Sari direct la conținut

Alianta D.A. i-a cerut presedintelui demisia

Evenimentul Zilei

“Seful statului nu isi mai indeplineste atributiile de presedinte al Romaniei. El a devenit in mod fatis presedinte, protector si principal agent al partidului de guvernamint”.

Alianta D.A. i-a cerut ieri presedintelui Ion Iliescu sa demisioneze din functie, pe motiv ca a incalcat Constitutia prin atitudinea protectoare fata de PSD, oferind ca exemplu a ceea ce a numit comportament neconstitutional al sefului statului opiniile exprimate de acesta in cadrul emisiunii “Starea natiunii”, difuzata joi seara de postul public de televiziune.

Articolul 80, alineatul 2: Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

“Desi inca se mai afla la Palatul Cotroceni, seful statului nu isi mai indeplineste atributiile de presedinte al Romaniei. El a devenit, in mod fatis, presedinte, protector si principal agent electoral al partidului de guvernamint. (…

) Chiar daca mandatul lui Ion Iliescu nu s-a incheiat, Romania nu mai are, practic, un presedinte care sa raspunda exigentelor pe care Constitutia le stabileste pentru aceasta functie. Din acest motiv, Alianta D.A.

PNL-PD considera ca Ion Iliescu este dator sa se puna in acord cu sine insusi, prezentindu-si neintirziat demisia din functia pe care o detine”, a declarat purtatorul de cuvint al Aliantei, Calin Popescu Tariceanu. Acesta i-a reprosat lui Iliescu ca “a depus eforturi nemasurate pentru a face din Adrian Nastase si ceilalti reprezentanti ai guvernului un fel de eroi nationali”.

“Seful statului a mers pina intr-acolo incit a transformat gafele unui guvern iresponsabil in realizari, asa cum s-a intimplat cu problema fondurilor alocate Sanatatii de Ambasada Statelor Unite sau cu cea a spatiilor achizitionate de Ministerul Muncii la preturi cu mult peste cele reale”, a mai sustinut Tariceanu.

El a cerut televiziunii publice sa ofere liderilor opozitiei “dreptul de a-si face cunoscute punctele de vedere asupra acuzelor formulate de seful statului, acordindu-le un spatiu de dezbatere similar, la o ora de maxima audienta”. Alianta D.A. ar avea la dispozitie si alta procedura de a provoca “debarcarea” presedintelui – suspendarea acestuia de catre parlament.

PNL si PD au avut chiar, la un moment dat, o initiativa in acest sens, care insa a fost abandonata pe “drumul” parlamentar. Declaratia de ieri a lui Tariceanu nu face nici o referire la posibilitatea reluarii procedurii de suspendare.

Redam citeva dintre aprecierile pe care Ion Iliesccu le-a facut joi seara, la postul public de televiziune, vorbind despre guvern si PSD, pe de-o parte, si despre opozitie si guvernarea anterioara pe de alta parte.

Elogiu guvernarii Nastase

“Nimeni nu poate contesta ca acesti patru ani de zile au fost poate cei mai buni in toti cei 15 care au trecut de la revolutie, in ceea ce priveste eficienta guvernarii, mai ales in materie de macroeconomie, stabilitate macroeconomica, reducerea inflatiei, crestere economica, apoi in plan international….”

“Au fost, fara indoiala, rezultate cum nu au mai existat in nici o guvernare anterioara”

“Este clar ca in acesti patru ani de zile au fost beneficii si nimeni nu poate contesta acest lucru”

“In ce-l priveste pe domnul Adrian Nastase, cred ca este un om cu foarte multe calitati si a dovedit, in calitatea sa de premier, si calitati manageriale deosebite.

A fost unul din premierii de succes din acest punct de vedere, care au dovedit si disciplina, si responsabilitate, si capacitate organizatorica, iar guvernul a fost unul din guvernele cele mai coerente si care a avut rezultate foarte bune”

“Cred ca am intrat intr-o faza de normalitate. Acum am revenit la nivelul din 1996. Dupa o cadere in perioada 1996-2000, am readus prin crestere economica nivelul PIB-ului care e inca sub o faza de normalitate si sper sa continue acest lucru. Si, in fine, ne-am integrat in NATO si sintem in faza finala a integrarii in Uniunea Europeana…

Am discutat ieri la intilnirea cu premierul, tema centrala este rectificarea bugetara. In cadrul rectificarii bugetare se precizeaza o serie de masuri care sa vizeze finalul de an pe probleme sociale: pensii, sanatate, agricultura.”

Foarte ingrijorat si preocupat de soarta PSD

“Statistic vorbind, rezultatele sint chiar mai bune decit in iunie 2000 si asta era o abordare superficiala pentru un partid politic cu raspunderi guvernamentale. Dupa al doilea tur de scrutin s-a intrat intr-o anumita panica, o anumita deruta si, din acest punct de vedere, eu am exprimat anumite observatii.”

“Atentie mai ales asupra acelor elemente care constituie elemente de slabiciune. Si asupra acestor chestiuni am insistat mai mult, si asta de fapt am constatat, ca si in cadrul partidului a format elementul unor framintari foarte mari, cum anume se percepe si la nivelul conducerii centrale si la nivelul structurilor teritoriale acest mesaj”

Tunete si fulgere impotriva Aliantei

“Nu am inteles ratiunea si cred ca nu este in beneficiul Aliantei ca nu s-a prezentat, adica al PNL-ului si PD-ului, pentru ca nu Alianta am invitat-o, am invitat cele doua partide (…) Deci a fost cu totul nerational si nedemocratic acest comportament.”

“Deci opozitia nu este numai un factor distructiv care spune tot timpul nu la orice. O opozitie inteligenta, o opozitie responsabila este si o opozitie constructiva, care ajuta guvernarii.”

“Eu am si practicat opozitie, cind am avut permanent o pozitie critica fata de guvernare, dar in acelasi timp mergeam la dialog. Noi nu am refuzat o data invitatiile presedintelui Constantinescu la dialog.”

Iliescu se crede stat si societate

“Una este sa faci critici motivate, alta e sa lansezi campanii denigratoare, calomniatoare, jigniri si la adresa persoanelor cum e cazul presedintelui tarii, mi se pare ca e o chestiune de respect fata de propriul nostru stat, fata de propria noastra societate.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro