Așteptări optimiste privind culturile de toamnă
Valorile termice ale solului sunt, în general, favorabile creșterii și dezvoltării culturilor de toamnă însămânțate până în prezent. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) apreciază, pe baza prognozei agrometeorologice pentru perioada 22 – 28 octombrie 2019, o evoluţie normală în aproape toată ţara pentru culturile de toamnă – rapiţă, orz şi grâu, scrie fermierinromania.ro.
Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, izolat în estul și sud-estul Dobrogei, în nordul și nord-vestul Munteniei, în centrul Transilvaniei, aprovizionarea cu apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime. Excepție fac zonele depresionare centrale şi nordice şi terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde ritmurile de creştere şi de dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent, consideră ANM.
Lucian Buzdugan, directorul general al Agricost Brăila, apreciază că perspectivele pentru culturile de toamnă din anul agricol 2019-2020 sunt bune. „Având în vedere starea bună de vegetație și gradul de 100% răsărire a culturilor de toamnă, estimăm producții foarte bune pentru anul 2020”, a declarat Lucian Buzdugan. Aproape 80% din suprafața de 23.000 de hectare destinată însămânțării cu grâu și orz fusese semănată la Agricost Brăila, până săptămâna trecută. La acestea se adaugă cele 3.300 de hectare semănate în luna august cu lucernă. În paralel cu lucrările de însămânțare, în fermele Agricost se desfășoară și activități de pregătire a solului prin încorporarea resturilor vegetale și scarificarea pe suprafețele corespunzătoare fiecărei categorii de culturi, subliniază directorul general al companiei.