Ar trebui sau nu bebelușii să stea la plajă? "Pielea copilului este foarte subțire, ca o foiță de țigară"
Este sezonul vacanțelor, iar mulți dintre cei care au bebeluși merg cu ei la mare în această perioadă. Marea și soarele le fac bine copiilor, însă echilibrul este foarte fragil și e nevoie de respectarea câtorva reguli simple pentru a nu ajunge ca vacanța la mare să le facă mai mult rău decât bine. Ce este de făcut cu nou-născuții la mare pentru ca vacanța să fie benefică pentru ei și să nu le facă probleme? Avem câteva sfaturi de la dr. Anca Doina Pleșca, medic primar pediatru și președintele Societății Române de Pediatrie.
Dr. Doina Pleșca: „Am fost destul de șocată văzând nou-născuți aduși la plajă, dezbrăcați, fără pălărie, la orele 14:00 – 16:00”
„Recunosc că am fost destul de șocată văzând nou-născuți aduși pe litoral. Aici sunt, într-adevăr, fel de fel de teorii referitoare la modul în care ar trebui să ne creștem copiii. În primul rând, ei vin pe o lume pe care nu o cunosc și sunt neadaptați schimbărilor bruște”, mărturisește dr. Anca Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie.
Medicul spune că „am văzut copii foarte mici la plajă, fără pălărie, dezbrăcați, la ora 14:00 sau la ora 16:00, fără niciun fel de conștientizare a faptului că pielea copilului este ca o foiță de țigară, foarte subțire”.
„În cazul în care copilul „încasează”, până la vârsta de 18 ani, toată cantitatea de raze pe care el ar trebui să o primească de-a lungul vieții, avem o problemă”, este avertismentul medicului.
Ce riscă bebelușii care stau prea mult la soare puternic
Ce le face bine și ce le face rău copiilor foarte mici la mare? „Le face foarte bine cura heliomarină, pe malul mării, dar le face rău să-i ținem în soare, să nu-i protejăm la orele de vârf, să nu aibă niște haine acoperitoare, generoase, deschise la culoare. Asta dacă ținem musai să îi ducem afară.”
Dr. Anca Doina Pleșca, medic pediatru și președintele Societății Române de Pediatrie/ Foto: Agerpres
În cazul în care expunem prea mult copiii la soare, „surprizele nu vor înceta să apară. Pot să facă edem cerebral, pot să facă hipertermie, pot să aibă tulburări de comportament, pot să verse și așa mai departe. Așadar, expunerea la soare puternic le poate iniția o patologie pe care nu ne-o dorim. Și, nu în ultimul rând, arsurile cutanate, care și ele reprezintă un prim pas către degenerările maligne”, explică dr. Anca Doina Pleșca.
Cea mai bună variantă: bebelușii ar trebui plimbați pe malul mării dimineața și seara
Care este însă cea mai bună variantă pentru ca bebelușii să fie în siguranță la mare? „Dacă mă întrebați, ca pediatru, aș recomanda ca cea mai bună variantă ei să fie plimbați pe malul mării dimineața și seara.”
În ceea ce privește vitamina D, „un lucru foarte important de precizat, vizavi de importanța vitaminei D nu doar în dezvoltare armonioasă, osteoscheletală, dar a multor altor efecte pozitive pe care această vitamină le are: un copil are nevoie de mai mult de 10-15 minute de expunere pentru a-i oferi o cantitate de 1 000-2.000 de unități de vitamină D, care este suficientă. Iar dacă dorim să îi expunem, trebuie să îl pregătim nu doar cu cremele de protecție, dar nu dus direct la mare direct expus la soare. ”
În ceea ce privește aerosolii, „aceștia se obțin plimbând copilul pe malul mării. Și atunci când mergem în salină, efectul este același. Sarea, clorura de sodiu, pe care noi o folosim de multe ori în igienizarea căilor respiratorii, reprezintă de fapt o hidratare, o igienizare a căilor respiratorii, de care noi avem nevoie”, explică dr. Anca Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie.
Bebeluș la plajă / Foto: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
„Asumă-ți să fii sănătos!” – campanie de screening gratuit pe litoral
Dr. Anca Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie, a fost unul dintre medicii implicați în campania de screening „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București pentru al treilea an consecutiv în stațiunile de pe litoral.
Campania de screening gratuit „Asumă-ţi să fii sănătos!”, în cadrul căreia toți cei care au dorit au beneficiat de consultații medicale gratuite, a avut loc în perioada 14-19 august, în puncte special amenajate pe plajă (corturi generoase puse la dispoziție de către Ministerul Apărării Naționale) în stațiunile: Costinești, Neptun, Olimp, Saturn și Mangalia .
Numărul celor care au trecut pragul campaniei de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!”- Litoral 2023 a fost unul record, spun organizatorii – 4.757 de consultații, cu aproximativ 400 mai multe față de numărul înregistrat în ediția de anul trecut a campaniei.
În total, au fost acordate 4.757 de consultații medicale, în regim gratuit – atât pentru copii, cât și pentru adulți – în domeniile dermatologiei, endocrinologiei și pediatrie, însumând peste 330 de ore de consultații realizate de 36 de medici rezidenți și specialiști dermatologi, endocrinologi și pediatri angrenați în amplul program de voluntariat anual, derulat pe litoralul românesc de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Numărul total al consultațiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!”-Litoral 2023 a fost de 4.757, dintre care 1.390 de consultații de dermatologie pentru screening melanom; 695 consultații pediatrice, iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 1.626 de consultații pentru screening sindrom metabolic și 1.046 de consultații pentru screening osteoporoză.
Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila / Foto: Agerpres
În cadrul programului a fost oferit gratuit screening pentru melanom, screening pentru sindrom metabolic, screening pentru osteoporoză, precum și evaluare stare de nutriție a copiilor în corelație cu anumite variabile socio-economice și familiale.
Mai mult, pe parcursul celor 6 zile ale campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!” – Litoral 2023, medicii au depistat o serie de suspiciuni de boli dermatologice grave, pacienți cu risc crescut și foarte crescut de fractură osteoporotică sau cu diverse afecțiuni tiroidiene, precum și pacienți, atât adulți , cât și copii, cu un grad ridicat de obezitate.
Astfel, din punct de vedere dermatologic au fost depistate 39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinom spino-celular, 27 suspiciuni /carcinom bazo-celular și 2 suspiciuni /melanom).
Dintre cei 695 de copii evaluați (52% fete și 48% băieți) 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, 4% sunt supraponderali, iar 8% subponderali.
În aria endocrinologiei, un sfert dintre pacienții consultați aveau hipertensiune diagnosticată în tratament, însă un procent de 13,12 % au prezentat valori ale tensiunii arteriale sugestive pentru hipertensiune arterială nediagnosticată până în prezent. Diabet Zaharat tip 2 cunoscut au prezentat 6,06 %, însă valori glicemice care impun screening pentru diagnosticarea unui Diabet Zaharat necunoscut a fost observat la 0,55%.
Raportat tot la specialitatea endocrinologie, din punct de vedere al greutății corporale, s-au observat următoarele aspecte: 32,01% sunt suproponderali, 27,06% au prezentat obezitate grad I și 9,84%, obezitate grad II si III, respectiv grade înalte de obezitate; ceea ce conduce la concluzia că aproape 70% dintre cei consultați au greutate corporală peste cea normală.
Alte cifre înregistrate de către medicii endocrinologi și raportate la pacienții consultați în cadrul campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!” -Litoral 2023 ne arată că 8,54% sunt cu dislipidemie cunoscută, 4,45% au risc crescut și foarte crescut de fractură osteoporotică și 3,65% au prezentat diverse afecțiuni tiroidiene.
Foto: Dreamstime.com.