Sari direct la conținut

Alegerile pentru Parlamentul European – intre dezinteres si… anticipate

HotNews.ro

Romania nu are in prezent o norma care sa reglementeze alegerile pentru Parlamentul European (PE), proiectul de lege inaintat de Guvern fiind inca la Comisia de elaborare a Codului Electoral. Membrii din Comisie au stabilit doar principiul potrivit caruia alegerea se va face pe liste, asa cum sunt alesi si restul candidatilor din statele membre ale Uniunii Europene.

Presedintele comisiei, Mihai Voicu, a declarat ca in prezent exista patru initiative legislative privind alegerile pentru PE. „Am cazut de acord in interiorul comisiei sa mergem pe varianta propusa de Guvern. Data limita de adoptare este 31 octombrie si speram ca pana atunci sa finalizam raportul si sa trimitem actul normativ in plen”, a explicat Mihai Voicu.

Proiectul de lege trebuie sa treaca prin ambele Camere ale Parlamentului si este cel mai probabil ca, pana la sfarsitul anului, sa nu fie totusi adoptat de catre parlamentari.

[c:1:s]Mihai Voicu recunoaste ca, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, mai exact in decembrie, sa nu fie posibila adoptarea

legii. „Procesul este greoi si la fiecare dintre Camere proiectul trebuie sa treaca prin comisiile juridice. Este posibil sa nu fie gata pana spre sfarsitul lunii decembrie, dar la inceperea sesiunii din februarie 2007 poate fi adoptat” a explicat Voicu.

Analistul politic Cristian Ghinea a declarat pentru HotNews.ro ca desi nu exista un termen fix pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, este in interesul Romaniei ca acestea sa se organizeze cit mai repede. “In mod teoretic, alegerile trebuiesc facute pana la sfarsitul anului 2007.

In practica, e insa de preferat sa le organizam acum, ca sa ne putem folosi ponderea in Parlamentul European, ceea ce este foarte important si util, pentru noi ca tara”, considera Ghinea..

Partidele politice – interese diferite

Stabilirea datei alegerilor pentru Parlamentul European a creat dispute pe scena politica romanesca, parerile fiind impartite in functie de propriile interese de partid.

Daca presedintele Traian Basescu a avansat varianta ca scrutinul sa

aiba loc in primavara anului 2007, in paralel cu alegerile anticipate, nu este deloc surprinzator ca PD pledeaza exact pentru aceasta varianta.

Partenerul din alianta la guvernare, Partidul National Liberal, a propus PD-ului sa candideze impreuna pentru alegerile europene,

propunand liste commune. Democratii conditioneaza insa aceasta optiune de acceptarea alegerilor anticipate.

Liderul PD, Emil Boc, ar fi dat un ultimatum liberalilor la sedinta de luni a Coalitiei, avertizandu-i ca participarea pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European depinde de sustinerea acestora a ideii alegerilor anticipate.

De cealalta parte, principalul partid de opozitie, PSD, este oarecum scindat in ce priveste acest subiect. O parte a social-democratilor doreste ca organizarea scrutinului sa se faca in toamna lui 2007, in timp ce altii au lansat propunerea ca acesta sa fie amanat pana la alegerile la termen ale PE, respective 2009, dupa modelul adoptat de Austria si Slovenia.

Eurobservatorul Corina Cretu crede ca nu se justifica graba de a organiza alegeri pentru Parlamentul European in primavera lui 2007. „Nu exista nici o reglementare precisa din partea UE cu privire la alegerile parlamentarilor europeni, cutuma fiind ca acestea sa fie organizate in maximum un an de la integrare”.

[c:2:d]Nu de aceasi pararea este insa colegul sau de partid, eurobservatorul Adrian Severin, care considera ca alegerile ar trebui sa fie organizate

cat mai devreme posibil, undeva in aprilie anul viitor.

Analistul Cristian Ghinea crede ca opiniile contrare in ce priveste alegerile pentru PE tin atit de interesele practice ale oamenilor politici, cit mai ales de lipsa unor teme reale de dezbatere.

“Electoratul din Romania este foarte putin interesat de subiectele europene, astfel ca oamenii vor vota mai mult pe dezbateriile de

interes intern. De aici si interesul PNL sa candideze pe liste comune, pentru ca liberalii pierd in fata PD daca merg singuri. Este momentul adevarului pentru Calin Popescu Tariceanu, care si-a supraevaluat pozitia fata de increderea pe care i-a acordat-o electoratul”, apreciaza Ghinea.

“Pe de alta parte, PD este interesat sa mearga singur la alegerile europene, pentru ca are sanse sa obtina votul electoratului. Cele mai avantajate de alegerile pentru PE ar fi asadar PD dar si PSD. Asta pentru ca si PSD are nevoie de un test electoral, pentru a realiza care este pozitia sa actuala in fata alegatorilor”.

Chiar daca in momentul de fata nu exista nici macar legea care sa reglementeze alegerile pentru Parlamentul European, in interiorul partidelor au inceput deja negocieri intense pentru stabilirea candidatilor.

Liberalii, Partidul Conservator si UDMR au anuntat deja ca lucreaza la

selectionarea politicienilor care vor candida la statutul de parlamentar european. O pozitie care aduce, printre altele, prestigiu dar si un salariu bun.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro