Sari direct la conținut

Armata ucraineană continuă să înainteze în estul țării dar înregistrează pierderi uriașe în sud

HotNews.ro
Soldati ucraineni, Foto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia
Soldati ucraineni, Foto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Trupele ucrainene au continuat să înainteze în regiunea nord-estică Harkov, pe malul drept al râului Oskil, înregistrând unele succese şi în provincia Doneţk, relatează marţi agenţia DPA, citată de Agerpres.

Oraşul Piskî-Radkivski, care înaintea invaziei ruse avea circa 2.000 de locuitori, este din nou sub control ucrainean, au transmis în noaptea de luni spre marţi autorităţile de la Kiev pe Telegram, într-un mesaj însoţit de fotografii cu tehnică militară rusă distrusă.

Mai devreme, Statul Major ucrainean a raportat bombardamente ruseşti asupra localităţii Kupiansk-Vuslovii, la circa 40 de kilometri către nord, confirmând astfel indirect relatări conform cărora şi aceasta ar fi fost recucerită.

La Kupiansk-Vuslovii se află un important nod feroviar pe malul drept al râului Oskil. În urma contraofensivei ucrainene lansate la începutul lunii septembrie în provincia Harkov trupele ruse s-au retras în spatele liniei formate din cursurile de apă Oskil şi Siverski Doneţ.

Însă ele nu par să fi reuşit să ţină nici această linie, întrucât trupele ucrainene susţin că au înregistrat succese şi în provincia Doneţk, situată la sud de Harkov, şi că au ajuns, tot către sud, la câţiva kilometri de provincia Lugansk, ocupată aproape integral de trupele ruse.

Lansarea iniţială a unei contraofensive ucrainene în sud a determinat trupele ruse să mute în grabă trupe şi echipamente din Harkov către provinciile sudice Herson şi Zaporojie, ceea ce a permis ulterior succesul contraofensivei ucrainene în provincia nord-estică.

Probleme pentru forțele ucrainene ce atacă în sudul țării

Însă acţiunile militare ucrainene din sud sunt cu totul altă poveste faţă de cele din nord, scrie The New York Times într-un reportaj realizat în Ucraina.

Discuţiile cu zeci de comandanţi, soldaţi, medici, responsabili locali şi cetăţeni obişnuiţi ilustrează o campanie militară mult mai dificilă şi costisitoare în vieţi omeneşti. Guvernul ucrainean nu dezvăluie date despre propriile pierderi, dar soldaţii şi comandanţii ucraineni intervievaţi spun că suferă pierderi „mari” şi „masive” pe câmpul de luptă.

Într-un asalt recent, „am pierdut 50 de oameni în două ore”, spune un soldat ucrainean care a cerut să i se păstreze anonimatul. Într-un alt loc, continuă acelaşi soldat, sute de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi în timp ce încercau să elibereze un singur sat, care încă este în mâinile ruşilor.

Reportajul realizat de jurnaliștii de la NYT amintește de un altul făcut pe teren de cei de la The Washington Post mai devreme în cursul lunii septembrie, și soldații ucraineni intervievați la momentul respectiv vorbind despre pierderi foarte mari în timpul luptelor din Herson.

În toată zona ocupată din sud, trupele ruse şi-au construit poziţii defensive greu de trecut, precum tranşee în zig-zag de-a lungul canalelor de irigaţii, buncăre fortificate şi inclusiv tranşee pentru tancuri săpate cu buldozere şi acoperite cu plăci de beton, de unde ruşii pot trage cu artileria din poziţii dificil de lovit pentru trupele ucrainene.

Dacă în nord-est armata rusă şi-a neglijat poziţiile, în sud este hotărâtă să menţină aceste teritorii cucerite în apropierea peninsulei Crimeea.

Cu toate acestea, armata ucraineană reuşeşte să câştige teren şi în contraofensiva din sud, dar într-un ritm lent, şi se află sub presiunea timpului pentru că sezonul ploios din octombrie riscă să facă dificilă înaintarea pe terenurile mlăştinoase.

Urmărește ultimele evoluții din a 216-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro