Sari direct la conținut

Am 21 de ani și simt că Mircea Geoană mă ia pur și simplu la mișto când mă cheamă „să schimbăm lucrurile în țara asta”

Am 21 de ani și simt că Mircea Geoană mă ia pur și simplu la mișto când mă cheamă „să schimbăm lucrurile în țara asta”
Mircea Geoană/Profimedia

E sâmbătă seara și, mai degrabă din instinct, deschid Facebook-ul să văd dacă am ratat ceva. Era să ratez, într-adevăr, un reel postat pe contul candidatului la prezidențiale Mircea Geoană în care explică de ce crede în tineri și – atenție – are un apel pentru noi: „Haideți să schimbăm lucrurile în țara asta”. Adică ne ia, pe mine și toți ceilalți tineri din țara asta, peste picior. Să vă explic de ce cred asta. 

Eu m-am născut în 2002. Până în acel an, Mircea Geoană reușise deja să ocupe patru importante funcții (în care a fost numit, nu ales de oameni) în statul român. Mulți dintre tineri nu știu, așa că e important să le pun aici, ca să fie clar cine vrea să schimbe țara: 

  • Director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1990/1991 – 1995);
  • Purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (1993-1995);
  • Ambasador al României în SUA (1996-2000);
  • Ministru al Afacerilor Externe (2000-2004).

Au mai urmat altele, conform CV-ului său în care Libertatea a găsit, chiar săptămâna asta, niște neconcordanțe. Totuși, ne bazăm pe acest CV. Hai să vedem ce funcții a ocupat omul care vrea, taman acum, să schimbe lucrurile în țara asta. 

Geoană a fost între 2004 și 2016 senator. Un om care a ocupat funcția de senator timp de 12 ani, adică trei mandate, vrea acum să schimbe lucrurile în țară. Între 2004 și 2008 a fost, tot ca senator, președintele Comisiei de politică externă din Senat.

Acum urmează una și mai tare. Geoană, omul care ne cheamă pe noi, tinerii, alături de el, ca să schimbăm România, a fost, în perioada 2005-2010, președintele PSD, cel mai mare partid din țara asta. PSD, partidul care, sub o denumire sau alta, a guvernat cel mai mult din 1989 încoace. 

Au urmat, desigur, alte funcții. Cât timp eu și colegii mei de generație eram la grădiniță sau intram, timid, în clasa I, Mircea Geoană era președinte al Senatului, în perioada 2008-2011. 

Geoană a fost înconjurat de-a lungul timpului de personaje precum Adrian Năstase (fost premier, condamnat la închisoare pentru șantaj și luare de mită), Marian Vanghelie (alături de care în 2015 și-a lansat un partid, după excluderea din PSD) și Sorin Ovidiu Vîntu (care susține că îi oferea lui Geoană, în 2009, când acesta a candidat de asemenea la prezidențiale, „asistență pe zona economică”). Mai multe detalii despre toate acestea puteți găsi pe Dela0.ro și în producția „Starea Impostorilor”, în episodul cu titlul: „Review Mircea Geoană. Antecedente, anturaj, tupeu, ipocrizie, sinecuri, vomă”. 

După toate acestea, Mircea Geoană vine cu nonșalanță și ne cere nouă, tinerei generații, să ne alăturăm lui (adică să-l votăm), ca să schimbăm, domle, alături de el, lucrurile. Încearcă să ne păcălească. 

Mircea Geoană se bazează tocmai pe faptul că noi, tinerii, nici nu eram născuți (eventual nici măcar părinții noștri nu se cunoscuseră) când și-a început cariera. Crede că nu știm că a avut timp, poate chiar prea mult, să „schimbe lucrurile” în țara asta. 

Suntem noi mici, cu gândul la altele, poate nu ne prea interesează politica (pentru că nu îi înțelegem impactul – iată, educația, un alt punct prin care Mircea Geoană putea să schimbe România), dar, cu toate astea, unii știm cine e. Nu de alta, dar „Mihaela, dragostea mea” este încă un meme pe care îl distribuim pe TikTok și face în continuare multe vizualizări. 

Și nu cred că Mircea Geoană încearcă să păcălească doar generația din care fac parte. Ba din contră. Vrea să păcălească pe toată lumea, chiar și generațiile fraților, părinților și bunicilor noștri. Crede (sau speră) că lumea a uitat că a avut timp suficient să schimbe lucrurile și nu a făcut-o.

Mircea Geoană vrea să păcălească din nou, mai ales că în campania sa pentru prezidențiale nu menționează reușitele sale în funcțiile pe care le-a ocupat în ultimii zeci de ani. De ce? 

Geoană a intrat în cursa prezidențială venind de la NATO. Iar la NATO a ajuns tot datorită PSD. Noroc că e „independent!” Și noroc că nu a „plagiat”.

David Leonard Bularca și-a obținut diploma de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București (UB) în 2024 și este jurnalist HotNews.ro. A început să scrie în anul 2019, în presa locală din Covasna (CovasnaMedia.ro) și de-a lungul timpului a colaborat cu redacții precum Factual și Gen, știri. 

INTERVIURILE HotNews.ro