu, Maria Stavrositu, Gheorghe Iancu si Ion Neacsu.
”Principalul mesaj este acela de a vota cu PNTCD pentru ca este singurul partid care, dupa 1990, nu a facut niciun fel de compromis in politica romaneasca, nu ne-am aliat niciodata cu PSD, mostenitorul fostului partid comunist, si pentru ca este partidul care prin liderii reprezentativi care au reinregistrat partidul, Corneliu Coposu si Ion Ratiu, a intors Romania cu fata catre vest si a dat linia europeana a Romaniei. Suntem partidul cu cea mai mare legitimitate sa reprezinte tara in Parlamentul European pentru ca trebuie dat un vot din nou si impotriva celorlalte partide politice care guverneaza Romania de 14 ani, de cand PNTCD nu a mai intrat in Parlament si au adus Romania intr-o criza morala fara precedent, o clasa politica care, in opinia noastra, trebuie schimbata din temelii”, declara, intr-un interviu acordat AGERPRES, Pavelescu.
- Candidatii PER pentru PE
Lista Partidului Ecologist Roman este deschisa de jurnalistul Radu Morar. Pe pozitia secunda se afla Constantin Carciu. Printre candidati se numara si Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, dar si cunoscuta cantareata de muzica populara Angelica Stoican.
Partidul Verde deschide lista cu Florin Brabete, Partidul Alternativa Socialista cu Constantin Rotaru, Alianta Nationala a Agricultorilor cu Florin Simion, iar Partidul Dreptatii Sociale cu Traian Rece.
- Opt independenti, in cursa pentru PE
Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare deoarece acesta avea interdictie sa ocupe o functie eligibila. Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sustinut pe 13 martie ca achitarea lui Diaconu pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti nu influenteaza in niciun fel interdictia in cazul acestuia de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv pe 9 aprilie ca Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare.
Corina Ungureanu, fosta campioana mondiala la gimnastica artistica, spera la o functie in legislativul european. Gimnasta a strans peste 100.000 de semnaturi de sustinere si doreste sa demonstreze ca Romania poate mai mult. ”Am decis sa candidez la alegerile pentru Parlamentul European din mai multe motive. Cel mai important dintre ele este dorinta mea de a ma implica in promovarea sportului romanesc si a rolului pe care sportul, prin valorile sale specifice, il are in economie si in societate, in ansamblul ei. Nimeni nu poate sa conteste rolul major pe care sportul – si ma refer atat la sportul de masa, cat si cel de performanta – il are in domenii ca sanatatea sau educatia. Din pacate, toate guvernele de dupa Revolutie au tratat sportul ca pe o Cenusareasa”, a declarat Corina Ungureanu, intr-un interviu acordat Agerpres.
Danut Liga – politicianul care candideaza la solicitarile cetatenilor pe care i-a reprezentat in Parlament. Liga a atras atentia la depunerea candidaturii ca politicianul trebuie sa fie la dispozitia alesului, si nu invers.
Ca independenti mai candideaza Filip Constantin-Titian, Paul Purea, Pericle-Iulian Capsali, Peter Costea Peter si Valentin-Eugen Daeanu.