Sari direct la conținut

Armata israeliană recunoaște, pentru prima dată, o „posibilitate ridicată” să o fi ucis pe jurnalista Shireen Abu Akleh

HotNews.ro
Protest al jurnaliștilor palestinieni după uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh de la postul Al Jazeera, în timpul unei operaţiuni a armatei israeliene în Cisiordania, Foto: Ashraf Amra / apaimages / Sipa Press / Profimedia
Protest al jurnaliștilor palestinieni după uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh de la postul Al Jazeera, în timpul unei operaţiuni a armatei israeliene în Cisiordania, Foto: Ashraf Amra / apaimages / Sipa Press / Profimedia

Armata israeliană a recunoscut pentru prima dată luni că există „o posibilitate ridicată” ca jurnalista televiziunii panarabe Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, să fi fost ucisă în luna mai de unul dintre soldații săi, relatează AFP.

Star al Al Jazeera, jurnalista americano-palestiniană a fost împușcată mortal pe 11 mai în timp ce transmitea o operațiune militară israeliană în tabăra palestiniană Jenin, un bastion al facțiunilor armate palestiniene din nordul Cisiordaniei ocupate, unde o unitate specială încerca să prindă „suspecți”, ceea ce a dus la ciocniri armate.

După moartea lui Shireen Abu Akleh, echipată cu o vestă antiglonț pe care scria „presă” și cu o cască de protecție, Autoritatea Palestiniană și televiziunea Al Jazeera au acuzat imediat armata israeliană de uciderea jurnalistei. Israelul în schimb a respins în mod constant această acuzație, în pofida investigațiilor jurnalistice și a unui raport ONU ce a concluzionat că a fost un tir de focuri israelian, excluzând totuși ca acesta să fi fost deliberat.

Dar luni, armata israeliană a publicat „concluziile finale” ale anchetei sale și a recunoscut că unul dintre soldații săi a tras într-adevăr în direcția jurnalistei, greșindu-i identitatea. „Există o posibilitate ridicată ca doamna Abu Akleh să fi fost lovită accidental de un foc al armatei israeliene, care viza suspecți identificați ca fiind oameni înarmați palestinieni”.

Armata israeliană a precizat că a studiat „cronologic” succesiunea evenimentelor, a analizat locurile, imaginile video şi sunetele înregistrate la faţa locului, a efectuat o „simulare a scenei” şi că „experţi israelieni” au efectuat o analiză balistică a glonţului, pe 2 iulie, în prezenţa reprezentanţilor „Comitetului SUA de coordonare a securităţii pentru Israel şi Autoritatea Palestiniană”.

Din cauza „stării proaste a glonţului”, identificarea originii acestuia a fost „dificilă”, subliniază armata în raportul său, afirmând că nu are o certitudine „fără echivoc” asupra originii împuşcăturii care a provocat moartea jurnalistei.

Pe acest subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro