Apelul unui medic de la Institutul Oncologic: „Lipsesc 14 medicamente. Punem în pericol supraviețuirea bolnavilor de cancer”. Managera spune că „s-a rezolvat”
14 medicamente pentru tratarea cancerului lipsesc la Institutul Oncologic din București, cel mai mare spital de oncologie din România, de la începutul lunii septembrie, potrivit unui document din unitatea medicală, intrat în posesia HotNews.ro. Informația a fost confirmată și de președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, însă managerul Institutului susține că „problema s-a rezolvat între timp” și nu mai lipsește decât unul singur.
- Institutul Oncologic nu tratează doar pacienți din București, ci din multe alte județe ale țării. Oamenii vin aici de la zeci sau sute de kilometri distanță. Spitalul este în subordinea Ministerului Sănătății, iar banii pentru medicamente provin de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Pe 12 septembrie, un medic oncolog care lucrează în spital a trimis, către coordonatorul programului de oncologie, directorul medical și managerul spitalului, o informare în care precizează că din institut lipsesc 14 medicamente esențiale.
Medicul a atras atenția, în scrisoarea adresată conducerii, obținută de HotNews, că „aceste medicamente lipsesc din farmacia IOB de aproximativ 1-2 săptămâni, motiv pentru care nu am reușit să asigur continuitatea tratamentelor pacienților aflați în curs de terapie.”
Medic: „Punem în pericol supraviețuirea pacientului”
În scrisoare, medicul roagă conducerea să rezolve situația „având în vedere că efectiv punem în pericol viața pacientului, răspunsul la tratament și implicit supraviețuirea”.
Cele 14 medicamente menționate sunt Epirubicină, Paclitaxel, Irinotecan, Carboplatin, Pemetrexed, Ciclofosfamidă, Panitumumab, Bevacizumab, Cetuximab, Trastumab, Atezolizumab, Eribulin, Enhertu și Avelumab.
Managera spitalului: „Lipsește un singur medicament”
Contactată de HotNews, Daniela Zob, numită acum o lună manager al Institutului, susține că din spital lipsește un singur medicament: Pemetrexed. Cu celelalte medicamente au fost probleme în urmă cu două săptămâni, dar „problemele s-au rezolvat între timp, iar situația este sub control”, susține Daniela Zob.
Managera a spus reporterului HotNews că a solicitat fonduri pentru achiziția medicamentelor în urmă cu două săptămâni când a primit scrisoarea, iar banii de la Casa de Asigurări au venit acum două zile.
Întrebată ce sumă a primit, managera a răspuns: „Banii vin cum vin de la Ministerul Finanțelor, așa îi trimite CNAS. CNAS ne dă cu celeritate, pentru că suntem spital de stat. Aici vin pacienți care nu își permit să își cumpere medicamente”.
Pentru alte clarificării, managerul spitalului ne-a îndemnat să îi trimitem întrebări în scris. Până la publicarea articolului, aceasta nu a răspuns.
„Pacienții sunt trimiși acasă fără tratament”
„Medicamentele lipsesc în continuare”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, într-o discuție cu HotNews.
Acesta o contrazice pe manageră, care susține că situația s-a rezolvat, explicând că, după venirea banilor, e nevoie de organizarea de licitații pentru achiziția unora dintre aceste medicamente, licitații care vor dura.
Cezar Irimia spune că, în ultimele săptămâni, este sunat zilnic de oameni care se plâng că sunt trimiși acasă fără tratament de la Institutul Oncologic din București.
Unul dintre cele 14 medicamente lipsește de câteva luni, iar celelalte de la început de septembrie. Medicamentul Alimta (substanța activă Pemetrexed) se adresează pacienților care suferă de cancer pulmonar și a fost retras de producător de pe piața din România la începutul anului, potrivit lui Cezar Irimia. Autoritățile nu au găsit nici acum o soluție pentru înlocuirea lui, mai spune acesta.
„E o nepăsare totală la nivelul conducerii sistemului de sănătate din România. Ceva e putred acolo. Pacienții sună la noi, dar nu mai vor să apară nici în presă să vorbească. Spun că la ce bun, oricum nu se rezolvă problema lor”, acuză președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Pacienți care riscă să moară „înainte de vreme”
Despre medicamentele care lipsesc de la Institutul Oncologic, Cezar Irimia spune că sunt „tratamente banale, nu foarte scumpe, dar esențiale în tratarea cancerului”.
Institutul Oncologic a mai avut și anul trecut probleme cu asigurarea medicamentelor pentru bolnavii de cancer. Atunci, pacienții spitalului au rămas fără tratament timp de 2-3 luni. Situația a fost confirmată chiar de manageră: „Nu e nici prima oară când s-a întâmplat, acum 2-3 săptămâni când a fost situația. Noi facem tot posibilul ca lucrurile acestea să nu se întâmple. Nu își dorește nimeni ca pacienții să aibă nici măcar o oră de întârziere” a spus ea.
„Vorbim despre cel mai mare spital de oncologie din România. Ne-am săturat să asistăm la migrarea pacienților către Institutul Oncologic din Cluj, care este mult mai bine organizat”, spune Cezar Irimia.
„Cancerul nu se tratează cu empatie”
Cum afectează concret lipsa medicamentelor starea de sănătate a acestor pacienți? „Vorbim despre escaladarea schemei de tratament – pacientul nu va mai răspunde tratamentul pe care l-a avut”, arată Cezar Irimia, el însuși pacient cu două afecțiuni oncologice.
„Apoi, se anulează orice beneficiu. Fără tratament, boala canceroasă poate avea evoluție fulminantă. Acești pacienți riscă să moară înainte de vreme”, afirmă președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer arată cu degetul în special către Biroul de achiziții publice al spitalului. „Managerii s-au tot schimbat acolo, problemele de la Biroul de achiziții au rămas. Nu putem acuza de rea credință actualul manager, care este un medic empatic. Însă cancerul nu se tratează cu empatie”, adaugă Cezar Irimia.