Andrei Baciu, favorit pentru numirea în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și fost vicepreședinte și ulterior, după retragerea lui Valeriu Gheorghiță, președinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) este favorit pentru a prelua funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Numirea lui Andrei Baciu la conducerea CNAS, vehiculată în lumea medicală de 2-3 luni, este o chestiune de timp și va avea loc în perioada următoare, potrivit surselor HotNews.ro.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut recent, răspunzând întrebărilor presei, că a înaintat Guvernului o propunere de numire a lui Andrei Baciu în funcția de președinte al CNAS. Casa Națională de Asigurări de Sănătate se află în subordinea Guvernului, nu a Ministerului Sănătății, astfel că numirea se face de către primul ministru.
Andrei Baciu va împlini 37 de ani luna viitoare. Este medic specialist chirurgie cardiovasculară (a terminat Facultatea de Medicină în București în anul 2011) și a urmat un program de formare în management spitalicesc la Școala Națională de Sănătate Publică din București. În domeniul managementului sanitar, experiența sa mai include un program de formare la Open University din Marea Britanie, potrivit propriului CV.
Andrei Baciu este, de asemenea, membru PNL și președintele filialei sector 3 a Partidului Național Liberal.
În anul 2016, Andrei Baciu a fost la un pas de a fi numit ministrul Sănătății în Guvernul Cioloș, însă propunerea a fost retrasă după apariția în spațiul public a unor fotografii din perioada când el lucra ca manechin.
Andrei Baciu urmează să o înlocuiască la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe Adela Cojan, care a „prins” două mandate de președinte al Casei: noiembrie 2019 – ianuarie 2021 și septembrie 2021 – prezent. Cojan a venit la conducerea CNAS pe filiera PNL, în noiembrie 2019, din poziția de fost director executiv al spitalul privat Polisano din Sibiu, odată cu Victor Costache, numit la acea vreme ministrul Sănătății.