Andrei Andreicut a facut politie politica
Colegiul CNSAS a dat, in sedinta de joi, o decizie de politie politica in cazul episcopului de Alba, Andrei Andreicut, care a anuntat ca va contesta decizia.
Noul patriarh, Daniel, se afla pe o lista cu dosare arse iar in cazul lui Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Cristanei si Maramuresului, s-a cerut infiintarea unei comisii comune formata din reprezentati ai SIE si CNSAS, care se va intruni saptamana viitoare.
Surse din CNSAS au dezvaluitsi numele conspirative ale unora dintre inaltii ierarhi, care au avut legaturi cu Securitatea. Arhiepiscopul Pimen al Sucevei si Radautilor era cunoscut ca „Sidorovici” pentru Securitate si „Petru” pentru Directia de Informatii Externe. Si episcopul de Alba, Andrei Andreicut era cunoscut cu numele „Ionica”.
Desi inainte de inceperea sedintei, Mircea Dinescu declara ca „astazi s-ar putea sa parlim niste berbecuti in sutane aurite!”, intentia lui de a da verdicte nu a fost acceptata de ceilalti membri CNSAS, care au propus ca ierarhii sa mai fie chemati o data la audieri.
Colegiul CNSAS s-a intrunit la numai o zi dupa alegerea patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS, a anuntat saptamana trecuta ca institutia pe care o reprezinta nu a facut acest lucru inainte de alegerea patriarhului, pentru a nu fi acuzata de amestec in treburile Bisericii.
Si trecutul noului patriarh, Daniel ar fi trebuit sa fie verificat in sedinta de joi a Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.
Totusi, noul Patriarh, Daniel, nu se afla pe lista celor care trebuie sa fie audiati in perioada urmatoare, a declarat Mircea Dinescu, care a explicat ca acesta se afla pe lista dosarelor conspirate la 23 decembrie 1989: „A stat 10 ani in strainatate, dar nu avem nimic”, a spus Dinescu si a completat: „Din pacate, s-a scremut muntele si a iesit un soricel”.
Surse din CNSAS declarau, in urma cu o saptamana, ca dosarul mitropolitului Daniel, impreuna cu cele ale altor 12 persoane, ar fi fost arse in 23 decembrie 1989. Mitropolitul Moldovei a respins acuzatiile. Si contracanditatul sau, Bartolomeu Anania, a fost chemat la CNSAS pentru lamurirea posibilelor legaturi cu Securitatea, dar a refuzat sa se prezinte.
Colegiul CNSAS a mai dat pana acum un singur verdict de politie politica, in cazul Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu.