Sari direct la conținut

Anul Trocului

Anul Nou politic cade pe 26 noiembrie. Dupa zodiacul romanesc, va urma Anul Trocului si va incepe fix dupa ce vor fi anuntate rezultatele dublului vot de duminica. Vor cadea din nou barierele care i-au facut pe liderii si pe sforarii partidelor sa stea departe, o luna si ceva, de orice joc la vedere.

„Sa treca mai intai alegerile…”, a fos refrenul pe care il puteai auzi in aceasta toamna ori de cate ori era vorba de vreun scenariu sau aranjament politic.

Dezlegarea seamana teribil cu cea la care am asistat dupa 1 ianuarie 2007. Pana la data aderarii Romaniei la UE, beligerantii au fost mai rezervati. S-au utilizat doar arme de mana si grenade usoare, asa cat sa tina conflictul cald.

Dupa ce ultima fila din calendarul lui 2006 a cazut iar artificiile cu stelute europene s-au topit pe cerul imbacsit al Bucurestilor, au fost scoase insa armele de distrugere in masa a adversarului. Tariceanu a fortat si a reusit sa extermine pedistii din Palatul Victoria. In replica, au inceput sa curga motiunile simpla si de cenzura, unele chiar norocoase.

Lovitura fulgeratoare s-a indreptat apoi contra sefului statului: 322 de voturi pentru suspendarea presedintelui.

Revenit prin referendum la Palat, Traian Basescu si-a achitat datoria: a lungit lista ministrilor penali pana cand a acoperit aproape toata masa guvernului. Cu mana pe detonatoarele legislative, premierul si echipa lui au replicat napraznic si au ras de pe fata Cotrocenilor comisia de cercetare a ministrilor. Dupa care, un pic de liniste.

Tipetele si injuraturile au ramas pe fundalul sonor dar marile planuri tactico-strategice au fost bagate in beciuri, in sticle cu dop etans. Odata trecut votul pentru alegeri si referendum, dopurile vor sari, rasunand ca pocnetul unei sticle de sampanie in mijlocul unui parastas.

Vor incepe negocieri pentru asezarea taberelor inaintea marilor confruntari electorale din 2008. Negocieri intre partide dar si inauntrul partidelor. Fiecare formatiune politica are problemele ei. In PSD, siruatia lui Geoana, dupa cele doua esecuri majore de la referendumul pentru demiterea presedintelui si de la motiunea de cenzura, fusese pusa intre paranteze.

Un rezultat slab al partidului la euroalegeri ar putea fi echivalent cu sentinta de condamnare politica in fata propriiilor sai colegi. Acelasi lucru s-ar putea intanpla si in UDMR, unde o eventuala poticnire sub pragul de 5% ar putea naste discutii privind eficienta actualei conduceri care nu a fost in stare sa gaseasca un compromis in relatia cu concurentul Tokes.

In PNL, taberele sunt si mai divizate. Unii vor sa negocieze in continuare cu PSD o alianta la guvernare. Altii se gandesc la o solutie onorabila de a parasi Palatul Victoria pentru a mai salva din putinele procente ramase. Cativa au in minte un plan de a impinge guvernarea liberala pana in 2009, jucandu-se cu limitele Constitutiei.

Pentru PD, saptamanile de dupa 25 noiembrie ar putea fi si ele prilej de clarificare intre ardeleni si regateni, pentru a reaseza ierarhia de la varf. Cat despre conservatori, ziua de duminica i-ar putea arunca in doliu daca Dan Voiculescu isi va tine promisiunea de a demisiona, cu toata conducerea, in cazul neatingerii lui 5%.

Si intre partide vor fi reluate trocurile, in Parlament si in afara acestuia. PSD va fi din nou la pret, intre PD si PNL, fie cand se vor negocia semnaturile si votul pentru motiunea promisa de PLD, fie cand se va discuta noua forma a legii uninominalului.

Peste toata valvataia, desigur ca vor fi turnate canistre de benzina din Dealul Cotrocenilor, caci, nu-i asa, reformam clasa politica, dar mai intai s-o perpelim cum vrem noi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro