Sari direct la conținut

Ambasadorul Romaniei la Londra: Nu suntem in situatia unei crize de imagine in Marea Britanie

HotNews.ro

Un documentar al televiziunii britanice ITV, filmat cu camera ascunsa de catre Ducesa de York, a improspatat, la finele anului trecut, amintirea publicului britanic despre copiii din orfelinatele romanesti. Ulterior s-au aflat detalii despre manipularile grosolane din documentar. Ambasadorul la Londra, Ion Jinga, spune ca Romania nu e intr-o criza de imagine in Marea Britanie. „Putini vectori de promovare a unei tari se compara cu mediul de afaceri”, sustine diplomatul roman.

Stiti care sunt stereotipurile de imagine in cazul Romaniei?

Eu v-as spune care sunt tendintele. Sunt niste stereotipuri care dateaza de acum 20 de ani. Nu se schimba peste noapte, nici stand in tribuna si fluierand. Dvs. ati evocat copii orfani, comunism, Ceausescu,… E un pic trecut. Luati presa britanica din ultima luna si vedeti cate ziare mai fac referiri la Ceausescu, la comunism sau copii orfani.

Va spuneam despre discutiile purtate cu britanici, de la muncitor la lord

Lumea isi formeaza o perceptie sau si-o schimba daca subiectul intra in zona ei de interes. Cu cat cream mai multe ocazii pozitive ca oamenii sa se intereseze de Romania, cu atat tara va fi mai cunoscuta.

Care sunt ocaziile pe care doriti sa le creati in 2009?

Pe 7 martie s-a implinit un an de cand sunt aici. Ne-am intalnit, aproape saptamanal, cu cate un jurnalist si vom continua sa o facem. Este important si schimbul de idei cu jurnalistii romani, fiindca ei simt pulsul comunitatii. Putini vectori de promovare a unei tari se compara cu mediul de afaceri. Vrem sa atragem oameni de afaceri in parteneriate cu omologi romani. Investind in Romania, vor fi interesati sa atraga presa si sa corecteze imaginea, fiindca acolo sunt afacerile lor si nu le este indiferent.

Am acum trei evenimente la care voi vorbi despre mediul de afaceri din Romania, despre mediul de investitii si despre economia Romaniei in contextul actual de criza. In plus, anul trecut, ambasada a organizat in jur de 40 de actiuni culturale. Nu avem un atasat cultural, dar vom colabora cu institutii romanesti.

„ROMANIA ARE NEVOIE DE IMAGINEA EI REALA”

Facand exceptie de faptul ca fiecare roman este ambasadorul propiei tari, avem nevoie de PR de tara in Marea Britanie?

Daca va referiti la angajarea unei companii de PR in acest sens, parerea mea este ca nu. Epoca in care faceam acest lucru a trecut. Romania este tara UE, NATO, suntem o tara mare a Uniunii Europene, cu potential si istorie mari. Nu suntem in situatia unei crize de imagine in Marea Britanie. Nu percep o campanie impotriva Romaniei. Putem face noi destule, fara sa fie nevoie sa cheltuim sa le explicam britanicilor unde este situata Romania, cine a fost Brancusi sau Eminescu, care sunt manastirile din Nordul Moldovei, unde este Delta Dunarii.

Trei PR-isti britanici au afirmat, in cadrul unui eveniment unde au participat si diplomati ai ambasadei romane, ca avem ce arata, insa lumea nu ne cunoaste fiindca nu stim sa ne vindem.

Eu ma refeream la a angaja o companie de PR locala. Ministerul de Externe si Guvernul roman lucreaza cu experti din PR din Romania si exista in MAE un numar de diplomati tineri care vin din zona de comunicare. A fost si o opinie foarte critica, in articolul de atunci, din partea unui domn care dorea sa ofere ambasadei, pe o suma considerabila, serviciile agentiei sale de PR. Poate a fost o simpla coincidenta.

Lasand la o parte binevoitorii, cu sau fara ghilimele, are nevoie Romania de o imagine mai buna in Marea Britanie?

Romania are nevoie de imaginea ei reala in Marea Britanie si acea imagine o fac romanii.

„SUBIECTUL A FOST SUPRADIMENSIONAT”

Ce ati discutat cu Ducesa de York despre reportajul filmat in Romania in institutiile pentru orfani si tineri cu handicap mental?

Am avut mai multe discutii cu Ducesa de York, inainte si dupa reportaj. Au fost discutii de clarificare si eu cred ca Ducesa de York a inteles ca demersul de a filma cu camera ascunsa a fost incorect, pentru ca Romania este o tara democratica, membru UE, unde un jurnalist poate film un reportaj fara a-si ascunde intentia. Acolo unde echipa respectivei televiziuni britanice a filmat au fost si situatii… haideti sa le spunem trucate.

