Sari direct la conținut

Aspartamul, cel mai cunoscut îndulcitor artificial, declarat de OMS ca „posibil cancerigen”

HotNews.ro
Băuturi răcoritoare, diferite branduri, Foto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia
Băuturi răcoritoare, diferite branduri, Foto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia

Aspartamul, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali din lume, urmează să fie declarat drept posibil cancerigen de către Organizația Mondială a Sănătății, scrie agenția Reuters, citând două surse apropiate de dosar.

Aspartamul, care este folosit într-o serie vastă de produse, de la Coca-Cola fără zahăr la gumele de mestecat, va fi catalogat în premieră în luna iulie drept „posibil cancerigen pentru oameni” de către Agenția Internațională pentru Cercetări asupra Cancerului (IARC), divizia de cercetare a OMS cu privire la această boală, potrivit surselor Reuters.

Decizia IARC, care ar fi fost luată în cursul lunii iunie după o întâlnire a unui grup de experți externi, este menită să evalueze dacă o substanță este un potențial pericol sau nu, pe baza dovezilor publicate în revistele științifice.

Ea nu vizează și cantitatea care poate fi consumată în siguranță de o persoană. Recomandările în acest sens sunt redactate de o comisie separată a OMS ce analizează aditivii alimentari, JECFA, precum și autoritățile de reglementare naționale.

Decizii asemănătoare ale IARC din trecut vizavi de diferse substanțe au ridicat semne de întrebare în rândul consumatorilor cu privire la folosirea lor, au dus la procese și presat producătorii să creeze rețete în care să folosească compuși alternativi.

Când ar urma să fie anunțată decizia OMS privind aspartamul

JECFA, comisia OMS privind aditivii alimentari, evaluează la rândul său posibilele pericole reprezentate de aspartan, următoarea sa întrunire urmând să aibă loc la sfârșitul acestei luni.

Sursele Reuters afirmă că ambele comisii își vor face publice constatările în aceeași zi, pe 14 iulie.

JECFA afirmă încă din 1981 că aspartanul este sigur pentru consumul uman, în anumite doze zilnice.

De exemplu, un adult care cântărește 60 de kilograme ar trebui să bea zilnic între 12 și 36 de doze de suc dietetic (în funcție de cantitatea de aspartam pe care o conțin) pentru a fi în pericol.

Acest punct de vedere a fost pe larg acceptat de autoritățile de reglementare națională, inclusiv cele din Statele Unite și Europa.

Un purtător de cuvânt al IARC a declarat că rapoartele redactate acum de cele două organizații ale OMS sunt confidențiale până în luna iulie, adăugând însă că ele sunt „complementare” și „primul pas înspre înțelegerea carcinogenității”.

Reacție vehementă a producătorilor din industria alimentară

Deciziile IARC pot avea un impact uriaș.

În 2015 comisia a ajuns la concluzia că glifosatul este „probabil carcinogen”. Ani mai târziu, chiar și în condițiile în care alte organisme precum Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară, contestau acest lucru, companiile încă resimțeau repercusiunile deciziei.

Compania germană Bayer a pierdut în SUA și al treilea apel împotriva unui verdit care a acordat daune consumatorilor care au acuzat că au făcut cancer din cauza erbicidelor cu glifosat comercializate de aceasta.

Însă unele decizii IARC din trecut au fost criticate pe motiv că ar fi alarmat inutil consumatorii cu privire la evitarea unor substanțe sau situații.

De exemplu, comisia a inclus anterior munca pe timp de noapte și consumarea cărnii roșii în categoria „probabil cauzatoare de cancer”, iar folosirea telefoanelor mobile în cea a posibilelor carcinogene, cum ar urma să clasifice acum aspartamul.

„IARC nu este un organism de reglementare în siguranța alimentară iar recenzia lor a aspartamului nu este întemeiată științific, fiind puternic bazată pe cercetări pe larg discreditate”, a acuzat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Producătorilor de Îndulcitori.

Alte surse din industrie au formulat deja puncte de vedere asemănătoare, exprimându-și totodată „gravele îngrijorări” legate de scurgerea acestor informații din interiorul OMS.

Decizia agenția pentru cercetarea cancerului a OMS se bazează pe un număr uriaș de studii

Aspartamul a fost pe larg studiat timp de decenii. Un studiu observațional realizat în Franța anul trecut cu 100.000 de participanți a arătat că persoanele care consumă cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer.

Un alt studiu efectuat de Institutul Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000 a concluzionat că există o corelație între aspartam și dezvoltarea de cancere la șoarecii și șobolanii de laborator folosiți pentru cercetare.

Însă primul studiu nu a putut demonstra că substanța a cauzat riscul mai ridicat de cancer iar metodologia celui realizat de francezi anul trecut a fost pusă sub semnul îndoielii.

Folosirea aspartamului ca ingredient este apărată de decenii de marii producători de alimente și băuturi.

Însă potrivit surselor Reuters, decizia pe care IARC urmează să o publice luna viitoare se bazează pe o meta-analiză de 1.300 de studii, un eșantion uriaș.

Luna trecută OMS a avertizat că produsele cu eticheta „zero zahăr” sau „zero calorii” nu sunt o soluție pentru cei care vor să slăbească deoarece utilizarea îndulcitorilor nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii.

Această decizie a fost la rândul ei puternic contestată de producători.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro