Aleksandr Lukașenko anunță că a trimis o treime din armata Belarusului la granița cu Ucraina. Frontiera, minată „ca niciodată înainte”
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat că Ucraina a staționat peste 120.000 de soldați la granița sa cu Belarus, iar Minskul a desfășurat aproape o treime din forțele sale armate de-a lungul întregii frontiere, relatează duminică agenția de presă de stat Belta, potrivit Reuters.
El nu a spus exact câți militari belaruși au fost desfășurați la graniță. Armata profesionistă a Belarusului are aproximativ 48.000 de soldați și în jur de 12.000 de trupe de frontieră de stat, potrivit bilanțului militar al Institutului Internațional pentru Studii Strategice din 2022.
„Văzând politica lor agresivă, am trimis acolo și am plasat în anumite puncte – în caz de război, acestea ar fi apărarea – armata noastră de-a lungul întregii frontiere”, a spus Lukașenko, într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse din care citează Belta.
Kievul nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a oferi un punct de vedere. Sâmbătă, oficialii ucraineni au declarat că nu au văzut niciun semn al unei consolidări a trupelor belaruse la frontieră.
Liderul belarus, un aliat convins al lui Vladimir Putin, a făcut aceste afirmații pe fondul incursiunii armate ucrainene în regiunea rusă Kursk, care a început pe data de 6 august, când mii de soldați ai Kievului au trecut granița de vest a Rusiei, provocând o rușine majoră conducerii militare a lui Putin, notează Reuters.
Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat vineri că există o probabilitate ridicată de provocare armată din partea Ucrainei vecine și că situația la frontiera comună „rămâne tensionată”.
Lukașenko a declarat că frontiera dintre Belarus și Ucraina este minată „ca niciodată înainte” și că trupele ucrainene ar suferi pierderi uriașe dacă ar încerca să o traverseze.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro