Analistii straini estimeaza adancirea deficitului de cont curent al Romaniei
Analistii prognozeaza cresterea deficitului de cont curent al Romaniei, dupa ce, marti, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca acest indicator a avansat cu 77,1% in primele sase luni, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Astfel, in cel mai recent raport al Consensus Economics, citat de Mediafax, se prognozeaza cresterea valorii deficitului de cont curent al Romaniei si se mentin estimarile pentru ceilalti indicatori macroeconomici.
In mare, previziunile analistilor raman neschimbate, insa prognoza privind deficitul de cont curent s-a este negativa. Aprecierea leului ridica temeri in ceea ce priveste balanta comerciala, deoarece exporturile devin mai scumpe pe plan international, se arata in raportul citat de Mediafax.
Aprecierea monedei nationale are insa si un efect pozitiv, intrucat ajuta la mentinerea inflatiei in intervalul prognozat.
Pentru acest an, valoarea deficitului de cont curent a fost revizuita in crestere la 18,9 miliarde de dolari, de la 17,7 miliarde de dolari, iar pentru 2008 valoarea acestui indicator este estimata la 21,1 miliarde de dolari, nivelul anuntat anterior fiind de 19,1 miliarde de dolari.
Florin Catu, director in cadrul ING Bank Romania, considera ca stabilitatea financiara a Romaniei este subminata de adancirea deficitului de cont curent in contextul in care are loc o repozitionare a investitiilor din tarile emergente catre tarile dezvoltate, potrivit NewsIn.
„Deficitul de cont curent in Romania a scapat de sub control. Este considerat un risc major pentru inflatie in urmatorii ani si pune Romania intr-o situatie dificila avand in vedere ca depinde de interesul investitorilor straini.
Deficitul de cont curent va ajunge la nivelul de 7 – 10% din produsul intern brut incepand din 2009, numai daca moneda nationala va inregistra o depreciere substantiala si agresiva in urmatoarele 12 luni”, a mai spus Catu.
In prognoza de primavara, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru acest an un deficit de cont curent de 11,5% din PIB, valoarea acestuia urmand sa ajunga la 11,4% in 2008, adica 13,35 miliarde de euro, respectiv 15,2 miliarde de euro.
Consensus Economics grupeaza, in raportul mentionat, estimarile macroeconomice a 12 banci si institutii internationale – Global Insight, DIW Berlin, EFG Eurobank, ING Financial Markets, UniCredit MIB, Economist Intelligence Unit (EIU), ABN Amro Romania, Kopint-Traki, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Raiffeisen Zentralbank si UBS.