Asigurarile de accidente au pierdut 33% in primul semestru
„Rezultatele obtinute la nivel national in primele sase luni din 2007, comparativ cu primul semestru al anului trecut, au indicat o evolutie pozitiva a valorii primelor brute subscrise,
cu o crestere de 29,41% pentru asigurarile generale si cu 25,37% pentru asigurarile de viata”, a declarat ieri presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.
Volumul primelor brute subscrise la nivelul intregii piete s-a apropiat de 1,1 miliarde euro, din care asigurarile generale se mentin pe o pozitie dominanta, cu peste 81% din volumul total.
Cele aproape opt milioane de contracte de asigurari generale, incheiate in primele sase luni, au generat un volum de prime brute subscrise de peste 900 milioane de euro.
In ceea ce priveste despagubirile achitate de asiguratori, nivelul acesta a crescut, comparativ cu primul semestru din 2006, cu 36%, ¬pana la aproape jumatate de miliard de euro.
„Din totalul despagubirilor platite, cea mai mare pondere o detin asigurarile generale. Structura pe clase de asigurari scoate in evidenta faptul ca cele mai mari daune au fost achitate pentru asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, care detin 53% din total”, a aratat Toncescu.
In 2006, dauna medie si frecventa de aparitie a daunei pe segmentul asigurarilor auto a crescut ingrijorator de mult.
De exemplu, la asigurarile casco, frecventa de aparitie a ajuns undeva in jur de 64%, iar dauna medie era de aproximativ 850 de euro. Aceeasi tendinta a fost inregistrata si anul acesta.
Conform statisticilor, primele brute subscrise anual pe cap de locuitor, in Romania, sunt de aproximativ 57 de euro, ceea ce reprezinta jumatate din valoarea inregis¬trata in tarile Europei Centrale si de Est si de 35 de ori mai putin decat in cele ale Europei Occidentale.
In 2005, densitatea medie a asigurarilor in statele Europei Centrale si de Est a fost de 110 euro pe cap de locuitor, in timp ce, in tarile occidentale, densitatea medie se situa la aproape 2.000 de euro pe cap de locuitor.
Un articol de Dana Dobre