Copiii au fost scosi din dormitoare si adusi toti intr-o singura camera ca sa stea de vorba cu vizitatorii straini, dar prezentati ca si cand toti ar fi locuit in aceeasi camera. Toate discutiile mele cu Ducesa au fost constructive si sunt sigur ca regreta implicarea sa in acel reportaj. De altfel, si-a cerut scuze intr-una dintre discutii, si, din ce am inteles de la domnia sa, isi doreste sa realizeze, impreuna cu autoritatile romane, un proiect destinat sustinerii copiiilor aflati in institutiile de ocrotire a minorilor din Romania.

Ducesei i s-a imputat faptul ca a aratat fetele copiiilor. Baroneasa Nicholson si-a cerut scuze pentru faptul ca pacientii minori au fost „facuti de ras in public”, ea fiind cea insarcinata sa verifice acuratetea reportajului ITV.

Baroneasa Emma Nicholson este unul dintre cei mai buni cunoscatori ai progreselor facute de Romania in materie de protejare a copiiilor si de ingrijire a minorilor aflati in centre de ocrotire. Iar experiza Baronesei nu cred ca este pusa la indoiala de nimeni. Ma bucur ca domnia sa a fost cea care a confirmat imediat progresele majore ale Romaniei si ca situatia in acest domeniu este, as indrazni sa spun, comparabila cu situatia din orice alta tara UE. Poate chiar mai buna decat in alte tari.

Ati facut o comparatie cu institutiile britanice de ocrotire a minorilor?

Nu este treaba ambasadei sa faca astfel de comparatii si nu avem expertiza necesara. Presa britanica a prezentat in mod repetat situatii si in Marea Britanie si in alte tari. Conditiile in care se dezvolta acesti copii necesita ameliorare. Cred ca peste tot este loc de mai bine. Avem la nivelul Autoritatii pentru Protectia Copilului din Romania o echipa care a dovedid ca isi face treaba.

Publicul britanic a reactionat. O femeie a plecat in Romania sa lucreze voluntar intr-o asemenea institutie. Ati primit sesizari din partea britanicilor?

Au existat cateva luari de pozitii adresate nu neaparat site-ului ambasadei, cat unor site-uri realizate de comunitatea romaneasca din Marea Britanie. Reactiile lor au fost pozitive in materie de ce au rezolvat autoritatile romane. Sunt multe aspecte care trebuie ameliorate, dar cred subiectul ca a fost supradimensionat.

La ce anume va referiti?

La momentul respectiv, Mariela Neagu, atunci sefa a Autoritatii pentru Protectia Copilului, a discutat cu realizatorul reportajului si cu Ducesa de York si a demontat in totalitate cliseele negative, incepand cu supra-aglomerarea in camere, cu prezentarea unor copii legati, cu ideea de lipsa de afectiune – dovedita a fi departe de adevar.

DISCRIMINAREA NU ESTE CEA MAI BUNA ABORDARE

Ati discutat cu realizatorii ITV despre reportaj, sau cu reporterii BBC in cazul romancelor care lucrau la un hotel de lux cu acte de indentitate falsa?

Am avut discutii cu presa britanica de cate ori au aparut articole punctuale negative la adresa Romaniei, pentru a intelege perspectiva din care au construit materialul si pentru a incerca sa le prezentam imaginea pe care noi o consideram reala. Am fost atent ca detaliile prezentate de noi sa corespunda realitatii.

Revenind la ITV, am vorbit in mod repetat cu jurnalistul care a condus echipa. In finalul discutiilor, mi-a zis ca si-ar dori sa mearga sa faca un nou reportaj despre modul in care acesti copii sunt ocrotiti de catre statul roman. In cazul BBC, producatorul mi-a spus ca persoanele de origine romana care lucrau in acel hotel nu au fost tinta reportajului.

Erau indicii de incalcare serioasa a legislatiei britanice. Am inteles ca agentia de recrutare a fortei de munca a fost inchisa. Nu era o agentie romaneasca. Tot de la el am inteles ca reportajul a fost documentat cateva luni si ca unul dintre consultantii lor a fost un jurnalist roman.

Ce ati facut in ultimul an pentru a neutraliza minusurile pe care le aduc imaginii Romaniei mass-media britanice? Nu puteti face abstractie de pozitia anti-romaneasca a celor mai citite ziare britanice: The Sun, The Daily Mail, The Daily Mirror, Daily Express si Daily Star.

Nu, insa nici nu pot face o judecata de valoare cu privire la politica editoriala a acestor ziare. Presa din Romania este la fel de libera si scrie si de bine si de mai putin bine despre romani. Ma tem ca nu le putem interzice altora sa foloseasca ambele posibilitati. Cred ca trebuie sa intervenim atunci cand, in mod vadit, o realitate este denaturata sau cand constatam ca avem de-a face cu o campanie care vizeaza direct comunitatea romana.

Am vorbit cu multi romani de aici si le este rusine de ceea ce apare in presa despre Romania.

Sentimentul de discriminare in Marea Britanie este de domeniul trecutului. I-as incuraja pe toti sa aiba mai multa mandrie ca sunt romani. Sa ne consideram discriminati si asteptam sa ne ajute altcineva nu este cea mai buna abordare. Imaginea Romaniei si a comunitatii romanesti nu o poate construi doar ambasada. Comunitatea romaneasca este principalul contribuitor.

In Marea Britanie avem o componenta importanta de intelectuali, in jur de 600 de persone in sistemul medical, peste 3000 de studenti, profesori, cercetatori, arhitecti, artisti, oameni de afaceri recunoscuti. Alina Cojocaru este prima balerina de la Covent Garden.

Cititorii The Sun putin probabil sa stie despre oamenii la care dvs va referiti.

Niciodata o comunitate minoritara, indiferent de natie, nu va putea fi formata doar din intelectuali. Majoritatea celorlate categorii sociale ale comunitatii romanesti din UK sunt oameni cinstiti, muncitori, carora nu le este rusine sa spuna ca sunt romani. Nu sunt foarte multi romanii care intra in conflict cu legea. Romanii din Marea Britanie sunt foarte rar implicati in infractiuni cu violenta sau cu grad ridicat de risc. In 2008, au fost doar cateva cazuri de crima, de viol si de talharie. Cele mai numeroase sunt cazurile de furt si cersetoria.

Saptamana trecuta am avut o intalnire cu presedintele Asociatiei Politiilor din Marea Britanie, care a confirmat ca romanii nu reprezinta nici o problema din punct de vedere infractional. 12 state din Europa Centrala si de Est sunt responsabile pentru mai putin de un procent din numarul infractiunilor comise in Marea Britanie. Cu tot respectul pentru mass-media, cred ca acest aspect este exagerat. Comunitatea romana de aici este una integrata: respecta legea, plateste taxe si trimite bani acasa.

„NU VA ASTEPTATI CA O AMBASADA SA REZOLVE O PROBLEMA DE IMAGINE”

Cu atat mai mult ar trebui sa ne frustreze felul in care suntem mediatizati. Ce stie despre Romania britanicul, din orice categorie sociala, se rezuma deseori la orfani, comunism, tigani. O politista a afirmat romanii sunt tigani. De ce Romania este reprezentata de o minoritate mediatizata negativ?

Nu are cine sa ne corecteze imaginea daca nu o facem noi insine. Daca stam ca la un meci de fotbal, in tribune si pe margine: ‚Ambasada este in teren. Hai sa vedem cum joaca – fluieram sau aplaudam’, nu vom face nimic. Fiecare este responsabil de imaginea comunitatii romanesti in cercul lui.

100 de spectacole in Covent Garden nu vor ajunge niciodata la cititorii The Sun. Este responsabilitatea romanilor sa-si apere imaginea. Trebuie sa renuntam la ideea de asistat de stat si la ideea ca suntem victime. Victime ne facem singuri. Nu suntem victime. Daca un concetatean fura si a doua zi noi facem un spectacol unde a furat, nu am reparat nimic.

Ce spuneti de Slough, unde comunitatea de romi romani a fost in mijlocul unui scandal mediatic despre trafic cu minori?

A fost o perceptie negativa acuta la inceputul anului 2008. Politia britanica a facut razii in randurile acestora. Romanii neimplicati din Slough nu puteau sa depaseasca singuri perceptia negativa. Am dus un ansamblu folcloric in Slough pe 1 Decembrie. Nu s-a mai intamplat ca vreo ambasada sa acorde atentie unui orasel ca Slough. Am lansat si un proiect de schimburi culturale intre Slough si Constanta, cu doua echipe de artisti amatori.

Un al treilea proiect reprezinta organizarea unui concurs cu premii, in scolile din Slough, cu intrebari despre Romania. In plus, in urma unor discutii pe care le-am avut cu reporteri locali, au aparut cateva articole pozitive la adresa Romaniei.

M-am intalnit cu primarul din Brent la o actiune organizata de comunitatea romana de acolo. Le-am transmis ca avem nevoie de constructori buni in Romania si ca-i asteptam acasa. Primarul mi-a transmis sa mai ramanem. Nu poti promova comunitatea mai bine decat afirmand ca ii vei pune in valoarea expertiza in alta parte daca nu este apreciata acolo unde se afla.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro