Sari direct la conținut

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, a demisionat după un scandal de abuzuri sexuale care a îngrozit Marea Britanie

HotNews.ro
Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, a demisionat după un scandal de abuzuri sexuale care a îngrozit Marea Britanie
Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby la slujba de Duminica Învierii din 2024, FOTO: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, liderul Bisericii Anglicane, a anunțat marți că demisionează din funcție „îndurerat” de acuzațiile potrivit cărora a ignorat abuzurile în serie comise cu decenii în urmă la tabere de vară creștine, relatează Reuters.

Welby, liderul spiritual al 85 de milioane de credincioși anglicani, a devenit ținta criticilor publice de săptămâna trecută, când un raport a concluzionat că nu a luat suficiente măsuri pentru a opri probabil cel mai prolific abuzator din istoria bisericii sale.

„Ultimele câteva zile mi-au reînnoit sentimentul de rușine profund și îndelungat în ceea ce privește eșecurile istorice în materie de siguranță ale Bisericii Anglicane”, a declarat Welby într-un comunicat remis presei.

„Sper ca această decizie să transmită clar cât de serios înțelege Biserica Anglicană nevoia de schimbări și angajamentul nostru profund de a crea o biserică mai sigură. Mă retrag îndurerat față de toate victimele și supraviețuitorii abuzurilor”, a adăugat el.

Welby a demisionat la cinci zile după ce raportul independent Makin l-a criticat în mod special pentru modul în care a gestionat acuzațiile de abuz care datează din anii 1970.

Detalii șocante în raportul privind abuzurile din tabere de vară ale Bisericii Anglicane

Raportul a arătat cum John Smyth, un avocat britanic, a supus mai mult de 100 de băieți și tineri la abuzuri fizice și sexuale „brutale și îngrozitoare” pe parcursul a 40 de ani.

Smyth a bătut unele dintre victime cu până la 800 de lovituri de baston și le-a furnizat scutece pentru a absorbi sângerarea, potrivit raportulului. Apoi se așeza peste unele dintre victime, uneori sărutându-le pe gât sau pe spate.

Smyth era președintele Trustului Iwerne, care finanța taberele creștine din Dorset, Anglia, iar Welby a lucrat acolo ca supraveghetor de dormitor înainte de a fi hirotonit.

Conform raportului, Smyth s-a mutat în Africa în 1984 și a continuat să abuzeze până aproape de moartea sa în 2018. Biserica Angliei știa, la cel mai înalt nivel, despre acuzațiile de abuz sexual din tabere încă din 2013, iar Welby a aflat, cel mai târziu, despre aceste acuzații în același an, la câteva luni după ce a devenit arhiepiscop, conform raportului.

Acesta subliniază că dacă acuzațiile ar fi fost raportate poliției în 2013, ar fi putut avea loc o anchetă completă și Smyth ar fi putut fi pus sub acuzare înainte de a muri.

Raportul Makin a fost comandat în 2019.

Arhiepiscopul de Canterbury neagă că știa de abuzuri înainte să preia funcția

Welby și-a cerut scuze marți pentru „eșecuri și omisiuni”, dar a declarat că nu avea „nicio idee sau suspiciune” despre acuzații înainte de 2013.

Raportul a concluzionat că acest lucru este puțin probabil, acuzându-l că nu și-a îndeplinit „responsabilitatea personală și morală” de a asigura o anchetă adecvată.

Procedurile Bisericii pentru numirea unui nou arhiepiscop de Canterbury necesită un corp de clerici și un președinte, numit de prim-ministrul britanic, pentru a propune două nume. Graham Usher, episcopul de Norwich, și Guli Francis-Dehqani, episcopul de Chelmsford, sunt amândoi considerați posibili succesori ai lui Welby pentru a deveni al 106-lea arhiepiscop de Canterbury.

Usher este un susținător al drepturilor persoanelor gay și a vorbit deschis despre necesitatea combaterii schimbărilor climatice. Francis-Dehqani s-a născut în Iran și a vorbit despre cum fratele ei a fost ucis după Revoluția Iraniană. Ea ar fi prima femeie care ar ocupa acest post.

Principalele provocări ale succesorului lui Welby vor include menținerea unității în cadrul comunității anglicane mondiale, din ce în ce mai divizată, și încercarea de a inversa scăderea participării la slujbe, care a scăzut cu 20% în Marea Britanie din 2019.

Mandatul lui Welby a acoperit un deceniu de mari frământări, în care a fost nevoit să gestioneze conflicte legate de drepturile homosexualilor și de femeile clerici, între diocezele liberale, în special din America de Nord și Marea Britanie, și cele conservatoare, aflate preponderent în Africa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro