Atentie la baletul dintre Dragnea si Dancu!
Cu cateva zile inainte de alegeri, la varful PSD au loc pozitionari interesante, atipice, dar relevante pentru a intelege posibile evolutii post-electorale. Liviu Dragnea a anuntat, miercuri seara, la doua posturi de televiziune, Romania TV si Realitatea, ca Vasile Dancu i-a spus ca nu doreste sa fie premier. Apoi a sustinut ca PSD va respecta legea care-i interzice lui Dragnea sa ocupe o functie in guvern, sugerand astfel ca nici el nu intra in carti. Ambele enunturi sunt neadevarate. Si Dragnea vrea, si Dancu reprezinta o varinta la functia de prim-ministru. Ce vedem astazi este un balet ceva mai complex.
Vasile Dancu a dat semnale inca de prin octombrie ca se incalzeste pe margine. Bloomberg – altfel un site specializat in informatii economice, nu politice – a publicat atunci o stire stranie, anuntandu-l pe vicepremierul Dancu dispus sa-si asume functia de premier dupa alegeri. Nu-l gasim citat in clar in interviu spunand asta, dar nici n-a dezmintit ulterior interpretarea ziaristilor. A lasat-o asa, in ceata, ca un balon de incercare pentru partid si un mesaj de linistire a partenerilor externi. Ceva de genul: daca PSD face majoritate exista cel putin o solutie rezonabila de damage control.
De atunci, numele lui Vasile Dancu a aparut de fiecare data cand se anuntau posibile nume de candidati. El insusi a mentinut starea de ambiguitate, inclusiv printr-o declaratie data in cursul zilei de marti, cand a spus ca nu exclude surprize, referindu-se la o posibila participare la guvernare dupa alegeri. Aceasta iesire a fost motivul pentru care a tinut ulterior sa-l linisteasca pe Dragnea, dar nu e clar cat de sincer a fost cand l-a asigurat ca nu doreste functia de premier. Ma indoiesc ca liderul PSD l-a si crezut. In tot cazul, Dragnea n-a ratat ocazia sa repete peste tot ce i-a spus Dancu.
Discutam ceva mai incolo despre competentele sociologului de la Cluj de a conduce un guvern, despre cat de iubit este in PSD sau ce sanse are sa stapaneasca partidul daca s-ar vedea cumva instalat la Palatul Victoria. Deocamdata va propun sa urmariti jocul strict politic. Se deruleaza sub ochii nostri si avem datoria sa incercam sa-l descifram cat mai bine.
De notat apoi ca, in timp ce Dancu semnaliza discret ca vrea, nici Dragnea n-a stat cu mainile in san. Si-a facut lobby prin Europa, s-a intalnit cu premierul Suediei si cancelarul Austriei, si-a cumparat articole publicitare in presa britanica (scrise de alti politicieni condamnati, dar atat s-a putut), in fine, a cautat sa se vanda ca politician frecventabil.De ce a investit Dragnea atat de mult in imaginea lui afara? Pentru ce atata efort?
In tara a avut grija sa nu enerveze nici publicul, nici sistemul. Miscare desteapta. Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis in cateva randuri ca nu va desemna un condamnat in fruntea viitorului Guvern. Dragnea n-a ripostat dur pentru a nu irita publicul de dreapta, n-a plusat pentru a evita ridicarea valului anti-PSD, nu l-a atacat nici pe Dancu. Din cate am auzit, la un moment dat a lasat sa se inteleaga ca se multumeste cu functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Nici cand a aparut informatia ca exista o lege care interzice unui condamnat penal sa faca parte din guvern nu si-a dat arama pe fata. A bombanit ceva despre Curtea Constitutionala, apoi a zis ca PSD va respecta legea. S-a resemnat oare?
Personal, nu cred. In cazul unui scor foarte bun, de peste 40%, Dragnea va juca tare. Totul sau nimic. Nu exista variante. Ori tine functia de premier pentru el, fortand legea si mana presedintelui Iohannis, ori pierde totul. Pierde sansa de a negocia, ocazia de a se salva, pierde partid. Nu exista guverne conduse din Kisselef. Poate sa propuna la Guvern cea mai mare nulitate politica din PSD, puterea enorma data de functia de premier il va transforma rapid in adevaratul jupan din partid. Ce sa mai vorbim despre un politician cu experienta, avand in spate si sprijinul unei parti importante din sistem? Daca l-ar accepta pe Dancu, oricat de bune ar fi fost in trecut relatiile dintre cei doi, Dragnea stie ca va completa rapid galeria gloriilor apuse din partid, langa Nastase, Iliescu si Ponta.
Daca insa partidul va lua sub 40% iar PNL si USR se apropie de PSD, jocul se deschide foarte mult. Sunt atat de multe variabile in joc, atatea intrebari fara raspuns, incat e greu de prevazut ce se va intampla. Intra sau nu UDMR, PMP, PRU? Cu cine vor bate palma? Cat va lua ALDE, cati de aici sunt dispusi sa treaca la liberali? Combinatorica politica s-ar putea diversifica mai mult decat in trecut. Din acest motiv, putem avea un rezultat pe data de 11 seara, dar ne putem trezi in cu totul alta realitate politica pe data de 19 decembrie, data la care noul Parlament intra efectiv in paine.
In cazul unui rezultat mai strans intre PSD si alianta neformala PNL/USR, e greu de anticipat cum va juca Dragnea. In tot cazul, va fi mai dificil sa forteze nota. Va avea de ales intre Dancu sau intrarea in opozitie. Sigur, poate veni si cu un candidat de paie la functia de premier, dar asta nu-l ajuta in situatia unui scor strans, cand negocierile devin foarte dure. Chiar daca castiga alegerile, daca distanta e de numai cateva procente, risca sa nu poata forma guvernul. Vasile Dancu pare a fi, intr-un scenariu de majoritate obtinuta de PSD la limita, singura varianta de compromis cu presedintele Iohannis. Tot in acest scenariu de rezultat indecis putem vedea liberali alaturi de pesedisti intr-un viitor guvern.
In consecinta, pe Dragnea nu-l avantajeaza decat situatia unei victorii categorice. Doar daca ecartul dintre PSD si PNL/USR creste semnificativ, jocul se inchide. Prin urmare, toate optiunile sunt inca deschise. Ciolos are inca sansa lui buna de a-si negocia un nou mandat in fruntea Guvernului. A nu se subestima rolul presedintelui Iohannis in zilele de dupa alegeri. Daca Dragnea nu ajunge premier, viitorul sau in fruntea partidului devine incert, ramane fara carti de negociere iar justitia merge, implacabil, inainte.