Sari direct la conținut

Analiza legalitatii infiintarii facultatii de medicina in limba maghiara

HotNews.ro
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews
Stefan Vlaston, Foto: Hotnews

Apropo de amenintarile UDMR ca paraseste guvernarea daca PDL se razgandeste in privinta infiintarii facultatii de medicina in limba maghiara (aici), consider utila o analiza a cadrului legislativ care reglementeaza speta in discutie. Ca tot a fost pus in dezbatere publica HG de infiintare a facultatii de medicina in limba maghiara.

Solicitarea UDMR privind infiintarea unei facultati de medicina in limba maghiara este ilegala. Iata datele.

In primul rand, prevederea constitutionala. La art. 32 din Constitutie avem doua aliniate de interes:

(3) Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.

(6) Autonomia universitară este garantată.

Constitutia ne trimite la Legea Educatiei Nationale (LEN), pentru „modalitatile de exercitare a drepturilor” de instruire in limba materna.

Iata ce spune LEN:

Art. 135. — (1) Învățământul superior pentru minoritățile naționale se realizează:

a) în instituții de învățământ superior în cadrul cărora funcționează facultăți/linii/programe de studii cu predare în limba maternă;

b) în instituții de învățământ superior multiculturale și multilingve; în acest caz, se constituie secții/linii cu predare în limbile minorităților naționale;

c) în cadrul instituțiilor de învățământ superior pot fi organizate grupe, secții sau linii de predare în limbile minorităților naționale, în condițiile legii.

(2) Linia de studiu din cadrul universității multilingve și multiculturale se organizează în departamente. Cadrele universitare aparținând liniei de studiu adoptă și elaborează un regulament de funcționare propriu, care stabilește procedurile de alegere și alte aspecte specifice structurilor organizatorice ale liniei de studiu respective în concordanță cu Carta universitară, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

In acest articol nu se vorbeste de facultati in limba materna.

Art. 123. — (1) Autonomia universitară este garantată prin Constituție. Libertatea academică este garantată prin lege. Instituțiile de învățământ superior se organizează și funcționează independent de orice ingerințe ideologice, politice sau religioase.

(2) Autonomia universitară dă dreptul comunității universitare să își stabilească misiunea proprie, strategia instituțională, structura, activitățile, organizarea și funcționarea proprie, gestionarea resurselor materiale și umane, cu respectarea strictă a legislației în vigoare.

(3) Aspectele fundamentale ale autonomiei universitare se exprimă în Carta universitară, aprobată de senatul universitar, în concordanță strictă cu legislația în vigoare.

In contextul autonomiei universitare, comunitatea academica isi organizeaza „structura, activitățile, organizarea și funcționarea proprie, gestionarea resurselor materiale și umane, cu respectarea strictă a legislației în vigoare”, nu Guvernul sau Ministerul Educatiei.

Singurul articol in care apare ca posibila initiativa Guvernului este:

Art. 132. —

(2) Orice facultate se înființează, se organizează sau se desființează la propunerea și cu aprobarea senatului universitar, prin hotărâre a Guvernului privind structura instituțiilor de învățământ superior, inițiată anual de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în situații temeinic justificate, Guvernul, la propunerea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, poate înființa facultăți, în cadrul universităților de stat, cu consultarea senatului universitar.

Singura baza juridica ce poate fi invocata este alin (5) din art. 132, in care consultarea Senatului este facultativa. Da, dar intr-o situatie temeinic justificata. Care este justificare temeinica? Ca n-a vazut nimeni vreun document.

Mai mult, conform profesorului Mircea Miclea, forma initiala a art. 132 (2), se referea la „Guvernul poate infiinta numai PROGRAME DE STUDII (nu si facultati), si numai cu APROBAREA, (nu cu avizul) senatului universitar.” Ce s-a intamplat cu aceasta forma initiala, la initiativa cui s-a schimbat in forma actuala, nu e greu de presupus si dovedeste premeditare.

In concluzie, fara un document care sa dovedeasca o situatie „temeinic justificata” si, coreland cu art. 123 (2), Guvernul nu poate infiinta facultati, fara a faulta art. 123(2). Motive suficiente pentru atacarea in contencios administrativ a viitoarei HG de infiintare a facultatii in limba maghiara la UMF Tg. Mures. Cu procese durand mult si bine.

Ce se intampla cu Carta Universitara a UMF Tg. Mures?

UMF Tg. Mures se afla in proces cu Ministerul Educatiei, care a respins in cateva randuri Carta Universitara, pe motiv ca nu respecta statutul multicultural si multilingv a Universitatii. Putem banui ca e vorba de neincluderea in Carta a infiintarii in mod expres de sectii/linii /programe de studii in limba maghiara, lucru la latitudinea Senatului Universitar. Mai ales ca ele exista si in prezent. Mai degraba forma in care acestea se regaseau in Carta a nemultumit Ministerul Educatiei. Fara Carta aprobata, alegerile pentru actualul rector nu pot fi considerale legale, Ministerul nu valideaza rectorul, conform legii, iar problemele s-au inmultit pana la momentul in care Guvernul a intervenit cum s-a vazut.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro