Sari direct la conținut

​ANALIZA STRATFOR: Cutremurul japonez va afecta economia globala mai mult decat conflictul din Libia

HotNews.ro
Situatia din Libia, Foto: Colaj foto
Situatia din Libia, Foto: Colaj foto

Ultima saptamana a fost un adevarat montagne-russe pentru industrie si energie. Pe de o parte, avem situatia din Libia, unde fortele aeriene occidentale au blocat accesul tarii la pietele energetice globale intr-un efort de a-l inlatura pe Gaddafi de la putere. Pe de alta parte, incepem sa vedem efectele economice ale cutremurului japonez din 11 martie intr-un numar mare de sectoare, de la productia de automobile, la energie si telecomunicatii.

Sa incepem cu Libia. La nivel maxim, tara exporta 1,6 milioane de barili de titei si produse petroliere pe zi. Majoritatea acestor produse erau de calitate superioara, usor rafinabile, cu un continut redus de sulf. Era exact acel tip de petrol care nu poate fi inlocuit usor din alte surse. Daca in timpul protestelor si a conflictului intern din Libia o cantitate mica de petrol inca mai iesea din tara, dupa blocada militara impusa de tarile occidentale, exporturile de petrol au incetat total, iar aceasta stare de fapt ca continua si in viitor.

Europenii au declarat in mod deschis ca principalul scop al acestei operatiuni este inlaturarea guvernului Gaddafi, asa ca pana cand acest obiectiv va fi realizat, sau pana la o retragere considerabila a coalitiei, putem spune ca exporturile energetice libiene vor fi oprite. Exista totusi si o veste buna: nu exista nici un indiciu la ora actuala ca cineva, de oricare parte a conflictului, ar avea vreun interes de a distruge infrastructura petroliera libiana.

Desi problemele create de scaderea disponibilitatii petrolului pe piata au dus la cresteri ale preturilor, atat timp cat nu vedem coloane de fum negru ridicandu-se din desertul libian, nu suntem in aceeasi situatie cu cea din Kuweit din 1991. Totusi, sincronizarea evenimentelor negative de anul acesta este foarte daunatoare pentru economia globala.

In Japonia, cutremurul din 11 marite a dus la dezafectarea unor centrale nucleare responsabile cu producerea a zeci de gigawati de energie electrica. Acest lucru a fortat autoritatile de la Tokyo sa puna o presiune si mai mare pe alte centrale, bazate pe gaze naturale, petrol sau alte surse de energie. Consecinta imediata este cresterea cererii de petrol in Japonia cu aproximativ jumatate de milion de barili pe zi, care, cumulata cu cei 1,6 milioane pierduti in Libia, creste foarte mult presiunea de pe piata globala a petrolului.

Totusi, implicatiile reale asupra economiei globale sunt mult mai importante in cazul cutremurului japonez decat in cazul sistarii livrarilor de petrol libian. Populatia japoneza nu este distribuita, ca in alte tari, de-a lungul unei coaste sau pe o suprafata mare de teren. In schimb, japonezii ocupa o multitudine de mici insule, dintre care cea mai mare gazduieste capitala, Tokyo. Din acest motiv, fiecare insula are popria retea electrica, iar interconectarea cu sistemul national este destul de fragila. Tokyo, de exemplu, nu poate beneficia de energie din zonele de la vest si sud in mod eficient.

Din acest motiv, capacitatea suplimentara a centralelor electrice este considerabila, iar autoritatile japoneze o pun in functiune la capacitate maxima. Pana in prezent, in ciuda tuturor eforturilor, capacitatile suplimentare de generare a electricitatii nu au fost suficiente pentru a pune tara in functiune la turatie maxima. In mod normal, cererea de curent electric a orasului Tokyo este de aproximativ 45 de gigawati, din care doar 33 sunt disponibili in prezent. In viitorul apropiat, locuitorii zonei se asteapta la probleme prelungite, care ar putea dura pana la inceputul lunii mai.

Consecinta este ca una dintre cele mai dinamice regiuni ale globului din punct de vedere economic este paralizata, multe facilitati de productie fiind imposibil de operat fara suficienta energie electrica, iar acest lucru va avea efecte globale in sectoarele constructiei de automobile, in telecomunicatii si in IT.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro