Alexandru Pițurcă, reținut de DNA / Victor Pițurcă, eliberat din arest și plasat sub control judiciar: "Nu am nicio treabă cu această afacere". Audiat de două ori, astăzi
- Redactia Hotnews
Victor Piţurcă, reţinut luni de DNA într-un dosar privind achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19, cu un prejudiciu de peste 8,6 milioane de lei adus Romarm, a fost pus în libertate marţi, fiind plasat sub control judiciar. Și șeful Romarm, Gabriel Țuțu, a fost pus în libertate, în timp ce Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer al naționalei de fotbal a României, a fost reținut.
16:20DNA a anunțat oficial marți că Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă, a fost reținut în dosarul privind achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19, acuzațiile fiind aceleași ca în cazul fostului selecționer al naționalei de fotbal. Procurorii propun arestarea preventivă a lui Alexandru Pițurcă, dar și a șefului Romarm, Gabriel Țuțu, pus în libertate între timp, fără nicio restricție.
16:00Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă, a fost reţinut și el de procurorii DNA, la capătul mai multor ore de audieri, conform unor surse judiciare.
15:09Victor Pițurcă a plecat de la sediul DNA, după ce a fost audiat pentru a doua oară în cursul acestei zile. Fiul său, Alexandru Pițurcă, este audiat din jurul orei 8.00 de către procurori.
14:03 Și șeful Romarm, Gabriel Țuțu, a fost pus în libertate, ordonanța de reținere pe numele său expirând în timp ce era audiat la DNA.
13:50 Victor Pițurcă s-a întors la DNA, pentru noi audieri, el refuzând să facă declarații jurnaliștilor aflați la sediul DNA.
10:50 În cazul șefului Romarm, Gabriel Țuțu, ordonanța de reținere expiră în jurul orei 13.30, procurorii urmând să decidă dacă va fi dus în instanță cu propunere de arestare preventivă sau dacă va fi plasat sub control judiciar.
10:45 După audierile de la DNA, Pițurcă a fost dus din nou în arestul Poliției Capitalei, fiind pus apoi în libertate.
„Nu am nicio treabă cu această afacere”, a declarat Victor Pițurcă la ieșirea din arest.
De asemenea, le-a transmis jurnaliştilor că vor vedea în curând despre ce este vorba.
10:28Victor Pițurcă a fost pus în libertate, la expirarea ordonanței de reținere de 24 de ore emise luni de procurori. El a fost plasat sub control judiciar, DNA nefăcând propunere în instanță pentru arestarea preventivă.
La această oră, Pițurcă a plecat de la sediul DNA, unde a fost audiat și marți timp de aproximativ două ore, în timp ce fiul său se află în continuare în fața procurorilor.
10:00Conform unor surse judiciare, Alexandru Pițurcă a fost pus sub acuzare de procurori.
Marți dimineață, fostul selecționer al Naționalei de fotbal a României a fost adus din arest la DNA, pentru a fi audiat pentru a doua oară de procurori.
De asemenea, la această oră este adiat și Alexandru Pițurcă, cel care gestionează firmele prin care ar fi fost derulate achizițiile de măști și utilaje în timpul pandemiei de COVID-19.
La finalul audierilor, procurorii ar urma să decidă dacă vor propune emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru Victor Pițurcă.
Victor Pițurcă a fost reținut luni de DNA pentru cumpărare de influență, în timp ce directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a fost reținut pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual.
Acuzațiile DNA în dosarul în care au fost reținuți Victor Pițurcă și șeful Romarm
- „1. Pe fondul pandemiei generate de COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.r.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
- Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
- 2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
- În schimbul acestor „servicii” Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
- În contextul menționat mai sus, Gabriel Țuțu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”.
Libertatea a scris în februarie 2022 că PAV Green Energy, firma lui Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer al Naționalei, ar fi fost implicată într-o afacere cu măști neconforme.
Ministerul Apărării ar fi încheiat contractul cu Helios Dentserv, dar 98% din bani ar fi mers către PAV Green Energy, firma lui Piţurcă jr. Astfel, 100.000 de măşti FFP3 din acest contract ar fi fost distribuite în unităţile sanitare ale MApN, iar după patru luni s-a descoperit că ele erau neconforme. MApN a dat în judecată Helios Dentserv, cerându-şi banii înapoi, dar ulterior părţile s-au împăcat, a mai scris Libertatea. O singură mască costase 28,69 de lei. Dublu față de prețul obținut de Primăria Oradea, la aceeași dată, potrivit HotNews.ro.
Romarm este o companie a statului din industria de apărare. HotNews.ro a scris în mai 2020 cum Guvernul de atunci, condus de Ludovic Orban, s-a gândit că ar fi bine să își extindă obiectul de activitate prin producerea de măști de protecție, pentru a nu mai depinde de importurile din China.
În aprilie 2020, Guvernul anunța că Romarm a început producția de măști. Dar totul a durat foarte puțin, deoarece utilajul de producere s-a stricat încă din primele zile. Culmea este că acel utilaj în valoare de 1 milion de dolari a fost importat din China.
La sfârșitul lunii aprilie, ministrul economiei Virgil Popescu anunța că Romarm a început producția, motiv pentru care pe 29 aprilie, premierul Ludovic Orban s-a dus în vizită la fabrică. Aceea a fost și ziua în care linia de producție a funcționat. Imediat după vizită s-a stricat.
- Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Cine este Victor Pițurcă
Născut pe 8 mai 1956, Victor Pițurcă (66 de ani) este câștigător al Cupei Campionilor Europeni alături de Steaua în 1986. De-a lungul carierei de fotbalist, el a jucat la Dinamo Slatina, Universitatea Craiova, Pandurii Târgu-Jiu, Drobeta Turnu-Severin, Olt Scornicești, Steaua București și Lens (a fost jucător activ în perioada 1974 – 1990).
Ca antrenor, Pițurcă a pregătit echipele Steaua București, FC U Craiova, Romania Under 21, FCSB, naționala României (în două mandate: 2004-2009, 2011-2014), Al-Ittihad și Universitatea Craiova.
A cucerit în calitate de jucător de cinci ori titlul în Divizia A (cum se numea prima ligă de fotbal a României), de patru ori Cupa României, Cupa Campionilor Europeni (1986) și Supercupa Europei (1986).
A fost cel mai bun marcator în campionatul intern în ediția 1987-1988 (cu 34 de goluri) și a fost tot în același sezon al treilea în competiția „Gheata de Aur”.
În calitate de antrenor a cucerit un titlu național în ediția 2000-2001, o Cupă a României (1992) și o Supercupă a României (2001), toate alături de Steaua București.
Cine este Gabriel Țuțu, șeful Romarm
Gabriel Țuțu, reținut de DNA alături de fostul selecționer al Naționalei de fotbal Victor Pițurcă, se află la conducerea companiei de stat Romarm de la sfârșitul lui 2019. Și-a început cariera la Poliția Galați, apoi s-a ocupat de paza combinatului siderurgic, pentru ca din 2003 să lucreze, timp de opt ani, la Serviciul Român de Informații.
Gabriel Țuțu conduce din decembrie 2019 compania națională Romarm, principalul furnizor de tehnică de apărare din România.
Conform CV-ului său, Țuțu a fost șef al pazei la combinatul siderurgic Arcelor Mittal Steel Galați, dar și ofițer în SRI, în perioada 2003 – 2011, conducând Departamentul de combatere a amenințărilor cibernetice la adresa securității naționale. De asemenea, el a lucrat și în ministerele Comunicațiilor și Turismului, dar și la Loteria Română.
Țuțu a absolvit Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“ din Câmpina, apoi Facultatea de Drept de la Universitatea „Danubius” din Galați. De asemenea, are un masterat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.
El și-a început cariera la Inspectoratul de Poliție Galați.
Potrivit ultimei declarații de avere din iunie 2022, pentru anul fiscal anterior, Gabriel Țuțu a încasat de la Compania Națională Romarm suma de 194.448 de lei pe an. De asemenea, el a primit 94.763 de lei din dividende de la Infoprimus Research.
În declarația de interese, el menționează calitatea de acționar la Infoprimus Global Security SRL și Infoprimus Research SRL București și pe cea de asociat la Al Fayoum Business SRL și la Infoprimus Global Security LTD.
Pe site-ul Romarm, Gabriel Țuțu este descris astfel:
- „Un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației.
- Nivelul ridicat de integritate și sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite în poziția de manager.
- 10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială, timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe agenții guvernamentale, diplomatice și de informații.
- Abilități excelente de management și leadership, cu o experiență dovedită în securitatea și gestionarea riscurilor în medii dificile și cu risc ridicat.
- Experiență în managementul companiilor de stat și a instituțiilor guvernamentale”.