Anomaliile microscopice care ar putea explica problemele de respirație ale persoanelor cu ”long Covid”
Anomalii descoperite în plămânii pacienților cu ”long Covid” ar putea oferi o explicație la motivul pentru care unii oameni se confruntă cu dificultăți de respirație mult timp după infecția cu coronavirus, scrie Guardian.
Constatările, rezultate în urma unui studiu pilot la care au participat 36 de pacienți, ridică posibilitatea ca boala Covid să provoace leziuni microscopice ale plămânilor care nu sunt detectate cu ajutorul testelor de rutină.
Problemele de respirație sunt un simptom la majoritatea pacienților cu ”Covid lung”, dar nu a fost clar dacă acest lucru este legat de alți factori, cum ar fi modificări ale modului de a respira, oboseală sau ceva mai fundamental.
Potrivit Dr. Emily Fraser, consultant la spitalele universitare din Oxford și coautor al studiului, cele mai recente descoperiri reprezintă prima dovadă că sănătatea pulmonară de bază ar putea fi afectată.
”Anomalie persistentă în microstructura plămânilor”
„Este primul studiu care demonstrează anomalii ale plămânilor la [persoanele cu Covid lung] care au probleme de respirație și la care alte investigații nu prezintă semne particulare”, a declarat Fraser.
„Sugerează că virusul provoacă un fel de anomalie persistentă în microstructura plămânilor sau în vasculatura pulmonară”, a spus ea.
Va fi nevoie de alte cercetări pentru a clarifica semnificația clinică a constatărilor, a adăugat ea, inclusiv a modului în care anomaliile au legătura cu dispneea.
Claire Steves, lector clinic principal la King’s College London, care nu a fost implicată în acest studiu, a declarat că descoperirile ar fi de un interes semnificativ pentru toți cei care au dificultăți de respirație pe termen lung după Covid.
„Acestea sugerează că eficiența plămânului în ceea ce privește ceea ce trebuie să facă – schimbul de dioxid de carbon și oxigen – ar putea fi compromisă, chiar dacă structura plămânului pare normală”, a spus ea.
„Cu toate acestea, trebuie să așteptăm cu adevărat finalizarea studiului pentru a ști dacă aceste constatări preliminare sunt solide și, în caz afirmativ, cât de mult explică (situația) și care sunt ramificațiile în ceea ce privește potențialele tratamente”, a mai declarat Steves.
(foto articol © Antonio Guillem | Dreamstime.com)