Sari direct la conținut

Ati vazut ce program, cu multe beneficii pentru romani

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Intrebat ce-si doreste de la noul an, Traian Basescu a facut, pe 30 decembrie, o declaratie care a sunat aparent ambiguu: „Multe mi-as dori, dar, spre exemplu, imi doresc sa se adevereasca programul de guvernare al USL. Ati vazut ce program, cu multe beneficii pentru romani, si mi-as dori mult ca acel program sa se indeplineasca”. A fost ironic sau a vorbit serios? S-a apucat sa laude seful statului programul USL? De unde pana unde? Si apoi, de ce ne batem noi capul cu o vorba aruncata ziaristilor cu o zi inainte de Anul Nou de catre un presedinte uzat, aflat la plimbare prin Covasna la brat cu sotia?

Ne intereseaza cum se raporteaza Traian Basescu la noul guvern, este relevanta fiecare iesire publica pe aceasta tema deoarece se contureaza treptat strategia coabitarii. Din cate se vede, presedintele va juca rolul ceasului desteptator, care urla cand ti-e lumea mai draga si somnul mai lin. Le va aminti mereu liderilor USL ca e cazul sa sara din pat, ca au ceva treaba de facut in 2013, ca au promis “multe beneficii pentru romani”.

In fond, cine sa sune desteptarea: Ghita, prietenul lui Ponta? Voiculescu? Absentii din PDL? OTV-ul lui Dan Diaconescu? Realitatea lui Gusa sau cine-o mai fi pe acolo? TVR? In peisajul TV, B1 TV este voce izolata iar Pro TV inca se tine departe de politica.

La fiecare sunet de clopotel, dupa fiecare alarma trasa care anunta un mic incendiu in economie, de cate ori ceasul desteptator va zbarnai, Ponta va arata instant cu degetul catre Antonescu si invers. Asa au procedat toate guvernele de coalitie. Asa va face si USL. E genul de coabitare pe placul lui Traian Basescu. Mai ramane ca presedintele sa se asigure ca poporul nu va fi tras pe sfoara, asa ca va repeta la nesfarsit un adevar care vreme de sapte luni a fost pur si simplu mistificat: Guvernul Ponta are toata responsabilitatea conducerii tarii.

Conteaza mai putin daca Traian Basescu a vorbit plin de speranta sau plin de sila gogosilor din programul USL. Personal, am perceput mai mult ironia. Cei mai multi cititori care au comentat declaratia presedintelui pe pagina mea de Facebook cred la fel: a fost un avertisment ironic. A fost parca un mod de a spune “sunt cu ochii pe voi, stiu ce ati promis asta vara”.

Un comentator a prins, insa, ceea ce cred ca este esenta: “Presedintele are un plan foarte simplu: va incerca sa mute centrul de greutate de pe el pe Guvern. Daca pana acum toate relele, bubele si porcariile din tara asta se aruncau in carca lui Basescu, ei bine, acum va incerca sa mute acest stigmat asupra Guvernului. Va incerca sa darame actuale putere cu armele cu care aceasta l-a daramat (chiar daca nu total) pe el.

Traian Basescu a procedat identic, adica a mutat integral responsabilitatea asupra guvernului Ponta 2, inca din seara depunerii juramantului, pe 21 decembrie, la Cotroceni. La fel se “serios si ironic” s-a adresat si atunci Guvernului Ponta: “Vă felicit pentru succesul electoral și pentru succesul de azi din Parlament, când ați obținut un scor consistent. Sunteți obligați, condamnați să aveți succes. Asta înseamnă că România va avea succes, că cei 4,5 milioane de români care v-au acordat încrederea vor avea succes. Dacă nu veți avea succes, și nu vă doresc acest lucru, veți fi singurii responsabili. (…) În măsura în care veți avea nevoie, puteți apela la mine, în cazul în care nu știți tot, dar sunt sigur că știți mai mult decât tot.”

Da, marea provocarea a lui 2013 pentru Traian Basescu este sa insurubeze in constiinta publica o realitate simpla: USL conduce Romania, ei si nu altii trebuie sa dea socoteala pentru mersul tarii. Nu uiati, totusi, ca Victor Ponta a condus tara sapte luni, din mai pana in decembrie 2012, ca si cum se afla in opozitie. A fost un truc executat perfect gratie televiziunilor de stiri care s-au incolonat in spatele USL. De vina era tot Basescu, de parca USL nu avea majoritate in Parlament, de parca toata puterea executiva nu era si atunci, ca si acum la PSD si PNL. Numai ca atunci era campanie iar USL se afla in postura de a promite marea cu sarea si de a acuza.

Campania a trecut, USL a obtinut supermajoritate. Cu ea, Victor Ponta si Crin Antonescu pot face orice. Pot aplica punct cu punct programul de guvernare fara sa intampine nici cel mai mic obstacol in Parlament. Pot schimba Constitutia, isi pot lua putere multa sau puterea unii altora. Detin insa puterea totala, sa o foloseasca pentru a-si indeplini promisiunile! Cam asta spune, periodic, seful statului.

Oamenii se vor satura, treptat, de vorbe, de promisiuni sau acuzatii, de tapi ispasitori. Daca economia o va lua iarasi pe tobogan, cand banii se vor imputina iarasi, cand facturile vor creste, poporul isi va aminti, poate, ca alta a fost intelegerea cu USL. Le-au dat toata puterea, asteapta totul. Pensii si salarii marite, alimente mai ieftine, impozite mai mici pentru saraci, mai mari pentru bogati, daca se poate mai putina hotie desi astazi cam toata lumea a cazut de acord ca puterea inseamna “sa fure ei, dar sa ne dea si noua”.

In prima sa iesire publica din 2013, premierul Victor Ponta a anuntat ca masuri esentiale anuntate in programul de guvernare se amana putin sugerand, cel putin in privinta introducerii impozitului regresiv, ca liberalii sunt vinovati pentru intarzierea aplicarii acestor masuri fiscale. Au trecut doar cateva zile de la vorbele ironia plina de speranta a presedintelui: “Ati vazut ce program, cu multe beneficii pentru romani”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro