Armele cu care luptam impotriva gripei
Campania de informare privind vaccinarea impotriva gripei este in plina desfasurare. Anul acesta, imunizarea se face cu un produs ce contine un virus nou, Fujian, semnalat inca din sezonul trecut, iar autoritatile pun la dispozitia populatiei 1,2 milioane de doze gratuite de vaccin.
Specialistii infectionisti spun ca, desi in aceasta iarna nu se preconizeaza un virf epidemic, vaccinarea ar trebui facuta. Medicii homeopati vin si ei cu alternativele lor: remediile si vaccinurile homeopate antigripale.
Vaccinarea gratuita impotriva gripei va incepe vineri, 15 octombrie, informeaza Ministerul Sanatatii. Autoritatile au cumparat anul acesta, prin licitatie, 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal, care au inceput sa fie repartizate la Directiile de sanatate publica.
Potrivit specialistilor de la Institutul Cantacuzino, vaccinul din acest an difera de cel de anul trecut pentru ca, pe linga cele doua virusuri “vechi” (A/Noua Caledonie – H1N1 si B/Shanghai), include tulpina unui virus nou, A/Fujian (H3N2).
“Este vorba despre virusul care a aparut inca din sezonul trecut si care a fost prins de specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii in formula vaccinului din acest an”, ne-a explicat dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa.
Infectionistii spun ca momentul instalarii epidemiei nu poate fi anticipat niciodata, dar ca de obicei apare in lunile decembrie-ianuarie. Anul trecut a fost o exceptie si a debutat mai devreme, in luna septembrie. “Este bine sa se vaccineze in primul rind persoanele din grupele de risc. Vaccinul imunizeaza si protejeaza in proportie de 85 la suta”, sustine dr. Alexandrescu.
Specialistii Ministerului Sanatatii considera ca vaccinarea este cea mai eficienta masura de prevenire a imbolnavirii prin gripa si a complicatiilor acesteia, in special la batrini si copii.
Cine trebuie neaparat sa se vaccineze
Ministerul recomanda ca vaccinul gratuit sa fie facut cu prioritate de urmatoarele categorii de persoane:
batrinii cu virsta de peste 65 de ani;
adultii si copiii internati in spitale si aziluri, centre de plasament;
bolnavii cronic;
adultii si copiii cu boli pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv cei cu astm;
persoanele care in ultimul an au necesitat dispensarizare medicala in urma unor boli cronice, a diabetului zaharat sau a unor disfunctii renale;
copiii care au fost supusi unui tratament indelungat cu aspirina;
persoanele infectate cu HIV;
personalul medical din toate unitatile sanitare, din institutiile de ocrotire si din centrele sociale.
Cum ne vaccinam gratuit
Medicul de familie este cel care recomanda si face vaccinarea gratuita. Daca va aflati intr-una dintre categoriile enumerate mai sus, puteti cere medicului de familie sa va vaccineze. Medicii vor primi dozele de vaccin de la Directiile de sanatate publica, in functie de numarul pacientilor cu risc pe care i-au declarat.
Ce gasim in farmacie si la ce pret
In prezent, in farmacii se gasesc vaccinuri injectabile de productie externa:
Vacsigrip
(210.000-270.000 de lei),
Fluarix
(180.000-197.000 de lei),
Influvac
(225.000-240.000 de lei).
Deocamdata, vaccinul romanesc antigripal se gaseste doar la farmacia Institutului Cantacuzino din Bucuresti (locul de productie) si costa 163.000 de lei.
Homeopatii recomanda vaccinul homeopat (granule, 100.000 de lei),
Oscilococcinum
(196.000 de lei, 6 doze),
Anas Barbarie
(14.000 de lei o doza),
Imunostim
(160.000 de lei, 30 de comprimate)
Imunospectrum
(210.000 de lei, 30 de comprimate).
Sfatul homeopatilor: nu exagerati cu vaccinurile!
Acestia recomanda remediile naturale si terapia cu vitamine
Medicii homeopati considera ca vaccinarea anuala a copiilor este exagerata. Ei sustin ca exista metode alternative de protectie impotriva gripei, care nu solicita organismul la fel ca vaccinul antigripal clasic. Conform acestora, in prima luna de dupa vaccinare, organismul este vulnerabil fata de alte boli pentru ca “este ocupat” cu fabricarea anticorpilor.
In plus, medicii homeopati considera ca tulpina virusului care ataca in sezonul respectiv nu este “prinsa” intotdeauna in vaccin, cum s-a intimplat anul trecut, iar vaccinurile injectabile dau o slaba imunitate a mucoaselor (nas, gura), in acest caz fiind preferabil un vaccin oral.
“Nu sintem impotriva vaccinarii injectabile, dar daca aceasta este facuta in fiecare an, sistemul imunitar este solicitat cumva artificial, nu natural. Este exagerata vaccinarea copiilor an de an, ei ar trebui sa se imunizeze cit mai mult pe cale naturala”, crede dr. Mariana Galesanu, medic primar virusolog.
Dr. Ioan Teleianu, presedintele Societatii Romane de Homeopatie, sustine ca in colectivitatile de copii, la 3 luni dupa vaccinare, apar infectiile acute respiratorii. “Daca as avea un copil, l-as lasa nevaccinat daca as fi sigur ca poate lupta singur”, spune dr. Teleianu.
Acesta enumera si metodele alternative care pot inlocui vaccinul clasic: vaccinul homeopat, remediile naturale si terapia cu vitamine.