Sari direct la conținut

Au trecut 20 de ani de la fraudarea Revolutiei romane

In ultimele zile s-a discutat mult despre fraude, dar am face bine sa nu uitam ca cea mai mare frauda din istoria recenta a Romaniei s-a produs in urma cu 20 de ani, atunci cand peste 1.000 de persoane au murit pentru LIBERTATE, nu pentru ca cei din esalonul doi al PCR sa iasa in fata si sa preia conducerea tarii, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

„Populatia orasului Timisoara a fost initiatoarea Revolutiei romane. Intre 16 si 20 decembrie 1989, ea a purtat, de una singura, un inversunat razboi cu unul dintre cele mai puternice si mai odioase sisteme represive din lume. A fost o inclestare cumplita pe care noi, timisorenii, o cunoastem la adevaratele ei proportii. De-o parte populatia neinarmata, de cealalta parte Securitatea, Militia, Armata si trupele zeloase de activisti ai partidului.

Toate metodele si mijloacele de reprimare s-au dovedit insa neputincioase in fata dorintei de libertate a timisorenilor si hotararii lor de a invinge. Nici arestarile, nici molestarile, nici chiar asasinatele in masa nu i-au putut opri. Fiecare glont tras a adus pe baricadele Revolutiei alti o suta de luptatori. Si am invins. In 20 decembrie 1989, Timisoara a intrat definitiv in stapanirea populatiei, transformandu-se intr-un oras liber in marea inchisoare care devenise in acele zile Romania.

Din acea zi, intreaga activitate din oras a fost condusa, de la tribuna din Piata Operei, de catre Frontul Democrat Roman exponent in acel moment al Revolutiei de la Timisoara. In acea zi, armata a fraternizat cu demonstrantii, hotarand sa apere impreuna cu ei victoria obtinuta. In 21 decembrie, in Piata Operei, peste o suta de mii de glasuri scandau: “Suntem gata sa murim!”.

Cu textul de mai sus incepe Proclamatia de la Timisoara, al carei celebru punct 8 cuprinde urmatoarea fraza “…propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pana la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa interzica fostilor activisti comunisti, candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism.”

Acest punct 8 nu s-a transformat insa niciodata in lege, astfel ca si dupa 20 de ani de la Revolutie, am fost nevoiti sa mergem la vot pentru ca dl Ion Iliescu sa nu obtina indirect un al patrulea mandat de presedinte.

In ultimele zile s-a discutat mult despre fraude, dar am face bine sa nu uitam ca cea mai mare frauda din istoria recenta a Romaniei s-a produs in urma cu 20 de ani, atunci cand peste 1000 de persoane au murit pentru LIBERTATE, nu pentru ca cei din esalonul doi al PCR sa iasa in fata si sa preia conducerea tarii.

Si culmea, multi dintre cei care acum sustin ca s-au fraudat alegerile, au fost cei care au pus umarul la fraudarea Revolutiei Romane.

Citeste restul articolului si comenteaza pe khris, un ‘blog cu atitudine’.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro