Sari direct la conținut

Ministerul Educației va adopta „în scurt timp” regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități, după ce Snoop a dezvăluit cazul Bulai

Ministerul Educației va adopta „în scurt timp” regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități, după ce Snoop a dezvăluit cazul Bulai
Ligia Deca. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus miercuri, întrebată de HotNews.ro, că instituția pe care o conduce va adopta „în scurt timp” un regulament de funcționare a comisiilor de etică din universități, în care vor fi menționați clar pașii prin care se pot face sesizări. Modificarea este una dintre măsurile propuse de Ministerul Educației după ce Snoop.ro a scris despre cazul profesorului de la SNSPA Alfred Bulai, care, tot miercuri, a fost reținut de procurori

Ligia Deca a spus că a avut „diferite întâlniri” pe parcursul lunii august în care a discutat inclusiv cu reprezentanții altor ministere despre pașii necesari pentru modificarea legislației. 

„Proiectul de lege care prin modificarea Ordonanței 27/2000 permite primirea și procesarea de sesizări anonime. După adoptarea acestui proiect de lege se poate trece la adoptarea în guvern a Hotărârii de modificare a HG 970 care vizează extinderea aplicabilității metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă și către relațiile între elevi/studenți și cadre didactice”, a declarat Deca. 

Ministrul Educației a spus că, pentru a modifica legislația secundară, este nevoie ca sesizările anonime să poată fi înregistrate. 

„Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități, unde de exemplu detaliem cum se poate face autosesizarea comisiilor de etică din universități, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare comisie de etică a unei universități să poată lua măsuri în consecință”,  a spus Ligia Deca. 

După ședința de Guvern din 14 august, condițiile de sesizare anonimă a cazurilor de hărțuire sexuală în școli și universități au rămas în analiză.

Un proiect de hotărâre de guvern, analizat atunci în primă lectură, a vizat aplicabilitatea măsurilor în materie de prevenire și combatere a hărțuirii și în sistemul național de educație, astfel încât să fie descurajat fenomenul hărțuirii sexuale.

Un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării stabilește că petițiile anonime despre abuzuri în instituțiile publice, inclusiv din sistemul de educație, nu vor mai fi clasate, ci analizate și trimise de îndată la poliție și parchet.

Petițiile anonime privind cazurile de hărțuire sexuală ori morală nu se vor mai clasa, ci vor fi analizate de o persoană responsabilă sau de o Comisie de primire și soluționare a acestor cazuri, care vor trebui să sesizeze de îndată organele de urmărire penală dacă se constată fapte de natură penală. 

INTERVIURILE HotNews.ro