Apel de la vârful PNL după discursul lui Vance: „Statul român trebuie să facă mai mult pentru a explica ceea ce s-a întâmplat cu ocazia alegerilor”

Diplomația noastră formală și informală va găsi cele mai bune mijloace pentru a dezvolta un demers de clarificare cu succes a motivelor care au dus la anularea alegerilor prezidențiale, spune noul președinte interimar al PNL, Cătălin Predoiu, într-o replică avută sâmbătă după discursul critic din ziua precedentă a vicepreședintelui american J.D. Vance.
- Vicepreședintele american a avut vineri la Conferința de Securitate de la Munchen un discurs critic la adresa Europei în care a spus că alegerile din România au fost anulate „pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali”.
- Reacția președintelui interimar Ilie Bolojan după ce J.D. Vance a vorbit critic de anularea alegerilor: „Îi asigur pe toți partenerii și aliații noștri că România rămâne un aliat de încredere”.
Sâmbătă, vicepremierul și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a precizat că „noua administrație de la Washington proiectează o transformare rapidă a arhitecturii relațiilor internaționale și mediului de securitate”, motiv pentru care „România trebuie să se adapteze rapid și să-și construiască o poziție solidă și proactivă”.
„În același timp, este limpede din declarațiile Administrației Trump că statul român trebuie să facă mai mult pentru a explica ceea ce s-a întâmplat cu ocazia alegerilor prezidențiale de anul trecut și reacția instituțiilor statului față de afectarea integrității și legalității acestora, cu consecința afectării șanselor egale ale candidaților”, spune Cătălin Predoiu.
Într-un comunicat de presă emis de PNL, el trasează și o sarcină Ministerului de Externe condus de Emil Hurezeanu și oficialilor români.
„Sunt convins că diplomația noastră formală și informală va găsi cele mai bune mijloace pentru a dezvolta acest demers de clarificare cu succes. Interesul nostru este în desfășurarea unor alegeri libere, corecte, integre, legale și transparente. Este important să protejăm democrația de orice formă de amenințări, discurs bazat pe ură și violențe”.
Ce a spus J.D. Vance
„De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune, totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației. Dar când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat”, a spus J.D. Vance.
„Situația a ajuns atât de rău”, spune Vance, în discursul critic la adresa statelor europene, încât „în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.
„Din ce înțeleg, argumentul a fost că dezinformarea rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluențeze alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a continuat Vance.