Sari direct la conținut

AUDIO Expert ECFR: Europa este pregatita pentru o noua relatie cu Rusia. SUA trebuie sa depaseasca logica de razboi rece

HotNews.ro

Presedintele francez Nicolas Sarkozy vrea sa propuna o zona unica de securitate si cooperare economica Rusiei, intr-o incercare de a aduce Moscova mai aproape de Europa, dar mai departe de NATO, a spus un oficial francez, citat de The New York Times. O miscare ce a deranjat Washingtonul, potrivit aceleiasi publicatii. Expertul Ulrike Guerot, de la European Council on Foreign Relations (ECFR) a explicat pentru HotNews.ro aceasta initiativa.​

Interviul integral poate fi ascultat in fisierul atasat.

Descarca fisierul audio in format MP3

Sarkozy, Merkel si Medvedev se vor intalni luna aceasta la Deauville, o intalnire care are drept scop a da un pic de glamour presedintelui francez, dar unde nu se vor lua decizii franco-germane in relatia cu Rusia, excluzand celelalte state europene, crede expertul ECFR Ulrike Guerot.

Faptul ca Sarkozy vrea sa isi accentueze putin profilul international – opinie sustinuta si in articolul din the New York Times – pare evident din anuntul facut de un oficial fracez, care vorbeste despre o intiativa a presedintelui Frantei de a propune celor doi parteneri la discutiile de la Deauville o „zona unica de securitate si cooperare economica” prin care sa aduca Rusia mai aproape de Europa, dar excluzand NATO.

Reactia americana n-a intarziat sa apara, mai ales ca NATO se pregateste pentru un summit in noiembrie la Lisabona, unde se va discuta si stabili noul concept strategic al Aliantei. Asa ca un important oficial american care a preferat sa isi pastreze anonimatul a dat glas nemultumirii americane, intrebandu-se de cand securitatea europeana nu mai este o preocupare a Americii, ci doar o chestiune intre Europa si Rusia. „Dupa ce am fost in centrul securitatii europene timp de 70 de ani, este straniu sa auzi ca asta nu mai este treaba SUA”, a spus acesta.

Sarkozy insa a argumentat in necesitatea transformarii Rusiei intr-un partener si tratarea ei ca atare, mai degraba in a o privi ca pe o amenintare.

​Ulricke Guerot este seful biroului

din Berlin a think tank-ului European Council on Foreign Relations, cercetator specializat pe procesul de integrare europeana, relatia UE-SUA, institutiile UE si relatia franco-germana. Guerot a fost asistent universitar si a predat studii europene la John Hopkins University, cercetator la universitatea Notre Europe in Paris si consultant pentru comisia de politica externa a Bundestagului. A publicat numeroase articole si studii pe politici europene

in presa internationala si in publicatii de specialitate.

In contextul in care Parisul a vandut Rusiei nave militare mistral, in care relatiile dintre cele doua tari sunt mai apropiate in ultimul an cel putin, in conditiile in care Germania are si ea o relatie privilegiata cu Rusia, a aparut intrebarea in ce mod continentul european va trebui sa accepte ideea fraco-germana de cooperare cu Rusia si ce sa inteleaga tari precum Romania din ostilitatea americana afisata evident.

Continentul eurastiatic trebuie regandit. Europa si SUA au viziuni si interese diferite asupra relatiei cu Rusia – expert ECFR

Ulrike Guerot, expert al think tank-ului european European Council on Foreign Relations pe relatia UE-SUA, pe relatia franco-germana si pe Uniunea Europeana, arata ca nu este o propunere a presedintelui Sarkozy, ci este o faza normala a dialogului Europa-Rusia, pregatita in ultimii doi ani de o serie de evenimente.

„In utimii 2 ani, europenii sunt mai angajati sa dea o sansa propunerilor presedintelui Medvedev privind o noua arhitectura europeana.

Acum exista un proces de reflectie, in cadrul intregii gandiri euroatlantice privind un nou concept NATO, iar in tot acest context avem o initiativa a triunghiului de la Weimar, care a fost, de fapt, o intiativa germana”, explica Guerot.

„Este un proiect la care se lucreaza de ceva vreme, sunt multi actori in spatele scenei si cred ca exista o pregatire europeana pentru a avea altfel de relatii cu Rusia, mai ales in lumina unor noi relatii dintre Rusia si Polonia”, a mai spus expertul.

Prin urmare, intalnirea de la Deauville este o intalnire in care cele mai importante state europene „vor testa apele”, in care vor incerca sa vada care ar putea fi directia pe care sa se construiasca o noua relatie cu Rusia si ce ar putea oferi Rusiei. Dupa asta, discutia ar urma sa se mute la nivel european.

Numai ca intrebarea urmatoare care se pune este daca o limitam doar la o discutie europeano-rusa, sau se va merge in paralel pe ideea de apropiere a Rusiei de Europa, atat prin initiative de acest gen, cat si prin intermediul NATO, in cadrul Consiliului NATO-Rusia.

„Dezbaterea asta nu e noua, e clar ca Europa si SUA vor lucruri diferite de la Rusia. In ceea ce priveste SUA, e marea chestiune a dezarmarii nucleare. Insa europenii locuiesc pe acelasi continent cu rusii, avem chestiunea energetica, conflictele inghetate ca cele din Georgia sau Transnistria si am vazut in ultimii ani ca pentru aceste probleme regionale de securitate NATO nu a fost o optiune”, spune Ulrike Guerot.

Ulrike Guerot

Ulrike Guerot

Foto: ECFR

Explicatia este simpla: nu poti desfasura trupe NATO in astfel de teritorii, pentru ca exista o granita a extinderii NATO si a operatiunilor sale spre Rusia. NATO e perceputa inca drept o amenintare de catre Rusia.

„Asa ca e nevoie de o noua structura de securitate care sa faca fata acestor chestiuni. Medvedev o numeste un contract de securitate europeana, ambasadorul Rusiei in Germania viseaza la un tratat de securitate colectiva cu rusii. Facand un astfel de tratat de securitate colectiva este o inversie a NATO, pentru ca NATO a fost tratatul de securitate colectiva cu america impotriva URSS. Dar adevarul e ca au trecut 20 de ani si contextul este altul”, spune expertul ECFR.

Potrivit ei, Europa are interesul stringent de a avea un tratat cu rusii, dar la fel au si americanii. Si asta nu inseamna ca SUA sunt mai putin importante sau ca NATO e mai putin importanta. Inseamna doar ca NATO e mult mai important pentru misiuni globale, iar pentru cele regionale in Europa sau pe continentul euro-asiatic e nevoie de o alta arhitectura.

America trebuie sa renunte la nostalgia fata de trecut si sa priveasca in viitor

Intrebata cum ar comenta reactia exprimata de oficialul american in NYT si daca este o opinie singulara la Washington sau modalitatea americanilor de a vedea lucrurile, Guerot a ales cea de-a doua varianta.

„Problema este ca este o abordare nostalgica. E prea multa nostalgie. Pot intelege reactia americana, insa nu cred ca este o reactie buna. Ai nevoie de ceva diferit, iar diferit nu inseamna ca e mai rau sau mai bun. E doar diferit, pentru ca vremurile sunt altele. Trebuie sa privim in viitor, nu in trecut, sa regretam trecutul si sa ne uitam mereu inapoi. De 20 de ani stim ca NATO nu mai poate supravietui asa cum a fost inainte. Esenta NATO a fost de a face fata amenintarii URSS. Acum Uniunea Sovietica nu mai exista. NATO este o institutie care se lupta sa se reinventeze de ceva vreme, (…) avem nevoie de ea si suntem fericiti ca exista articolul 5”, spune analistul.

Numai ca NATO nu e capabil sa ofere lucrurile de care are nevoie Europa in vecinatatea ei, considera Guerot, iar importanta Rusiei pe continent face necasara negocierea cu ea. „Nu ar trebui privit atat de negativ. Redefinim ordinea de dupa Yalta si asta trebuie sa se intample. Au trecut 60 de ani de atunci. Cred ca americanii sunt captivi gandirii de razboi rece”, spune analistul ECFR.

Ea insa respinge ideea unui tratat de securitate colectiva cu Rusia, pentru ca e o idee neagreata si in Germania sau in Europa. Nu e o idee coapta, se discuta, insa ramane de vazut in ce forma se vor purta aceste discutii, daca vor fi doar Europa-Rusia sau Europa si NATO si Rusia.

„Asta depinde de SUA, sa renute la nostalgia vechilor vremuri bune si sa se gandeasca la viitor, decat sa regrete trecutul”, crede Guerot.

Ea spune ca a fost o problema a ultimilor ani in SUA. Insa Europa are nevoie de o noua relatie cu Rusia, este mult mai evident si mai tangibil. Americanii nu traiesc pe acelasi continent cu Rusia, nu sunt dependenti de energia din Rusia precum europenii. SUA perpetueaza o idee despre ceea ce ar trebui sa fie Rusia si asta nu e o abordare realista pentru Europa, este opinia analistei.

Nu poti construi viitorul Romaniei daca te tot gandesti la trecut

Ce se intampla insa cu tari europene mici, care au amintiri neplacute legate de impartirea continentului la Yalta si care ar putea avea senzatia unei noi decizii in relatia cu Rusia luata peste capul lor.

„Avem emotii diferite in aceasta privinta. Dar as spune ca Germania si Franta nu pregatesc nimic, ci doar discuta in acest moment, nu se pregatesc sa semneaze nimic”, recunoaste Ulrike Guerot.

„Avem nevoie de un nou cadru de discutie, nu ne putem intoarce in trecut. Nu este de-ajuns, nu e nici pentru Romania, nici pentru Germania, Rusia sau SUA. E nevoie de ceva nou, iar acest nou trebuie discutat in ce sa constea. Nu se va semna nimic cu putin pe 18 in Deauville, reuniunea va avea un pic de efect glamour asupra lui Sarkozy, dar nu vorbim despre nimic concret”, explica analistul.

Americanii – care au fost deranjati de aceasta initiativa – dar si Romania sau statele baltice ostile si tematoare fata de Rusia trebuie sa inteleaga necesitatea unei noi arhitecturi de securitate si sa realizeze ca se intra intr-o era diferita, noua. „Nu e nimic rau in a privi spre viitor si a nu te gandi la trecut. Si cred ca acesta ar trebui sa fie si leit motivul pentru Romania. Nu poti construi viitorul Romaniei daca te tot gandesti la trecut”, sustine Ulrike Guerot.

„Rusia nu este si nu trebuie sa fie o amenintare pentru Europa. Europa are nevoie de cooperare si cred ca si Romania va ajunge la acest mod de gandire. Polonia a ajuns, mai ales dupa tragedia de la Smolensk. A fost un viraj clar al politicii poloneze fata de Rusia si a fost unul dintre elementele centrale care a permis Germaniei sa aiba o astfel de propunere si sa aduca triunghiul de la Weimar la acest mod de gandire.

Nu este o modalitate de gandire unilateral germana, nici o intelegere si o dominatie franco-germana, ci e pregatirea unei discutii care sa implice pe toata lumea si sa gaseasca o modalitate comuna europeana de a discuta cu Rusia.

Inteleg ca va fi nevoie de ceva mai mult timp ca Romania sau tarile baltice sa ajunga la aceasta modalitate de a vedea lucrurile, pentru ca amintirile sunt recente, dar cred ca, in esenta, e o provocare si pentru Romania. Cu politica de a considera Rusia ca dusman nu se ajunge departe”, a fost concluzia analistului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro