Algeria ridica starea de urgenta dupa aproape 20 de ani
Algeria a declarat incheiata starea de urgenta instaurata cu aproape doua decenii in urma, ridicand astfel restrictiile asupra libertatii de exprimare si a dreptului de formare a grupurilor. Potrivit Consiliului de Ministri, noul ordin va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Ridicarea restrctiilor vine pe fondul temerii unei eventuale rasturnari a conducerii tarii dupa modelul Egipt si Tunisia, informeaza CNN.
Starea de urgenta a fost instaurata in anul 1992 si prelungita pe termen nedefinit in 1993. Totul a inceput in 1991 cand un partid islamic era favorit in castigarea alegerilor parlamentare, iar armata a intervenit anuland turul doi de scrutin. A urmat o revolta care s-a transformat in razboi civil incheiat 10 ani mai tarziu si lasand in urma peste 150.000 de victime.
Frontul National de Eliberare conduce Algeria din anul 1962, cand tara si-a castigat independenta fata de Franta, iar actualul presedinte Bouteflika se afla in functie din 1999. Algeria se afla in aceeasi situatie cu Egiptul si Tunisia. Rata mare a somajului si economia stagnanta au provocat proteste de strada in luna ianuarie, manifestantii incepand sa ceara caderea guvernului.