Sari direct la conținut

„Astfel de persoane nu au ce căuta în sistemul de sănătate!” Asociațiile de pacienți cer ridicarea dreptului de liberă practică al medicilor care au trimis o femeie să nască pe trotuar

HotNews.ro
Spital, Foto: Luckydoor | Dreamstime.com
Spital, Foto: Luckydoor | Dreamstime.com

​Asociațiile de pacienți cer demiterea și ridicarea licenței de liberă practică „pentru personalul medical care se comportă atât de iresponsabil, lipsit de empatie și etică”, după cazul de la Urziceni, unde unei tinere de 24 de ani i s-a refuzat acordarea asistenței medicale și a fost lăsată să nască pe trotuar, în fața spitalului: „Considerăm ca astfel de persoane nu au ce căuta în sistemul de sănătate!”, se arată într-un apel semnat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, organizația-umbrelă ce reunește cele mai mari asociații de pacienți din România.

„Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România este revoltată de modul repetat în care pacienții români sunt umiliți în sistemul de sănătate. Este absolut incredibil ca o femeie însărcinată în luna a noua să nu fi fost nici măcar consultată și lăsată să plece fără ca nimeni din personal să nu se fi preocupat de riscurile la care este expusă dacă pleacă”, arată reprezentanții COPAC.

Cazurile de la Urziceni „sunt doar exemplele mediatizate, însă pacienții sunt tratați identic sau mai rău în multe din spitalele din România, sunt ignorați, plimbati din spital în spital iar responsabilitatea nu și-o asumă nimeni. Nepăsarea profesioniștilor din sănătate și a autorităților locale devine o obișnuință, fiecare găsește motive pentru a nu-și asuma nimic. Lipsa personalului și a echipamentelor a devenit o scuză general valabilă iar umanitatea tinde să dispară”, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

„Ani de zile, ne-am ascuns după sintagma “Nu putem inchide un spital pentru ca mor oameni!”. Vedem că oamenii mor sau nasc în stradă și dacă există unitatea medicală și nu există niciun pic de omenie din partea personalului medical”, mai spun reprezentanții COPAC.

Pacienții cer Guvernului României să ia „în al 12-lea ceas măsuri reale de pedepsire a vinovaților și de prevenire a altor asemenea cazuri, prin crearea unui cadru legal care să permit in regim de urgenta demiterea și ridicarea licenței de liberă practică pentru personalul medical care se comportă atât de iresponsabil, lipsit de empatie și etică”.

Tânără de 24 de ani, trimisă să nască pe trotuar la Urziceni

O tânără de 24 de ani a născut luni pe trotuarul din fața Spitalului din Urziceni din județul Ialomița. Imagini cu femeia care a dat naștere unei fetițe sănătoase au apărut pe rețelele de socializare. Un ambulanțier care a sosit la fața locului a povestit că femeia nu a fost primită la camera de gardă, deși travaliul se declanșase cu 15 minute înainte, iar personalul a sunat la 112 pentru a cere o ambulanță care să o transporte la o altă unitate medicală.

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut, luni, într-o conferință de presă organizată la Ministerul Sănătății, demisia de onoare sau demiterea managerului spitalului din Urziceni de către primărie – în subordinea căreia se află unitatea medicală – după cazul femeii care a născut pe trotuar, în fața spitalului, după ce personalul medical din spital a refuzat să îi acorde asistență medicală.

Rafila a mai spus despre acest caz că „este o imagine pe care sper să nu o mai revăd”.

„În 1985 eram student și am văzut o femeie care a născut în curtea spitalului. Nu îmi imaginam că după 38 de ani acest lucru se mai poate întâmpla în România. Principiul responsabilității și al empatiei ar trebui să guverneze tot personalul medical. E un principiu pe care nu îl putem impune, indiferent câte sancțiuni vom da”, a adăugat ministrul Sănătății.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro