Sari direct la conținut

Apele mici au creat probleme mari

Desteptarea

Raul Trotus, la Onesti, a trecut peste cota de atentie cu 100 cm, la Targu Ocna, cu 22 cm, iar la Vranceni, cu 5 cm, raul Dofteana, la Dofteana, cu 46 cm, raul Casin, la Halos, cu 82 cm, raul Trebes, la Margineni, cu 36 cm iar la Luncani, cu 52 cm, si raul Negel, la Magura, cu 26 cm.

Case si terenuri inundate

Probleme au aparut mai ales pe cursurile mici al caror bazin hidrografic are un relief cu pante mari ceea ce a favorizat scurgerea rapida a precipitatiilor in albii. Ca urmare, pana ieri, dupa amiaza, conform raportului amintit, in sapte comune s-au produs inundatii.

La Rachitoasa, din cauza revarsarii paraului Zeletin si a afluentilor lui, au fost cuprinse de ape 30 ha teren agricol si 500 ha pasune si au fost distruse 6 podete; la Orbeni (revarsarea paraului Scurta si scurgeri de pe versanti) -2 case si 30 ha teren arabil inundate; in satul Soci, comuna Pancesti (revarsarea paraului Soci)-15 ha teren agricol; in satul Prajoaia, comuna Livezi (scurgeri de pe

versanti)-2 case inundate; in satul Valea Budului, comuna Margineni (scurgeri de pe versanti)-2 case inundate; in satul Marvila, comuna Corbasca (scurgeri de pe versanti si revarsarea paraului Bacioiu) -15 case inundate, 35 ha pasune, 10 ha teren arabil si un pod pe DJ 252 C distrus.

Lipsa spiritului gospodaresc se razbuna

Aceste efecte ar fi putut fi mult mai reduse, daca populatia si administratia locala din zonele respective ar fi tinut cont de recomandarile specialistilor in domeniul apelor. „~n aceste zone albia majora a cursurilor de apa este foarte ingusta, a precizat ing.Ioan Maftei, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Bacau.

Cu toate acestea, in imediata lor apropiere au fost amplasate gospodarii ceea ce face inundarea lor de fiecare data cand creste debitul paraului”. Dar necazurile vin si din cauza lipsei spiritului gospodaresc al satenilor si edililor unora din aceste localitati.

„Nu s-au curatat santurile iar podurile nu au fost dimensionate corespunzator in unele zone, afirma si inginerul Emil Vamanu, directorul Directiei Apelor „Siret”. Apoi, au fost construite case fara a se tine cont de riscul expunerii lor la inundatii.

Este dureros pentru cei afectati, dar trebuie sa-si dea seama ca, atata timp cat gospodariile lor vor ramane aproape de cursul de apa, vor fi permanent in pericol”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro